Boala ca fenomen social. Patologia sociala in cazul persoanelor institutionalizate – Alina FRUNZA

Publica cartea ta la Editura Stiintifica Lumen FRUNZA Boala ca fenomen

BOALA CA FENOMEN SOCIAL. PATOLOGIA SOCIALA IN CAZUL PERSOANELOR  INSTITUTIONALIZATE

Alina FRUNZA

LUMEN – Copyright © 2017 – Colecția DEZVOLTARE SOCIALĂ

FORMAT: Tipărit         

PAGINI: 404         

LIMBA: Română

ISBN:  9789731664484

Publica cartea ta la Editura Stiintifica Lumen Fragment din volum 1

CUMPĂRĂ PRIN: Edituralumen.ro, Librăria Virtuală, Emag, okazii.ro, gotit.ro, zaff.ro, sellerator.ro

CUMPĂRĂ ÎN STRĂINĂTATE PRIN: amazon.com, amazon.de, amazon.fr, amazon.es, amazon.it, amazon.co.uk, amazon.ca, amazon.in.

VIZUALIZEAZĂ CARTEA PE Google Books

GO TO THE ENGLISH VERSION OF THIS PAGE


Descriere:

I se atribuie lui Aldous Huxley o butada care ar trebui sa puna pe ganduri : „Medicina a facut atatea progrese, incat greu mai gasesti vreun om sanatos”. Afirmatia este in consonanta cu imaginea lui Huxlei asupra unei societati totalitare proiectata in viitor de autorul Celei mai bune dintre lumi. Intr-o conferinta tinuta la California Medical School din San Francisco in 1961, spunea auditoriului ca generatia viitoare (deci a mea, a noastra) va avea parte de metode farmaceutice care o va face sa-si iubeasca „propria servitudine”, sa suporte dictaturi fara sa verse lacrimi, sa accepte lagare de concentrare fara sa sufere, sa renunte la libertatea proprie mai degraba cu placere… Mi-am reamintit de aceasta viziune premonitorie recitind teza de doctorat, cu multe merite si departe de „utopiile negative” din literatura lui Huxley, sustinuta cu brio acum cativa ani de Alina Frunza. (Mihai Dinu GHEORGHIU)


Domenii de interes:

  • sociologie
  • psihologie sociala
  • sociologie medicala
  • sociologie clinica

CUPRINS


MULŢUMIRI (pp. 5-8)

PREFAŢĂ (pp. 9-12)

INTRODUCERE (pp. 13-26)

Argumentarea realizării cercetărilor multiple; Scopul cercetării întreprinse în cadrul volumului; Obiectivele lucrării; Ipotezele generale ale cercetării; Metodele de cercetare utilizate; Inovaţia ştiinţifică a lucrării; Semnificaţia teoretică şi valoarea aplicativă a lucrării; Structura volumului.

CAPITOLUL I (pp. 27-48) – Ariile principale de studiu şi de convergenţă ale sociologiei medicale şi ale sociologiei clinice

Curente în evoluţia sociologiei medicale; Utilizarea conceptului de sociologie clinică; Dezvoltarea domeniului sociologiei clinice; Concluziile capitolului I.

CAPITOLUL II (pp. 49-105) – Analiza aspectelor sociale ale nivelului de sănătate şi boală a populaţiei institutionalizate şi a factorilor de influenţă a acestora

Cercetări anterioare realizate pe tema studiată în cadrul lucrării; Sănătatea şi boala din perspectivă istorică şi trandisciplinară; Boala ca produs al mecanismelor de etichetare; Teorii care explică problema socială identificată; Concluziile capitolului II.

CAPITOLUL III (pp. 106-164) – Prezentarea terenului de cercetare şi a grupurilor ţintă investigate în cadrul cercetărilor multiple

Unităţile de tip rezidenţial ca instituţii de dominare şi putere; Etica şi deontologia profesională a cadrelor din sistemul medico-social; Caracteristicile persoanelor intituţionalizate în cadrul unităţilor de tip rezidenţial (unităţi medico – sociale, aziluri); Impactul bolii asupra familiei; Concluziile capitolului III.

CAPITOLUL IV (pp. 165-356) – Metodologie aplicată în sociologia clinică

Teorii şi metode de cercetare în sociologia clinică; Cantitativ şi calitativ în ştiinţele socio-umane; Cercetarea calitativă; Cercetarea cantitativă; Concluziile cercetărilor multiple.

CAPITOLUL V (pp. 357-386) – Serviciile publice de sănătate şi dezvoltare socială

Consideraţii privind relaţia dintre dezvoltarea socială şi serviciile de sănătate; Pledoarie pentru comunicarea interpersonală sau arta de a vindeca prin cuvânt; Recomandări practice; Concluzii finale; Lista de tabele; Lista de figuri; Lista de diagrame.

BIBLIOGRAFIE (pp. 387-402)


PUTETI CITI ACEASTA CARTE IN URMATOARELE BILIOTECI


Biblioteci indexate Worldcat / KVK:

Biblioteci judetene:

Biblioteci judetene:


DESPRE AUTOR


Publica cartea ta la Editura Stiintifica Lumen barbu

ALINA FRUNZA este Asistent Social Principal, Coordonator al Centrului de Formare Profesională al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţie a Drepturilor Copilului Iaşi, Doctor în Sociologie. Este absolventă a Facultăţii de Filozofie şi Stiinţe Social – Politice din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza”, Iaşi; a obţinut titlul de Doctor în Sociologie la aceeaşi instituţie de învăţământ superior în anul 2011.

Vezi detalii…

Author: Editura Științifică LUMEN