Obiceiuri de nastere si botez in mediul rural – Oana Claudia CHIVU

Publica cartea ta la Editura Stiintifica Lumen 16 Chivu

OBICEIURI DE NASTERE SI BOTEZ IN MEDIUL RURAL

Oana Claudia CHIVU

LUMEN – Copyright © 2011 – Colecția DIMENSIUNI CULTURALE

FORMAT: Tipărit         PAGINI: 101          LIMBA: Română

ISBN:  978-973-166-254-1

Publica cartea ta la Editura Stiintifica Lumen Fragment din volum 1

CUMPĂRĂ IN ROMANIA PRIN: Edituralumen.ro, Librăria Virtuală, okazii.ro

CUMPĂRĂ ÎN STRĂINĂTATE PRIN: amazon.com, amazon.de, amazon.fr, amazon.es, amazon.it, amazon.co.uk, amazon.ca, amazon.in, amazon.sg, amazon.ae, mesageria.md

VIZUALIZEAZĂ CARTEA PE Google Books

GO TO THE ENGLISH VERSION OF THIS PAGE


Descriere:

Volumul „Obiceiuri de nastere si botez in mediul rural” isi propune sa analizeze modul in care indivizii percep acest ritual si care sunt obiceiurile reprezintative pentru acesta; in ce masura s-au schimbat aceste obiceiuri si ce anume a determinat acest lucru. Noutatea temei abordate in volum consta de asemenea, si in aflarea unor obiceiuri inlocuite de practici moderniste, care pot reprezenta inceperea unei noi etape traditionale.

Lucrarea de fata nu este axata doar pe componenta evolutiva, ea reuseste sa analizeze si modul in care oamenii si-au adaptat aceste obiceiuri si le-au transmis sub forma personala. (Autoarea)


Domenii de interes:

  • etnologie
  • mituri, ritualuri simbolice si studii religioase, filosofia religiei
  • obiceiuri in mediul rural

CUPRINS


INTRODUCERE (pp. 7-8)

CAPITOLUL I (pp. 9-41) – Rituri de trecere

Ce este antropologia culturală şi socială. Subdomeniile antropologiei; Ce este antropologia religioasă; Cum a apărut botezul în creştinism şi sensul lui; Ce sunt riturile de trecere; Clasificarea riturilor de trecere.

CAPITOLUL II (pp. 41-58) – Obiceiuri tradiționale românești

Obiceiuri de ceremonie.

CAPITOLUL III (pp. 59-92) – Analiza studiului de caz

Tema; Obiectivele cercetării; Documentarea prealabilă; Universul cercetării; Populaţia investigată; Elaborarea ipotezelor; Operaţionalizare; Tipul de cercetare; Metoda şi tehnica de cercetare; Prelucrarea informaţiilor, analiza datelor şi explicarea proceselor şi fenomenelor studiate.

CONCLUZII (pp. 93-94)

ANEXA A (pp. 95) – Ghid de interviu

ANEXA B (pp. 96) – Tabel cu subiecţii intervievaţi

ANEXA C (pp. 797-98) – Diagrama intersectiei obiceiurilor

BIBLIOGRAFIE (pp. 99)


EVENIMENTE ŞI RECENZII


RECENZIE 

CARAS, ANA. (2012). Review for the volume “Obiceiuri de nastere si botez in mediul rural” (Customs of birth and baptism in rural areas), of the author Oana Andreea Chivu Lumen Publishing House, 2011. Postmodern Openings, 3(1), 161-163.

Autoarea Oana Andreea Chivu prezintă, prin cartea sa Obiceiuri de naștere și botez în zonele rurale, modul în care oamenii percep aceste ritualuri și obiceiurile care sunt reprezentative pentru ei, precum și modul în care implicarea în viața socială aduce schimbări în tradiții și influenteaza conviețuirea lor în zonele rurale. Natura lucrarii poate fi observată în problemele definitorii ale tradițiilor specifice regiunilor din centrul și sud-estul României. Tema conștientizarii acestor practici este tratata pornind de la învățarea obiceiurilor, care apoi sunt înlocuite cu practici moderne, care pot reprezenta începutul unei noi faze tradiționale.

VEZI PDF


ACEASTA CARTE A FOST CITATA IN URMATOARELE LUCRARI


Author: Editura Științifică LUMEN