Barbatul si femeia – imaginea unei polemici cu privire la echitatea de gen – Iulian APOSTU, Cristina Georgiana PETRESCU

Publica cartea ta la Editura Stiintifica Lumen 3 Apostu

BARBATUL SI FEMEIA – IMAGINEA UNEI POLEMICI CU PRIVIRE LA ECHITATEA DE GEN

Iulian APOSTU, Cristina Georgiana PETRESCU

LUMEN – Copyright © 2017 – Colecția DEZVOLTARE SOCIALĂ

FORMAT: Tipărit         

PAGINI: 190         

LIMBA: Română

ISBN:  9789731664651

Publica cartea ta la Editura Stiintifica Lumen Fragment din volum 1

CUMPĂRĂ  ÎN ROMÂNIA PRIN:Edituralumen.ro, Librărie.net, elefant.ro,  portokal.ro, okazii.ro

CUMPĂRĂ ÎN STRĂINĂTATE PRIN: amazon.com, amazon.de, amazon.fr, amazon.es, amazon.it, amazon.co.uk, amazon.ca, amazon.in, amazon.sg, amazon.ae, elefant.md

GO TO THE ENGLISH VERSION OF THIS PAGE


Descriere:

In societatea contemporana femeia isi croieste drumul spre succes cu multa sarguinta si fermitate. Reperele de neclintit din viata femeii moderne sunt afirmarea sociala si independenta financiara, repere care pana nu de mult erau asociate statusului masculin. Astazi, femeia moderna rupe barierele prejudecatilor si cauta lumina egalitatii si echitatii sociale, dupa un drum lung si anevoios in care a luptat pentru drepturile cuvenite. Acest fapt are consecinte si in planul relatiilor conjugale, acolo unde femeia moderna pretinde egalitate in distributia sarcinilor din gospodarie, pretinde mai mult timp pentru carierea sa profesionala, etc. Astfel, ea isi diminueaza timpul petrecut in familie, solicita o mai mare libertate de decizie si pretinde echitate in dezvoltarea rolurilor conjugale. Asadar, afirmarea pe plan profesional, politic si in viata publica a femeilor a dus la reconsiderarea radicala a sarcinilor de rol in familie. (Lect. univ. dr. Iulian APOSTU)


Domenii de interes:

  • sociologie
  • studii de gen
  • sociologia familiei

CUPRINS


INTRODUCERE (pp. 7-8)

CAPITOLUL I (pp. 9-44) – Cuplul conjugal – dinamică socio-psihologice

Alegerea partenerului conjugal; Dragostea contemporană – realitate şi iluzie; Încredere şi intimitate conjugală.

CAPITOLUL II (pp. 45-112) – Bărbatul şi femeia – unitate în diversitate sau diversitate spre separare

O istorie a relaţiilor dintre sexe; Femeia – manifestare socială, extensie a particularităţilor de gen; Bărbatul – manifestare socială, extensie a particularităţilor de gen; Bărbatul şi femeia între solidaritate şi conflict.

CAPITOLUL III (pp. 113-138) – Feminin versus masculin – evoluţia socială a unei polemici de gen

Status masculin, dominaţie, egalitate şi supunere; Femeia casnică versus femeia de carieră; Management feminin – între maternitate şi carieră; Femeia de carieră – impact asupra familiei; Naşterea, o piedică în calea carierei sau cariera, o piedică în calea naşterii?

CAPITOLUL IV (pp. 139-158) – „Regrete” masculine pentru modernitatea femeii

CONCLUZII (pp. 159-162)

BIBLIOGRAFIE (pp. 163-170)

ANEXĂ (pp. 171-188)


EVENIMENTE ŞI RECENZII


UNGURU, ELENA (2017). Review for the volume: Barbatul si femeia: imaginea unei polemici cu privire la echitatea de gen. Iasi, Romania: LUMEN Publishing, 2017, authors: Iulian Apostu & Cristina Georgiana Petrescu. Postmodern Openings, 8(2), 62-65. 

