Dinamica fenomenului religios și modernizarea rurală – Roxana Magdalena NECULA

Publica cartea ta la Editura Stiintifica Lumen 50 Necula

DINAMICA FENOMENULUI RELIGIOS SI MODERNIZAREA RURALA

Roxana Magdalena NECULA

LUMEN – Copyright © 2015 – Colecția DEZVOLTARE SOCIALĂ

FORMAT: Tipărit         

PAGINI: 204         

LIMBA: Română

ISBN:  9789731663975  

Publica cartea ta la Editura Stiintifica Lumen Fragment din volum 1

CUMPĂRĂ  ÎN ROMÂNIA PRIN: emag.ro, librarie.net

CUMPĂRĂ ÎN STRĂINĂTATE PRIN: amazon.com, amazon.de, amazon.fr, amazon.es, amazon.it, amazon.co.uk, amazon.ca, amazon.sg, amazon.ae

VIZUALIZEAZĂ CARTEA PE Google Books:

GO TO THE ENGLISH VERSION OF THIS PAGE


Descriere:

Studierea unei comunitati religioase rurale din Romania, judetul Iasi, la inceputul acestui mileniu, este o tema provocatoare care indeamna la numeroase dezbateri si genereaza reactii diverse. Este mileniul „vitezei”, al informatiilor din diferite domenii, este timpul disparitiei granitelor dintre popoare si comunitati, atat fizice cat si mentale sub presiunea globalizarii.

In cadrul societatii romanesti, din dorinta de clasificare, raportandu-ne la societatile rurale sau urbane, identificam doua tipuri de personalitati sociale: omul urban si omul rural. Prin aceasta clasificare nu avem pretentia de a incadra toate personalitatile din Romania ca intr-un pat a lui Procust, in cele doua categorii, insa fiecare se disting prin caracteristici specifice atunci cand sunt puse in comparatie. Dincolo de amprenta pe care mediul social de la sat sau de la oras o imprima asupra personalitatii persoanei umane, ramane ca un element al personalitatii tuturor nevoia de manifestare a sentimentului religios, care in functie de formare imbraca forme specifice. (Autoarea)


Domenii de interes:

  • sociologie
  • religiozitate rurala
  • modernizare rurala

CUPRINS


INTRODUCERE (pp. 7-8)

CAPITOLUL I (pp. 9-32) – Definirea fenomenului religios

Noţiuni introductive; Fenomenologia ca metodă de studiu a religiilor; Religiile clasice şi ”devianţa religioasă”.

CAPITOLUL II (pp. 33-58) – Fenomenul de secularizare

Secularizare – terminologie şi evoluţie; Secularizarea în mediul rural; Secularizarea în mediul urban; Contribuţia sectelor la secularizare.

CAPITOLUL III (pp. 59-88) – Modernizarea rurală

Contextul modernizării rurale; Religiozitatea. Religiozitatea ruralã; Implicarea Bisericii în viaţa comunităţii rurale; Schimbări sociale în comunităţile rurale româneşti.

CAPITOLUL IV (pp. 89-164) – Cercetarea sociologică a rolului religiei în modernizarea rurală

Precizări metodologice; Aspecte din viaţa parohiei; Biserică şi comunitate în Leţcani; Modernizarea societăţii rurale şi modificarea comportamentului religios.

CONCLUZII (pp. 165-168)

PROPUNERI (pp. 169-170)

BIBLIOGRAFIE (pp. 171-180)

ANEXE (pp. 181-196)

ABREVIERI (pp. 8197-199)

LISTA GRAFICELOR (pp. 199-202)

LISTA TABELELOR (p. 203)


EVENIMENTE ŞI RECENZII


RECENZIE 

SANDU, ANTONIO. (2015). Religious Practice in Contemporary Romanian Rural Space. Book review at the volume Dinamica fenomenului religios si modernizarea rurala. Autor Roxana Necula. Iasi, Romania: Editura Științifică Lumen, 2015. Postmodern Openings, 6(1), 203-208.

Încrederea în biserică este, astăzi, extrem de ridicată, opusă încrederii în alte instituții ale statului, în special în cele politice. O primă explicație este că biserica reușește să gestioneze cel mai bine sentimentul de încredere ca element esențial al confruntării individului cu societatea riscului. Credința în postexistență ca o lume dreaptă, guvernată de o divinitate binevoitoare contrastează profund cu dezamăgirea și frustrarea acumulate în cursul accelerat al procesului de dezvoltare implicat de societatea post-industrială. Sociologul, și mai ales asistentul social, are sarcina de a răspunde, pe baza datelor empirice, care este locul și rolul religiei în procesele dezvoltării sociale actuale. Autorul Roxana Necula răspunde la această întrebare în volumul „Dinamica fenomenului religios și modernizarea rurala”, publicat în martie 2015 la Editura Științifică Lumen din Iași.

VEZI PDF


RECENZIE 

GHEORGHE, MANUELA. (2018). Magdalena Roxana Necula (2015). Dinamica fenomenului religios şi modernizarea rurală, Iaşi: Editura Științifică Lumen: 204 p. Revista română de sociologie, serie nouă, XXIX (5–6), 549–550, Bucureşti, 2018.

Obiectivul major avut în vedere de autoare a fost acela dea realiza o amplă incursiune în sociologia religiilor, urmată de ,,o analiză detaliată a manifestărilor religioase ale unui grup social dintr-o localitate rurală” (8). Ipoteza generală a fost aceea că religia, mai exact Biserica Ortodoxă, căreia îi aparţin majoritatea cetăţenilor comunei investigate, influenţează major viaţa parohiei şi a enoriaşilor, căci ,,frecventarea slujbelor religioase, cunoaşterea, aprofundarea şi respectarea învăţăturilor/rânduielilor/canoanelor bisericeşti sunt indispensabile pentru o viaţă religioasă autentică”.

VEZI PDF


DESPRE AUTOARE

LECT. UNIV. ASOC. DR. MAGDALENA ROXANA NECULAPreşedinte Sucursala Teritorială CNASR IAŞI din luna februarie 2013 şi membru al Comisiei de Imagine şi Promovare a Colegiului Naţional al Asistenţilor Sociali din România din luna martie 2014. Este asistent social principal cu licență în domeniul asistenței sociale din anul 2000 la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, Facultatea de Teologie Ortodoxă “Dumitru Stăniloaie” Iaşi – Secţia Asistenţă Socială. Absolventă a cursurilor de master în domeniul “Managementului Social şi Dezvoltării Comunitare“ ale Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, Facultatea de Filosofie şi Ştiinţe Social Politice. Doctor în sociologie din anul 2010 la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, Facultatea de Filosofie şi Ştiinţe Social Politice. Postdoctorant al Universităţii de Medicină şi Farmacie „Gr. T. Popa” Iaşi în cadrul proiectului POSDRU “Studii Postdoctorale în domeniul Eticii Politicilor de Sănătate”.

Vezi detalii…

Author: Editura Științifică LUMEN