Stabilitate si conflict in cuplul contemporan – Iulian APOSTU, Cristina Andreea IACOB, Maria Adriana IORDACHE

Publica cartea ta la Editura Stiintifica Lumen 4 Apostu

STABILITATE SI CONFLICT IN CUPLUL CONTEMPORAN

Iulian APOSTU, Cristina Andreea IACOB, Maria Adriana IORDACHE

LUMEN – Copyright © 2017 – Colecția DEZVOLTARE SOCIALĂ

FORMAT: Tipărit         

PAGINI: 188         

LIMBA: Română

ISBN:  9789731664644

Publica cartea ta la Editura Stiintifica Lumen Fragment din volum 1

CUMPĂRĂ  ÎN ROMÂNIA PRIN: Edituralumen.ro, Librărie.net, emag.ro, elefant.ro, ujmag.ro,

CUMPĂRĂ ÎN STRĂINĂTATE PRIN: amazon.com, amazon.de, amazon.fr, amazon.es, amazon.it, amazon.co.uk, amazon.ca, amazon.in, amazon.sg, amazon.ae, amazon.co.jp , bol.com, bookdepository.com

GO TO THE ENGLISH VERSION OF THIS PAGE


Descriere:

Provocarile sociale ale contemporaneitatii tind sa influenteze toate subsistemele si poate, in primul rand pe cel familial. Astfel, de la spatiul traditional si pana la tendintele post-modernitatii, familia a cunoscut o diversitate de modalitati de a fi. Tendintele individualismului conjugal afecteaza din ce in ce mai mult solidaritatea cuplului marital, modalitatea prin care individul reuseste sa-l incorporeze pe celalalt in sine. In acest sens, cartea isi propune sa investigheze in detaliu cauzele care au contribuit la transformarea cuplului conjugal pentru ne putea forma o opinie cat mai clara asupra tendintelor si provocarilor noi cu privire la conjugalitate. Importanta acestui studiu deriva din faptul ca prin identificarea diferentelor de mentalitate de la un sistem conjugal la altul cu privire la institutia casatoriei si la modul de indeplinire a functiilor in cuplul marital, se pot evidentia mai bine orientarile diferite ale tinerilor in ceea ce priveste asumarea si indeplinirea functiilor, dar si modalitatea in care o potentiala coabitare cu familiile de origine pot fi sau nu functionale. (Lect. univ. dr. Iulian APOSTU)


Domenii de interes:

  • sociologie
  • psihologie sociala
  • sociologia familiei
  • cuplu conjugal

CUPRINS


INTRODUCERE (pp. 7-11)

CAPITOLUL I (pp. 12-46) – Familia tradiţională – familia modernă – de la comunitar la nuclear. Forme de manifestare şi consecinţe sociale

Evoluţia familiei de la tradiţional la modern – evoluţie socială şi consecinţe funcţionale; Familia tradiţională – imperative canonice şi funcţionale; Industrializarea – premisă de evoluţie spre familia modernă; Familia modernă – valori sociale, structura de rol şi consecinţe funcţionale; Tradiţionalitate versus modernitate.

CAPITOLUL II (pp. 47-100) – Căsătoria – o instituţie în schimbare

Căsătoria – aspecte juridice şi evoluţia socială; Surse de stabilitate în cuplul românesc; Atitudini în schimbare faţă de căsătorie; Căsătoria modernă – de la căsătoria din dragoste la dragostea fără căsătorie; Mariajul – analiza diferenţelor funcţionale dintre cuplul tănâr şi cuplul vârstnic.

CAPITOLUL III (pp. 101-174) – Confictul conjugal – dinamică psiho-socială

Forme de intervenţie terapeutică asupra cuplului; De la consiliere la terapie – aspecte conceptuale; Tipuri de intervenţie terapeutică: Terapia structurală de familie, Terapia sistemică, Terapia strategică de familie, Terapia narativă, Terapia experienţială, Terapia sistemică de familie a lui Murray Bowen, Terapia centrată pe problemă; Instabilitatea cuplului conjugal modern – perspectiva funcţionalistă; Surse ale conflictului în cuplul conjugal; Separarea temporară – soluţie salvatoare sau abandon elegant?; Decizia separării temporare – strategie de mediere sau premisă a disoluţiei conjugale.

CONCLUZII (pp. 175-180)

BIBLIOGRAFIE (pp. 181-186)


EVENIMENTE ŞI RECENZII


RECENZIE 

UNGURU, ELENA. (2017). Review for the volume: Stabilitate si conflict in cuplul contemporan. Iasi, Romania: LUMEN Publishing, 2017, authors: Iulian Apostu, Cristina-Andreea Iacob & Maria-Adriana Iordache. Revista Romaneasca pentru Educatie Multidimensionala, 9(2), 111-115.

