Video-recenzii

RECENZII CULTURALE, LITERARE, SPIRITUALE SI STIINTIFICE – INTRODUCERE

Prelegere sustinuta de prof. univ. dr. Antonio Sandu


Descriere:

Parte introductiva in playlistul “Recenzii culturale, literare, spirituale si stiintifice” realizata de Antonio Sandu.


INTALNIRE CU TERORISMUL

Video-recenzie realizata de Prof. Dr. Antonio Sandu la volumul „Sociologia terorismului” autorat de Maria-Cristina Aboboaie, aparut la Editura Științifică Lumen.


LOGICĂ ȘI ARGUMENTARE

Video-recenzie realizata de Prof. Dr. Antonio Sandu la volumul „Elemente de logica si teoria argumentarii”, autorat de Sorin-Tudor Maxim si Marius-Costel Esi, aparut la Editura Științifică Lumen in anul 2015.


„Ipostaze ale simbolului în lumea tradițională” Autor: Daniel Cojanu, Editura Lumen, 2019.

Video-recenzie realizată de PhD. Amalia Drăgulănescu (Academia Romana filiala Iasi).


„Building Bridges. Promoting Wellbeing for Family Handbook for Parents”. Coordonator: Aurora-Adina Colomeischi, Editura Lumen, 2018.

Video-recenzie realizată de Drd. Mirela Octavia Pleș (Universitatea din Oradea).


„Principalele contracte de comerț internațional” Autor: Dumitrița Florea, Editura Lumen, 2017.

Video-recenzie realizată de MA. Loredana Guzgan (Universitatea ”Al. I. Cuza”, Iași).


„Poveștile hărților: istorie și geopolitică în țări ale Uniunii Europene” Autor: Cristian Sandache, Editura Lumen, 2016.

Video-recenzie realizata de Drd. Ionuț Hens (Universitatea „Babeș-Bolyai”, Cluj-Napoca).


„Identitate şi alteritate. Studiu asupra ceangăilor din Moldova” Autor: Cătălin George Fedor, Editura Lumen, 2019.

Video-recenzie realizată de Drd. Anikó Erzsébet Fügedy (Universitatea din Oradea).


„Homo Hodie. Conceptele care ne controlează de secole” Autor: Dragoș Obreja. Editura Lumen, 2019.

Video-recenzie realizată de Adriana Laura Milea.


„Costuri sociale ale migraţiei externe din România” Autor: Daniela Petronela Feraru, Editura Lumen, 2019.

Video-recenzie realizata de Elisaveta Drăghici (Lect. Univ. Dr. Universitatea “Dunărea de Jos” din Galați | bibliotecar, Biblioteca Judeteana „Panait Istrati” din Brăila).


„Bărbatul și femeia – imaginea unei polemici cu privire la echitatea de gen” Autori: Iulian Apostu & Cristina Georgiana Petrescu, Editura Lumen, 2017.

Video-recenzie realizata de Mrd. Cristina Iulia Atomei /Caba (Universitatea “Stefan cel Mare”, Suceava).


JOCURILE IMAGINARULUI

Video-recenzie realizata de Prof. Dr. Antonio Sandu la volumul „Pascal – doctrina figurilor imaginatiei” autorat de Gérard Bras si Jean-Pierre Cléro, in traducerea lui Alexandru Pompiliu, apărut la Editura Științifică Lumen în anul 2018.


CERCETAREA LA FAȚA LOCULUI

Video-recenzie realizata de drd. Alexandra Huidu, editor de specialitate in cadrul Editurii Lumen, la volumul cu titlul „Cercetarea la faţa locului în cazul accidentelor de muncă urmate de moartea victimei”, autor Emilian Alexandru Bulea, volum apărut la Editura Științifică Lumen.


VESPASIAN PELLA – FONDATOR AL DREPTULUI INTERNATIONAL PENAL

Video-recenzie realizata de drd. Alexandra Huidu, editor de specialitate in cadrul Editurii Lumen, la volumul cu titlul „Vespasian V. Pella si idealul pacii prin drept”, autor Aurora Ciuca, volum aparut la Editura Științifică Lumen.


