Elitismul. Contributii teoretico-ideologice la studiul elitelor politice – Ciprian IFTIMOAEI

Publica cartea ta la Editura Stiintifica Lumen 40 Iftimoaei

ELITISMUL. CONTRIBUTII TEORETICO-IDEOLOGICE LA STUDIUL ELITELOR POLITICE

Ciprian IFTIMOAEI

LUMEN – Copyright © 2015 – Colecția DEZVOLTARE SOCIALĂ

FORMAT: Tipărit         PAGINI: 272          LIMBA: Română

ISBN:  9789731664026

Publica cartea ta la Editura Stiintifica Lumen Fragment din volum 1

CUMPARA IN ROMANIA PRIN: Edituralumen.ro, Emag.ro, Elefant.ro, Librariamea.net

CUMPARA IN STRAINATATE PRIN: Amazon.com, Amazon.co.uk, Amazon.ca, Amazon.es, Amazon.de, Amazon.it, Amazon.in, Abebooks.com, Mesageria.md

GO TO THE ENGLISH VERSION OF THIS PAGE


Descriere:

Urmarind evolutia rolului elitelor in societate in raport cu modul de functionare a democratiei, autorul distinge doua perspective in cercetarea elitelor: perspectiva monista, preferata de reprezentantii elitismului clasic si radical si perspectiva pluralista, promovata de elitismul pluralist si democratic. Raportarea teoreticienilor elitelor la democratie este surprinsa ca proces aflat in evolutie de la atitudinea pesimista, critica a elitistilor clasici, sceptici privind posibilitatile concrete de aplicare a teoriei democratiei, la atitudinea optimista, constructiva a elitistilor pluralisti, care concep democratia ca ansamblu de valori, principii si proceduri necesare reglementarii competitiei elitelor politice pentru putere.

Autorul opteaza pentru elitismul democratic ca abordare teoretico-ideologica aplicabila in rezolvarea controverselor dintre teoria elitelor si teoria democratiei, portretizand elitele politice drept „gardieni ai democratiei”. (Professor Emeritus Anton CARPINSCHI)


Domenii de interes:

 • sociologie
 • stiinte politice
 • elitism
 • elite politice

CUPRINS


PREFAŢĂ (pp. 7-10)

CAPITOLUL I (pp. 11-18) – Introducere

CAPITOLUL II (pp. 19-36) – Precursori ai elitismului

Elita gardienilor cetăţii şi guvernarea corectă; Nevoia de specializare în conducerea polis-ului; Rolul principelui şi a oamenilor iluştri în conducerea statului; Filosofii modernităţii politice, revoluţia şi noile elite; Despre omul superior, voinţa de putere şi ideologiile reacţionare.

CAPITOLUL III (pp. 37-60) – Elitismul clasic

Teoria elitei guvernamentale. Ascensiunea şi decăderea elitelor; Formula politică ca ideologie a clasei conducătoare; Despre tendinţele oligarhice ale partidelor politice; Birocraţia ca elită administrativă.

CAPITOLUL IV (pp. 61-82) – Elitismul radical

Clasa de lux, nemunca şi consumul ostentativ; Abordarea monistă a fenomenului elitar; Redefinirea elitei din perspectiva structurii de putere.

CAPITOLUL V (pp. 83-102) – Elitismul pluralist

Spre o (re)conciliere a elitelor cu democraţia; Democraţia ca metodă de alegere a elitei guvernamentale; Clase sociale, pluralism şi competiţie elitară; Poliarhie, pluralism şi minorităţi dominante.

CAPITOLUL VI (pp. 103-128) – Elitismul democratic

Controverse teoretice privind elitismul democratic; Problema consensualităţii în cadrul elitismului democratic; Rolul aranjamentelor elitare în funcţionarea democraţiei; Teoretic şi empiric în înţelegerea elitismului democratic.

CAPITOLUL VII (pp. 129-160) – Confruntări teoretico-ideologice

Marxism versus elitism; Populism versus elitism; Pluralism versus elitism; Teoria democraţiei versus teoria elitelor.

CAPITOLUL VIII (pp. 161-182) – În căutarea unei sinteze

De la revolta maselor la revolta elitelor; Elite şi mase într-o eră a globalizării; Comunicarea politică – interacţiune elite-electorat în democraţiile liberale; Despre cum gândesc elitele politice despre ce şi cum vor masele.

CAPITOLUL IX (pp. 183-198) – Ipostaze ale elitismului democratic

Elitismul democratic – ideologie a democraţiilor consolidate; Rolul elitelor politice în consolidarea democraţiei; Elitele politice şi problematica bunei guvernări.

CAPITOLUL X (pp. 199-202) – Concluzii

ABSTRACT (pp. 203-216)

RÉSUMÉ (pp. 217-232)

BIBLIOGRAFIE (p. 233)

INDEX (pp. 233-270)


EVENIMENTE ŞI RECENZII


RECENZIE 

CARPINSCHI, ANTON. (2015). The Elitism. Theoretical and Ideological Contribution to the Study of Political Elites. Logos Universality Mentality Education Novelty, Section: Political Sciences and European Studies, III(1), 93-96.

Ciprian Iftimoaei optează pentru elitismul democratic ca abordare teoretică aplicabilă în rezolvarea controversei dintre teoria elitelor și teoria democrației, înfățișând elitele politice drept „paznici ai democrației”. Cu alte cuvinte, elitismul democratic este considerat o abordare socio-politică pentru (re) concilierea cerințelor de reglementare ale democrației (democrația așa cum trebuie) cu dovada empirică a existenței unei democrații funcționale în competițiile de elită pentru exercitarea puterii politice (democrația asa cum este aceasta).

VEZI PDF


MASS MEDIA SI SOCIAL MEDIA


BUNA ZIUA VASLUI. (2015, Iunie 28). Huseanul Ciprian Iftimoaei: De la politica la… stiinta politica.

In timp ce unii se lauda cu realizarile lor in plan material si financiar, Ciprian Iftimoaei se mandreste cu diplomele sale si, mai nou, cu cartile care i-au iesit de sub tipar. In prezent, are trei carti de autor, publicate la Editura Științifică Lumen din Iasi.

Vezi detalii…


PUTETI CITI ACEASTA CARTE IN URMATOARELE BILIOTECI


 1. Biblioteca Centrală Universitară “Lucian Blaga”, Cluj-Napoca, România 
 2. Biblioteca Centrală Universitară „Eugen Todoran” din Timişoara 
 3. European University Institute 
 4. Staats- und Universitätsbibliothek Hamburg Carl von Ossietzky 
 5. Biblioteca Centrală Universitară “Mihai Eminescu” Iași 
 6. Biblioteca Centrală Universitară „Carol I” din Bucureşti 
 7. Biblioteca Academiei Române 
 8. Biblioteca Universității din Pitești 
 9. Biblioteca Academiei de Studii Economice din București 
 10. Biblioteca Universității din Craiova 

Author: Editura Științifică LUMEN