În viziunea autorilor volumului, analiza socialului cu privire la evoluția relațiilor de gen oferă în timp o bună perspectivă a relațiilor sociale dintre bărbați și femei, dar poate explica și posibila sincopă a funcționalității conjugale,fata de dezvoltarea relațiilor de rol, sens in care autorii anticipează că evoluția de la tradiționalitate la modernitate a fost realizată cu o intensitate diferită, în funcție de sex, rezistență la noile medii sociale și alte variabile care au a influențat dobândirea valențelor modernității. Importanța volumului este atât una teoretică, cât și una practică, nu numai pentru specialiștii în sociologie, dar și pentru alți cercetători din domeniul științe sociale, interesați de tema de cercetare.

Vezi PDF

VIDEORECENZIE

„Bărbatul și femeia – imaginea unei polemici cu privire la echitatea de gen” Autori: Iulian Apostu & Cristina Georgiana Petrescu, Editura Lumen, 2017.

Video-recenzie realizata de Mrd. Cristina Iulia Atomei /Caba (Universitatea “Stefan cel Mare”, Suceava).


MASS MEDIA SI SOCIAL MEDIA


LANSARE AUTOR IULIAN APOSTU, CONFERINTA LUMEN CATES 2017 PARTEA 1

Lansarea volumelor BĂRBATUL ŞI FEMEIA. Imaginea unei polemici cu privire la echitatea de gen – Iulian APOSTU, Cristina PETRESCU & STABILITATE ŞI CONFLICT în CUPLUL CONTEMPORAN – Iulian APOSTU, Cristina – Andreea IACOB, Maria – Adriana IORDACHE in cadrul Conferintei Stiintifice Internationale LUMEN CATES 2017, in Targoviste, 25 noiembrie 2017


LANSARE AUTOR IULIAN APOSTU, CONFERINTA LUMEN CATES 2017 PARTEA 2


LUMEN RSACVP2020 – CONSENSUAL UNION – AN INTERMEDIATE STATE BETWEEN TWO MARRIAGES

Paper presented at the 14TH LUMEN CONFERENCE RSACVP2020 | MAY 22-23, 2020 | IASI, ROMANIA by Iulian APOSTU (Romanian Academy, Institute of Sociology, Bucharest, Romania) – ”Consensual Union – An Intermediate State between Two Marriages”


LUMEN RSACVP2019 CONFERENCE – IULIAN APOSTU – PLENARY SPEECH


ACEASTA CARTE A FOST CITATA IN URMATOARELE LUCRARIDESPRE AUTORI


Iulian Apostu este doctor în Sociologie (Universitatea din Bucureşti, 2010)  iar preocupările sale ştiinţifice vizează domeniul familiei, medierii conjugale, migraţiei, sociologiei religiei etc. Iulian Apostu a publicat 5 cărţi şi peste 20 de articole ştiinţifice despre diverse problematici în ceea ce priveşte conjugalitatea şi provocările ei actuale. În prezent, Iulian Apostu este cercetător ştiinţific în cadrul Institutului de Sociologie al Academiei Române şi cadru didactic asociat la Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială din Universitatea din Bucureşti.

Vezi detalii…

Cristina Georgiana Petrescu este o tânără absolventă a Facultăţii de Sociolgie şi Asistenţă Socială din Universitatea din Bucureşti, generaţia 2017. Este un sociolog dedicat problemelor sociale, în mod deosebit asupra celor care ţin de structura maritală, cu orientări aprofundate asupra problematicii relaţiilor de gen din spaţiul conjugal contemporan. Cercetările sale în acest domeniu sunt de o importanţă deosebită pentru studierea relaţiilor dintre partenerii aflaţi în cuplu deoarece evidenţiază punctual evoluţia structurilor maritale de la un sistem conjugal tradiţional către unul modern. Exigenţa sa metodologică a fost evidenţiată în toate studiile sale iar acurateţea ştiinţifică a prelegerilor sale de la cursurile de Sociologia familiei, Familia contemporană şi Medierea conflictelor familiale o recomandă ca un tânăr cercetător bine definit metodologic şi adaptat profesiei de sociolog.

Vezi detalii…

Author: Editura Științifică LUMEN