Volumul dezvoltă o adevărată radiografie a familiei românesti de la tradiționalism la modernitate. Autorii insistă asupra modificării funcționale care a marcat structurile conjugale în tranziția la neomodernitate. Se evidențiază cu prioritate evoluția tipurilor de solidaritate, din cea mecanică, în care personalitatea individului a fost suprimata în favoarea normelor sociale impuse și asumate necondiționat, inclusiv a celor care au definit relațiile de gen, statutul conjugal, constituirea și feminizarea cuplului conjugal ca formă organică de solidaritate, în care partenerii își decid propria formă de interacțiune, structura relației de gen, distribuția rolurilor conjugale etc.

VEZI PDF


ACEASTA CARTE A FOST CITATA IN URMATOARELE LUCRARI:


UNGURU, ELENA. (2017). Review for the volume: Stabilitate si conflict in cuplul contemporan. Iasi, Romania: LUMEN Publishing, 2017, authors: Iulian Apostu, Cristina-Andreea Iacob & Maria-Adriana Iordache. Revista Romaneasca pentru Educatie Multidimensionala, 9(2), 111-115.


MASS MEDIA SI SOCIAL MEDIA


LANSARE AUTOR IULIAN APOSTU, CONFERINTA LUMEN CATES 2017 PARTEA 1

Lansarea volumelor BĂRBATUL ŞI FEMEIA. Imaginea unei polemici cu privire la echitatea de gen – Iulian APOSTU, Cristina PETRESCU & STABILITATE ŞI CONFLICT în CUPLUL CONTEMPORAN – Iulian APOSTU, Cristina – Andreea IACOB, Maria – Adriana IORDACHE in cadrul Conferintei Stiintifice Internationale LUMEN CATES 2017, in Targoviste, 25 noiembrie 2017


LANSARE AUTOR IULIAN APOSTU, CONFERINTA LUMEN CATES 2017 PARTEA 2


LUMEN RSACVP2020 – CONSENSUAL UNION – AN INTERMEDIATE STATE BETWEEN TWO MARRIAGES

Paper presented at the 14TH LUMEN CONFERENCE RSACVP2020 | MAY 22-23, 2020 | IASI, ROMANIA by Iulian APOSTU (Romanian Academy, Institute of Sociology, Bucharest, Romania) – ”Consensual Union – An Intermediate State between Two Marriages”


LUMEN RSACVP2019 CONFERENCE – IULIAN APOSTU – PLENARY SPEECH


VIDEO-RECENZIE

Cuplul contemporan: stabilitate sau conflict? – Video-recenzie realizata de Dr. Elena Gafton (Unguru), editor de specialitate in cadrul Editurii Lumen, la volumul cu titlul „Stabilitate si conflict in cuplul contemporan” – autori Iulian Apostu, Cristina – Andreea Iacob & Maria – Adriana Iordache, volum aparut la Editura Științifică Lumen.


DESPRE AUTORI


Iulian Apostu este doctor în Sociologie (Universitatea din Bucureşti, 2010)  iar preocupările sale ştiinţifice vizează domeniul familiei, medierii conjugale, migraţiei, sociologiei religiei etc. Iulian Apostu a publicat 5 cărţi şi peste 20 de articole ştiinţifice despre diverse problematici în ceea ce priveşte conjugalitatea şi provocările ei actuale. În prezent, Iulian Apostu este cercetător ştiinţific în cadrul Institutului de Sociologie al Academiei Române şi cadru didactic asociat la Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială din Universitatea din Bucureşti.

Vezi detalii…

CRISTINA ANDREEA IACOB a finalizat studiile Facultatii de Sociologie si Asistenta Sociala a Universitatii din Bucuresti in calitate de sef de promotie. Are o ofarte buna pregatire de specialitate si o capacitate deosebita de a identifica punctual fenomenele sociale si relatia dintre ele. Este un cercetator independent si are o foarte buna pregatire metodologica. In calitate de coautor in prima sa experienta cu lumina tiparului in volumul ”Stabilitate si conflict in cuplul contemporan”, sociologul Cristina Andreea Iacob si-a orientat preocuparile stiintifice asupra problematicii modificarilor functionale care au marcat conjugalitatea de la generatia varstnicilor si pana la cuplul contemporan.

Vezi detalii…

MARIA ADRIANA IORDACHE este o tanara absolventa a Facultatii de Sociologie si Asistenta Sociala a Universitatii din Bucuresti, promotia 2017. Este una dintre cele mai performante studente ale facultatii, calitate confirmata de titlul de sef de promotie al generatiei sale. Este un sociolog de nuanta, identificand cu o punctualitate metodologica remarcabila dinamica socio-psihologica a fenomenelor sociale si raportul lor cauzal. Autoarea s-a remarcat in diverse domenii de studiu sociologic, insa a aratat o mai evidenta inclinatie spre teme care vizeaza conjugalitatea, studierea functiilor si disfunctiilor conjugale si a formelor de mediere.

Vezi detalii…

Author: Editura Științifică LUMEN