Elite guvernamentale in Romania postcomunista – Ciprian IFTIMOAEI

Publica cartea ta la Editura Stiintifica Lumen 41 Iftimoaei

ELITE GUVERNAMENTALE IN ROMANIA POSTCOMUNISTA

Ciprian IFTIMOAEI

LUMEN – Copyright © 2015 – Colecția DEZVOLTARE SOCIALĂ

FORMAT: Tipărit         

PAGINI: 338         

LIMBA: Română

ISBN:  9789731664033

Publica cartea ta la Editura Stiintifica Lumen Fragment din volum 1

CUMPĂRĂ  ÎN ROMÂNIA PRIN: Edituralumen.ro, Emag.ro, Elefant.ro, Libraria virtuala LUMEN, Librariamea.net, ujmag.ro, librarie.net

CUMPARA IN STRAINATATE PRIN: Amazon.com, Amazon.co.uk, Amazon.ca, Amazon.es, Amazon.de, Amazon.it, Amazon.in, Abebooks.com, Mesageria.md

VIZUALIZEAZĂ CARTEA PE Google Books

GO TO THE ENGLISH VERSION OF THIS PAGE


Descriere:

Cartea „Elite guvernamentale in Romania postcomunista” reprezinta o aparitie oarecum inedita in peisajul lucrarilor de stiinte politice publicate pana acum in tara noastra, care trateaza problematica elitelor in relatie cu democratia, consolidarea democratica, calitatea guvernarii. Autorul nu este la prima sa aparitie editoriala pe aceasta tema. Anterior, Ciprian Iftimoaei a publicat „Elitismul. Contributii teoretico-ideologice la studiul elitelor politice”, la aceeasi casa editoriala – LUMEN, lucrare care constituie fundamentarea teoretica a demersului empiric ce vizeaza rolul elitelor guvernamentale in consolidarea democratiei in Romania dupa 1989. (Prof. univ. dr. George POEDE)


Domenii de interes:

  • sociologie
  • stiinte politice
  • elite guvernamentale
  • postcomunism

CUPRINS


PREFAŢĂ (pp. 8-14)

INTRODUCERE (pp. 15-28)

CAPITOLUL I  (pp. 29-73) – Concepte, tipologii şi metode de cercetare a elitelor politice

Monism versus pluralism în cercetarea elitelor politice; Universul conceptual al elitelor: elite, sub-elite, contra-elite, non-elite; Tipologii ale elitelor politice; Metode de cercetare a elitelor politice.

CAPITOLUL II  (pp. 74-120) – Elite politice postcomuniste în Europa Centrală şi de Est

De la comunism la postcomunism: rolul elitelor în tranziţie; Caracteristici ale elitelor postcomuniste; Controverse privind formarea elitelor în ţările postcomuniste; Despre cercetarea elitelor politice în Europa Centrală şi de Est; Spre un model de analiză a elitelor postcomuniste; Design-ul cercetării elitelor guvernamentale în România postcomunistă.

CAPITOLUL III  (pp. 121-164) – Recrutarea elitelor guvernamentale în România postcomunistă

Canalele de acces la elita guvernamentală; Procedee de selecţie a membrilor elitelor guvernamentale; Criteriile de selecţie a membrilor elitelor guvernamentale; Durata accederii în elita guvernamentală; Modalităţile concrete de recrutare şi caracteristicile elitelor guvernamentale; Rolul noii aristocraţii locale în selecţia elitelor guvernamentale.

CAPITOLUL IV  (pp. 165-208) – Configuraţii ale elitelor guvernamentale în România postcomunistă

Educaţia, profesiile şi omogenitatea educaţională a elitelor; Configuraţii elitare în funcţie de vârstă, gen, stare civilă şi familială; Analize de omogenitate politică şi teritorială; Reproducerea versus circulaţia elitelor guvernamentale.

CAPITOLUL V  (pp. 209-270) – Guverne, elitele guvernamentale şi guvernare în România postcomunistă

Probleme privind formarea şi funcţionarea guvernului în România postcomunistă; Conflict versus consens în cadrul elitelor guvernamentale din România; Tipuri de guverne şi tipuri de coaliţii guvernamentale în România postcomunistă; Dimensiunea şi stabilitatea guvernelor postcomuniste; Guvernare şi consolidare democratică în România postcomunistă.

CONCLUZII (pp. 271-278)

ABSTRACT (pp. 279-290)

RÉSUMÉ (pp. 291-302)

BIBLIOGRAFIE (pp. 303-336)


MASS MEDIA SI SOCIAL MEDIA


BUNA ZIUA VASLUI. (2015, Iunie 28). Huseanul Ciprian Iftimoaei: De la politica la… stiinta politica.

In timp ce unii se lauda cu realizarile lor in plan material si financiar, Ciprian Iftimoaei se mandreste cu diplomele sale si, mai nou, cu cartile care i-au iesit de sub tipar. In prezent, are trei carti de autor, publicate la Editura Științifică Lumen din Iasi.

Vezi detalii…


DESPRE AUTOR


CIPRIAN IFTIMOAEI este Lect. Univ. Asoc. Dr. Facultatea de Filosofie și Științe Social-Politice a Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași și director adjunct al Direcției Județene de Statistică Iași. Este redactor-șef al jurnalului „Logos Universality Mentality Education Novelty: Political Sciences and European Studies” și membru în comitetul de redacție al colecției „Dezvoltare Socială”. Este Doctor în Filosofie din 2012, titlu acordat de Universitatea Alexandru Ioan cuza din Iași, și a absolvit un curs postuniversitar de diplomaţie şi securitate acreditat de Institutul Diplomatic Român (2011). A publicat numeroase articole pe teme de sociologie şi politologie în reviste cotate BDI și trei cărți de autor.

Vezi detalii…

Author: Editura Științifică LUMEN