
IMPACTUL PROGRAMELOR DE ASISTENTA SOCIALA IN PENITENCIAR
LUMEN – Copyright © 2009 – Colecția DEZVOLTARE SOCIALĂ
FORMAT: Tipărit PAGINI: 132 LIMBA: Română
ISBN: 978-973-166-189-6
CUMPARA IN ROMANIA PRIN: Edituralumen.ro, Elefant.ro, Librarie.net, Librariaeminescu.ro, Karte.ro, Libraria virtuala LUMEN
CUMPARA IN STRAINATATE PRIN: Elefant.md
GO TO THE ENGLISH VERSION OF THIS PAGE
Descriere:
Pentru cei mai mulţi dintre noi, fie şi numai ideea privării de libertate – chiar legitim realizată – este în măsură să ne crispeze. Precum altă dată locurile considerate bântuite, împrejurimile închisorilor par să împrumute ceva din distorsiunea prezentă în jur. Închisoarea este un spaţiu care în imaginarul social aparţine deopotrivă celor care săvârşesc grave fapte antisociale precum şi celor care trebuie să ne asigure că încarceraţii nu vor părăsi perimetrul mai devreme decât s-a stabilit prin judecată. Acestora li se mai adaugă imaginea rudelor sau a prietenilor care îi vizitează pe cei încarceraţi. Mai există însă şi o altă categorie de persoane pentru care spaţiul de recluziune este unul familiar. Sunt de altfel singurii care merg acolo de bună voie. Sunt fie reprezentanţii diverselor ONG-uri care derulează activităţi menite să sprijine pe cei privaţi de libertate, fie cei care doresc să cerceteze fenomele sui-generis ce apar în acest spaţiu social deosebit, fie studenţii diverselor specializări umaniste care fac acolo practica de specialitate. Curiozitatea bine condusă, dublată de efortul metodic ce însoţeşte motivaţia născută din pasiune, conturează lucrări precum cea de faţă, care permit o înţelegere mai nuanţată şi, prin aceasta, mai apropriată de realitatea mediului carceral. (Autorul)
Domenii de interes:
- asistenta sociala
- regim de executare
- programe de reinsertie a condamnatilor
- executarea pedepselor
CUPRINS
CUVÂNT ÎNAINTE (pp. 9-10)
ARGUMENT (pp. 11-14)
CAPITOLUL I (pp. 15-28) – Sistemul Penitenciar Caracteristicile sistemelor penitenciare
Implicaţiile psihologice ale mediului penitenciar; Scurt istoric al sistemului penitenciar român şi danez.
CAPITOLUL II (pp. 29-46) – Asistenţa socială în Penitenciar
Statutul şi atribuţiile asistentului social din Penitenciar; Principii de eficienţă în lucru cu persoanele private de libertate; Intimitate şi confidenţialitate; Relaţiile intime; Contactul fizic; Rolul programelor corecţionale.
CAPITOLUL III (pp. 47-72) – Legea penală şi legile de reglementare a sistemului penitenciar
Codul Penal Român şi Danez – caracteristici; Clasificarea delictelor; Acuzarea şi procesul judiciar; Proceduri; Pedepse şi sentinţe; Legea de executare a pedepselor în cele două sisteme de penitenciarizare; Dreptul de a deţine lucruri personale şi bani; Ocupaţii şi petrecerea timpului liber; Reguli europene cu privire la sistemul de detenţie; Reguli cu privire la condiţiile de deţinere; Reguli cu privire la sănătate; Reguli cu privire la ordine; Reguli cu privire la personalul din instituţiile penitenciare; Reguli cu privire la liberarea deţinuţilor.
CAPITOLUL IV (pp. 73-84) – Programele de asistenţă socială – un pas spre reintegrarea persoanelor private de libertate
Lucru cu grupul; Lucru individual cu deţinuţii; Programe de asistenţă socială în Penitenciarul Iaşi şi Penitenciarul Bacău; Programe de asistenţă socială existente în sistemul penitenciar danez.
CAPITOLUL V (pp. 85-114) – Impactul programelor asistenţiale în sistemul de detenţie
Designul cercetării; Analiza datelor.
CONCLUZII (pp. 115-116)
BIBLIOGRAFIE SELECTIVĂ (pp. 117-120)
ANEXE (pp. 121-130)
Anexa 1; Anexa 2; Anexa 3.
MASS MEDIA SI SOCIAL MEDIA
ANTONIO SANDU – PUBLICAREA STIINTIFICA IN ASISTENTA SOCIALA
Prelegere sustinuta de Prof. Dr. Antonio Sandu in cadrul primei Editii a Scolii de Vara in Asistenta Sociala – Iasi, Manastirea Hadambu, 31 august – 1 septembrie 2018, organizatori: CNASR – sucursala teritoriala Iasi, Facultatea de Teologie – Asistenta Sociala Al. I . Cuza Iasi , parteneri: Editura Științifică Lumen Autorul opineaza ca asistenta sociala ca profesiune trans-disciplinara ar trebui sa fie inteleasa intr-o noua cheie epistemologica….
ACEASTA CARTE A FOST CITATA IN URMATOARELE LUCRARI
- Serghei ŢURCAN, Cristina ŢURCAN. SERVICII SOCIALE ŞI PSIHOLOGICE ACORDATE DEŢINUŢILOR ÎN PENITENCIAR/SOCIAL AND PSYCHOLOGICAL SERVICES TO INMATES IN PRISON, PSIHOLOGIE APLICATĂ: PROBLEME ŞI PERSPECTIVE, 52.