CURIOZITĂȚI DIN ȘI DESPRE REPUBLICA MOLDOVA

Video-recenzie realizata de Prof. Dr. Antonio Sandu la volumele 1 si 2 ale „Enciclopediei curiozitatilor”, autor Ion Xenofontov, aparuta la Editura Științifică Lumen.


CUPLUL CONTEMPORAN: STABILITATE SAU CONFLICT?

Video-recenzie realizata de Dr. Elena Gafton (Unguru), editor de specialitate in cadrul Editurii Lumen, la volumul cu titlul „Stabilitate si conflict in cuplul contemporan” – autori Iulian Apostu, Cristina – Andreea Iacob & Maria – Adriana Iordache, volum aparut la Editura Științifică Lumen.


FUNCTIONARUL PUBLIC SI FUNCTIA PUBLICA IN UNIUNEA EUROPEANA

Video-recenzie realizata de drd. Alexandra Huidu, editor de specialitate in cadrul Editurii Lumen, la volumul cu titlul „Reglementarea juridica a functiei publice in statele europene” – autor Razvan Viorescu, aparut la Editura Științifică Lumen.


BUN VENIT LA O INTALNIRE CU SIMBOLURI SI SEMNE

Video-recenzie realizata de Antonio Sandu la volumul „Ipostaze ale simbolului in lumea traditionala”, autor Daniel Cojanu, Editura Științifică Lumen 2019.


ALEXANDRA HUIDU – VIDEO-RECENZIE LA VOLUMUL „ABUZUL DE DREPT”,AUTOR CAMELIA IGNATESCU, Editura Științifică LUMEN

Despre abuzul de drept din perspectiva dreptului constitutional, dreptului civil, dreptului penal si al dreptului administrativ. Abuzul de drept este corelat cu institutii juridice precum: frauda la lege, tacerea in drept, aparenta in drept, abuzul de putere etc.


BUN GASIT LA O INTALNIRE CU TIMPUL

N-ai timp? Simti ca pierzi timpul? Oare timpul filosofilor cum ar fi? Haidem la o intalnire cu timpul filosofilor si al oamenilor de stiinta! Video-recenzie realizata de Antonio Sandu la volumul „Timpul in filosofie si stiinta”, autor Andreea Elena Matic, Editura Științifică Lumen, 2018.


BUN GASIT LA INTALNIRE CU ESECUL

Te simti vinovat pentru ceva? Te simti un ratat? Esti pacatos? Haideti sa intelegem impreuna esecul din perspectiva filosofica! Video-recenzie realizata de Antonio Sandu la volumul „Teoria esecului. Esecul ca manifestare pozitiva a diferentei. Argumente pentru o etica a intervalului”, autor George Constantin, Editura Științifică Lumen 2018.


ANTONIO SANDU: DESPRE VECINATATEA FIINTIALA CU DUMNEZEU

Video-recenzie la volumul „Repere ale autobiografiei spirituale din spaţiul ortodox în secolele XIX şi XX – Ioan de Kronstadt, Siluan Athonitul şi Nicolae Berdiaev” – autor Iuliu Marius Morariu, Editura Științifică Lumen, 2019.

Perspectiva deschisă de carte poate fi importantă pentru gândirea teologică românească, totuși nu ne vom referi la ea în cadrul acestei recenzii, neavând nici chemarea nici calitatea de a o face și neputând adăuga ceva în plus față de cuvintele Î.P.S. Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului: „Spunem cu convingere că lucrarea Părintelui Maxim Morariu este una de pionierat, având la bază o cercetare şi o documentare de amploare şi de mare competență teologică ştiinţifică şi documentară, fapt pentru care îl felicităm şi sperăm să fie utilă cititorilor.” Ceea ce ne va interesa în această recenzie este legat de perspectiva filosofică deschisă asupra ortodoxiei secolului al XIX-lea și al XX-lea și anume accentul pus pe viețuirea întru Hristos experiențiată ca sfințenie și trăită ca rugăciune sfințitoare. Așa cum rezultă din mărturisirile de sine ale celor trei gânditori / trăitori creștini, trăirea întru Hristos este îndumnezeitoare și îndumnezeirea este țelul final al trăirii ortodoxe ca stare de sfințenie prin sfințirea fiecărui moment al vieții. Conștiința excepționalului poate face pe un trăitor întru Hristos să își nareze nevoințele nu pentru a se mări pe sine, așa cum alți autori de literatură autobiografică din lumea laică pot fi tentați să o facă, ci pentru a trezi smerenia și râvna pentru Dumnezeu în cei care observă în textele citite că îndumnezeirea poate fi o stare curentă, experiențiată aici și acum, nu doar o stare promisă într-un paradis viitor.


