Postmodern Openings (jurnal indexat Web of Science) – Anunt primire lucrari numar special – Către o societate postmodernă post-pandemică. – Este pandemia o deconstrucţie a societăţii postmoderne?

Publica cartea ta la Editura Stiintifica Lumen po fb 4

Postmodern Openings  (un jurnal internaţional open access, cu o tradiţie de 10 ani în cercetarea societăţii postmoderne, indexat în We of Science şi alte baze de date importante la nivel internaţional) vă invită să propuneţi lucrările dumneavoastră în vederea publicării într-un număr special al jurnalului, cu tema

“Towards a post-pandemic postmodern society – Is the pandemic a deconstruction of the postmodern society?” („Către o societate postmodernă post-pandemică. – Este pandemia o deconstrucţie a societăţii postmoderne?”).


* Numărul este dedicat memoriei doamnei Marguerite Derrida (născută la 7 iulie 1932 – decedată la 21 martie 2020), victimă a Pandemiei Coronavirus și soția renumitului filosof Jacques Derrida (născut la 15 iulie 1930 – decedat la 09 octombrie, 2004), inițiatorul și fondatorul deconstrucției postmoderne.


Invităm cercetătorii din întreaga lume în domeniile științelor sociale, filosofiei, ştiinţelor socio-umane, științelor medicale și bioeticii, dar și din alte ramuri și domenii academice, să propună lucrări teoretice și empirice care abordează problema societății post-pandemice.

Societatea postmodernă este caracterizată, de obicei, prin comunicare la distanţă în timp real, virtualizarea spațiului social, conectivitate instantanee și globalizare. Toate acestea afectează modul în care percepem informațiile, relațiile interumane, beneficiile științei și progresele tehnologiei, precum și evenimentele care ne afectează pe toți sau doar pe unii dintre noi, şi care au un impact mare asupra modului în care comunicăm, asupra deciziilor pe care le luăm și a modului în care ajungem să le luăm, asupra liberului nostru arbitru, libertăţii de alegere, a modului în care percepem întinderea drepturilor și libertăților noastre.

Pornind de la aceste caracteristici ale societăţii postmoderne, lansăm un apel pentru propunerea de lucrări care abordează următoarele teme:

 • va fi societatea post-pandemică o societate post-liberală sau una post-conservatoare?
 • cum va supraviețui societatea globalizată tendințelor de a reveni la izolare, la comunități autosuficiente și la naționalism / regionalism?
 • comunicarea virtuală, virtualizarea spațiului social și dinamica relațiilor sociale – cum va transforma izolarea fizică, izolarea socială și distanțarea socială datorată măsurilor de carantină şi izolare prelungite modul nostru de viață și obiceiurile noastre pe termen lung?
 • care este utilitatea traiului într-o societate bazată pe cunoaștere în situaţii de criză de tip pandemie sau, de fapt, în vremurile de criză de astăzi, ne îndreptăm către un neo-obscurantism?
 • impactul filozofiei în societatea post-pandemică – este posibil să se dezvolte noi curente filosofice și avem nevoie de un nou tip de filozofie?
 • declararea stării de urgență – impactul acesteia față de tendințele totalitare în perioadele pandemice și riscul pentru emergenţa societăților totalitare într-o lume post-pandemică;
 • drepturile omului și libertățile fundamentale – ciocnirea dintre societatea postmodernă liberală şi ultraconectată şi redimensionarea libertății de mișcare și a altor libertăți sociale, politice, culturale, economice și științifice în timpul şi după o pandemie;
 • știrile false şi efectul lor în perioadele de criză;
 • protecția generală a datelor cu caracter personal în societățile pandemice și post-pandemice;
 • rolul și statutul universităților și a centrelor de cercetare – cum și de ce (dacă da) rolul şi statutul acestora se modifică după o pandemie?
 • cooperarea științifică și medicală versus cursa pentru a obține compensații financiare uriașe prin dezvoltarea primului tratament / vaccin de combatere a unei afecţiuni medicale cu efect pandemic;
 • vaccinarea obligatorie împotriva unei boli cu potenţial pandemic – cum afectează experienţa unei pandemii controversa despre oportunitatea vaccinării?
 • suspendarea consimțământului informat și a autonomiei personale în tratamentele medicale în timpul unei pandemii – cât de departe trebuie să ajungem?
 • viitorul Uniunii Europene într-o Europă post-pandemică, între euro-scepticism și euro-optimism?
 • artele și literatura în timpul şi după o pandemie: mutarea literaturii şi a spectacolelor într-un mediu virtual – va deveni arta preeminent virtuală sau se mai resimte nevoia de contact direct uman pentru o experienţă artistică completă și autentică?

Lucrările vor avea o lungime cuprinsă între 1500 şi 2500 de cuvinte (3 – 6 pagini), vor fi redactate în limba engleză, având un maxim de 2 autori. Puteţi depune lucrările dumneavoastră până pe data de 15 aprilie 2020. Lucrările transmise până la această dată vor fi supuse procesului de evaluare peer review în vederea publicării într-un număr special al Jurnalului Postmodern Openings în cursul anului 2020.

Lucrările pot fi transmise prin accesarea link-ului https://lumenpublishing.com/journals/index.php/po/user/register   După accesarea linkului, vă rugăm să vă creaţi contul de autor şi să submiteţi lucrarea dumneavoastră urmând instrucţiunile de pe site.

Taxa de open access va fi de 150 euro/lucrare – fiind redusă de la 250 euro (taxa obişnuită de open access a jurnalului).

Aşteptăm cu mult interes lucrările dumneavoastră şi punctele dumneavoastră de vedere despre cum consideraţi că va fi viaţa în această societate post-pandemică pe care urmează să o experimentăm cu toţii.

Author: Editura Științifică LUMEN