Schimbari identitare in lumea migratiei internationale – Viorica Cristina CORMOS

Publica cartea ta la Editura Stiintifica Lumen 14 Cormos

SCHIMBARI IDENTITARE IN LUMEA MIGRATIEI INTERNATIONALE

Viorica Cristina CORMOS

LUMEN – Copyright © 2015 – Colecția DEZVOLTARE SOCIALĂ

FORMAT: Tipărit         

PAGINI: 300         

LIMBA: Română

ISBN:  978-973-166-411-8

Publica cartea ta la Editura Stiintifica Lumen Fragment din volum 1

CUMPĂRĂ  ÎN ROMÂNIA PRIN: Edituralumen.rolibrarie.net

CUMPĂRĂ ÎN STRĂINĂTATE PRIN: amazon.com, amazon.de, amazon.fr, amazon.es, amazon.it, amazon.co.uk, amazon.ca, amazon.sg, amazon.co.jp, abebooks.com

VIZUALIZEAZĂ CARTEA PE Google Books:

GO TO THE ENGLISH VERSION OF THIS PAGE


Descriere:

Tema este nu doar actuala si sensibila, ci si grava. Conform datelor disponibile la nivel european, romanii constituie grupul migrator cel mai numeros provenit dintr-una dintre tarile membre Uniunii Europene in interiorul acesteia, in jur de doua milioane (doar marocanii si turcii par a-i depasi ca numar, dar ei vin din tari exterioare Uniunii). Acest lucru spune multe despre pozitia tarii noastre in actuala configuratie geopolitica, economica si culturala a continentului. Desigur, cauzele, durata, experientele migratiei sunt multiple, populatia migratoare, aflata de altfel in numar important si in afara Europei, nu este una omogena, neputand fi inclusa intr-o formula exclusiva gen „capsunarii” sau „fuga creierilor” (brain drain), a „elitelor”. Fenomenul nu este nici unul exclusiv romanesc si nici macar nou in istoria nationala, chiar daca invatasem la scoala ca romanii sunt un popor statornic, care a facut fata de veacuri altor popoare migratoare. (Autoarea)


Domenii de interes:

  • sociologie
  • stiinte politice
  • migratie internationala
  • identitate nationala

CUPRINS


PREFAŢĂ (pp. 7-12)

INTRODUCERE (pp. 13-18)

CAPITOLUL I (pp. 19-52) – Consideraţii generale cu privire la migraţia internaţională

Delimitări conceptuale; Înscrierea României în migraţia internaţională; Profilul migrantului internaţional şi caracteristici ale migrantului român.

CAPITOLUL II (pp. 53-84) – Reprezentarea schimbării sociale şi identitare

Migraţia internaţională şi schimbarea socială; Identităţile individuale şi colective între reprezentare şi schimbare.

CAPITOLUL III (pp. 85-130) – Schimbări identitare individuale ca urmare a migraţiei internaţionale

Fenomenul migraţiei şi schimbarea identitară individuală; Schimbare identitară în raport cu mediul ţării de migraţie; Schimbare identitară la migraţia de revenire.

CAPITOLUL IV (pp. 131-162) – Schimbări identitare colective ca urmare a migraţiei internaţionale

De la identităţi individuale la identităţi colective; Schimbări în structura şi viaţa familiei ca urmare a migraţiei internaţionale; Schimbări în comunitatea de origine ca urmare a migraţiei internaţionale; Aspecte legislative şi de intervenţie cu privire la fenomenul migraţiei internaţionale.

CAPITOLUL V (pp. 163-274) – Studii şi analize asupra schimbărilor identitare ca urmare a migraţiei internaţionale

Descrierea cercetării; Metodologia cercetării; Studii şi analize; Elemente de noutate ale cercetării.

CONCLUZII FINALE (pp. 275-282)

POSTFAŢĂ (pp. 283-286)

BIBLIOGRAFIE (pp. 287-298)


EVENIMENTE ŞI RECENZII


RECENZIE 

BALAN, CARMEN CORNELIA. (2015). Identity Change in the World of International Migration. Book review for the volume Schimbări identitare în lumea migraţiei internaţionale, author Viorica – Cristina Cormoş, Lumen Publishing House. Postmodern Openings, 6(2), 125-128.

În această nouă publicație, Cristina Cormos abordează profesional o problemă sensibilă, complexă și dificilă în același timp și reușește ambițios să ne ofere o imagine a migrației internaționale privită prin schimbarea identității. Pornind de la ipoteza că „migrația este o schimbare care se produce simultan atât pe tărâmul fizic, cât și pe cel socio-cultural, ceea ce implică nu numai deplasarea de la o comunitate la alta, ci și dezintegrarea legăturilor structurale în zona de plecare, paralelă cu o asimilare culturală a mediului de destinație ”, autoarea analizează schimbările de identitate ale emigranților pe întregul proces de migrație, factorii care stau la baza acestor modificări, precum și consecințele și implicațiile acestor factori în migrația de întoarcere. Problemele abordate în cadrul acestei cărți acoperă, de asemenea, schimbările apărute în familia și comunitatea de origine, ca urmare a absenței unuia dintre membrii acesteia, respectiv a manifestării schimbărilor de identitate.

VEZI PDF


DESPRE AUTOR


VIORICA-CRISTINA CORMOȘ este Lect. Univ. Dr. la Departamentul de Ştiinţe Umane şi Social-Politice din cadrul Universității „Ştefan cel Mare”, Suceava, predând următoarele materii: Sociologia şi asistenţa socială a familiei, Asistenţa socială a copilului, Teorie şi metodă în asistenţă socială, Metode şi tehnici în asistenţă socială, Demografie şi Planning familial, Deontologia profesiei de asistent social, Elemente de medicină internă şi socială și Asistenţa socială a persoanelor dependente de alcool şi droguri. Este Doctor în Sociologie, titlu acordat de Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi în urma susșinerii tezei cu titlul „Schimbări identitare, colective şi individuale ca urmare a migraţiei internaţionale”. În perioada 2005-2007 a profesat ca asistent social în urma cursului postuniversitar absolvit în acest domeniu la Universitatea „George Bacovia” din Bacău. A publicat cărți și a susținut prelegeri la conferințe naționale și internaționale pe tema migrației, educației, crizei economice și asistenței sociale.

Vezi detalii…

Author: Editura Științifică LUMEN