ANTONIO SANDU: DESPRE VALORI RELIGIOASE SI NORME JURIDICE

Video-recenzie la volumul „Valori religioase protejate prin norme juridice” – autor Mihai-Iulian Necula, Editura Științifică Lumen, 2020.


INTRE DOXA SI FAKE NEWS. VIDEO-RECENZIE LA VOLUMUL „DOXA IN CONCEPTIA LUI PLATON”

O incercare de reinterpretare a conceptiei lui Platon despre doxa realizata de Prof. Antonio Sandu pornind de la volumul „Doxa in conceptia lui Platon” al autoarei Adriana Mihaela Macsut. O încercare de clarificare a sensului termenului dóxa, așa cum apare el în filosofia platoniciană, este realizată de Adriana Mihaela Macsut în volumul Dóxa în concepția lui Platon, publicat în 2019 la Editura Științifică Lumen. În conformitate cu autoarea, dóxa poate fi „considerată a fi un concept structural, aflat într-un raport de semnificare cu obiectele la nivel mental, o doctrină prin care se arată că este un semn al obiectului şi nu constituie doar un termen prin care se reliefează o idee ce exprimă un cuvânt.” Această recenzie își propune doar să semnaleze o posibilă corelație între dóxa – ca opinie – și îndreptățirea unei opinii în afara cadrelor epistemice precum și posibila relație a cunoașterii de tip doxal cu ideea de fake news.


JURAND CA UN BODHISATTVA

Prelegere sustinuta de prof. univ. dr. Antonio Sandu


Descriere:

Antonio Sandu: Jurand ca un bodhissattva – in cadrul Imputernicirii Kalachakra (iulie 2020) oferita online de Rimé Master Khentrul Rinpoche Am participat la o initiere online in Kalachakra (budism tibetan). Clipul este despre initiere, despre semnificatii culturale si filosofice ale acesteia, spiritualitate orientala versus spiritualitate crestina rasariteana, raportare la „altul” si regasire de sine, filosofie, cultura, masificare, virtualizare, surogat dar si reflectie, meditatie, cautare spirituala.


SHIVOHAM! TEMPLUL DIN MALL

Prelegere sustinuta de prof. univ. dr. Antonio Sandu


Descriere:

Calatoria descrisa a avut loc in decembrie 2018, in Bengaluru, Karnataka, India (imagini si filmari: Bianca Sandu). Textul si lectura: Antonio Sandu


VIDEO-RECENZIE: SANDU FRUNZA – „PRACTICIAN IN CONSULTANTA FILOSOFICA SI CONSILIEREA FILOSOFICA”

Prelegere sustinuta de prof. univ. dr. Antonio Sandu


Descriere:

Recenzie realizata de Antonio Sandu la un curs de exceptie in domeniul consultantei si consilierii filosofice propus de Profesorul Sandu Frunza. Este deocamdata cel mai complet curs in domeniu, existent in limba romana, tratand atat istoricul domeniului, teoriile si metodologia specifica, dar si particularitatile practicii filosofice din perspectiva unor filosofi consilieri din strainatate si din Romania.

Cursul este disponibil la: https://www.udemy.com/course/practici…

Dintre cartile Profesorului Sandu Frunza, la Editura Științifică Lumen a aparut „Publicitatea si administratia publica sub presiunea eticii” disponibil la: https://edituralumen.ro/?s=sandu+frunza