Implicațile societății civile în sfera justiției penale – Cecilia POPA

Suntem in vacanta! Vă mulțumim pentru interesul acordat editurii noastre! Echipa responsabila cu distribuția de carte este în vacanță până la sfârșitul lunii septembrie! Va așteptăm după 1 august!

35,00 lei

IMPLICAȚIILE SOCIETĂȚII CIVILE ÎN SFERA JUSTIȚIEI PENALE
Cecilia POPA

LUMEN – Copyright © 2011 – Colecția JURIDICA

FORMAT: Tipărit         PAGINI: 186          LIMBA: Română

ISBN:  978-973-1

8 în stoc

SKU: 417 Categorie:

Descriere

IMPLICAȚIILE SOCIETĂȚII CIVILE ÎN SFERA JUSTIȚIEI PENALE

Cecilia POPA

LUMEN – Copyright © 2011Colecția JURIDICA

FORMAT: Tipărit         PAGINI: 186          LIMBA: Română

ISBN:  978-973-166-295-4

Publica cartea ta la Editura Stiintifica Lumen Fragment din volum 1


Descriere: 

Lucrarea de față face referire la legile care reglementează activitatea penitenciarului, considerat cu preponderență un sistem rigid. Se cunoaște deja faptul că probațiunii nu îi este sau nu ar trebui să îi fie străină societatea civilă/comunitatea. Lucrarea cuprinde noțiuni referitoare la aspecte teoretice privind implicațiile societății civile în sfera justiției și sectorul neguvernamental după 20 de ani, date oferite de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile. Ulterior, ultima parte prezintă informații relevante despre cercetarea derulată.

Cercetarea a fost fundamentată pornind de la ideea că schimbările din sistem pot avea loc numai la intervenția celor din exterior. Inițial s-a considerat această idee una utopică. Cercetarea prezintă două perspective, cea a actorilor sociali direct implicați în procesul de reabilitare și reintegrare a infractorilor și cea a comunității, care indirect este un beneficiar al programelor de reabilitare și reintegrare a infractorilor. Pentru o abordare cât mai complexă a subiectului discutat aici, a fost surprinsă și perspectiva comunității. În acest sens, au fost demarate două cercetări, cu două metodologii distincte, pe care le-am catalogat ca atare: 1. cercetarea I – perspectiva actorilor sociali direct implicați în procesul de reabilitare și reintegrare a infractorilor (cadrele universitare de renume, ONG-urile mari în acest domeniu, liderii instituțiilor de interes pentru studiu, voluntarii și beneficiarii celor două sisteme); 2. cercetarea II – perspectiva comunității.

Scopul ambelor cercetări a fost acela de a demonstra că ONG-urile pot constitui un facilitator de schimbare în și alături de penitenciar și probațiune. În ceea ce privește cadrul normativ, de interes este Legea nr. 275/2006 privind executarea pedepselor și a măsurilor dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal și Legea nr. 83/2010 pentru modificarea și completarea Legii nr. 275/2006 privind executarea pedepselor și a măsurilor dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal. Putem spune că a fost atins scopul acestui demers știintific aruncând o lumină nouă asupra fenomenului infracțional și s-au scos în evidență soluțiile pentru lacunele existente în sistemul de justiție penală. Sublinierea importantei prezențe reale și permenante a ONG-urilor în sfera justiției penale trebuie ințeleasă în contextul parteneriatului dintre actorii instituționali din justiția românească.

Editura Științifică Lumen vă indeamnă să citiți această carte. „Implicațiile societății civile în sfera justiției penale” este o lucrare care deschide drumul unui fenomen nou în România. Societatea civilă per ansamblu se pretează caracterizată ca fiind un fenomen încă insuficient cercetat. Primele date empirice datează de doar un an de zile și evaluează activitatea societății civile la 20 de ani de la comunism. (Prof. univ. dr. habil. Antonio Sandu – Directorul Editurii LUMEN)


Domenii de interes:

  • sociologie juridica
  • sistem de probațiune
  • prevenție infracțională

CUPRINS

INTRODUCERE (pp. 3-5)

Sfera justiţiei înglobează o multitudine de actori sociali meniţi să orânduiască bunul demers într-un spectru divers de acţiune al justiţiei. Justiţia penală cu precădere, ar trebui să-şi chivernisească cu atât mai mult acţiunea în vederea unei finalităţi dezirabile. Şi aceasta pentru că justiţia penală îşi implică actorii sociali în mai multe faze contextuale. Vă  aducem  în  atenţie  un  subiect  interesant  care  să  suscite creativitatea în producerea de mici poli de intervenţie care, eminamente, să făurească, îndrăznim să spunem, o schimbare! (Autoarea)

CAPITOLUL I (pp. 5-12) – Aspecte teoretice privind implicațiile societății civile în sfera justiției
Societatea civilă; ONG-urile în sfera justiţiei, Management organizaţional, Cadrul normativ.

CAPITOLUL II (pp. 13-15) – Sectorul nonguvernamental după 20 de ani. Date oferite de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile

CAPITOLUL III (pp. 16-50) – Cercetare I
Cadrul metodologic; Ipotezele de cercetare; Analiza şi interpretarea datelor; Concluziile cercetării.

CAPITOLUL IV (pp. 51-78) – Cercetare II
Cadrul metodologic; Ipotezele de cercetare; Analiza şi interpretarea datelor; Concluziile cercetării.

CAPITOLUL V (p. 79) – Poziționări personale

NOTE BIBLIOGRAFICE (pp. 80-81)


EVENIMENTE:


INTERVIU CU AUTOAREA

Despre voluntariat: Interviu cu Cecilia Popa, presedinte Youth for Justice – disponibil pe site-ul Studenție.ro


LANSARE DE CARTE

Publica cartea ta la Editura Stiintifica Lumen colectia juridica afis lansare colectie

Editura Științifică LUMEN are plăcerea de a anunţa lansarea Colecţiei JURIDICA, eveniment organizat în cadrul Târgului Internaţional de Carte, Artă şi Muzică ,,Primăvara cărţilor la Iaşi”, ediţia XXII. Data lansării colecţiei este 14 martie 2014, ora 15.00, în locaţia Palas Mall, Iaşi, zona Agora EX LIBRIS. În cea de a treia zi de târg, Editura Științifică LUMEN propune cititorilor săi să ia contact cu cărţile de excepţie publicate în cadrul Colecţiei JURIDICA, între care volumul Implicațile societății civile în sfera justiției penale, scris de Cecilia POPA.

Trecerea în revistă a volumelor considerate a fi cele mai importante ale colecţiei este un eveniment desfăşurat cu participarea Prof. univ. dr. Nadia ANIŢEI – Universitatea ,,Dunărea de Jos” din Galaţi, Conf. univ. dr. Roxana LAZĂR – Universitatea ,,Petre Andrei” din Iaşi, Prof. univ. dr. Antonio SANDU – Director Editura Științifică LUMEN şi Cerc. III dr. Ana Frunză – Departament PR Editura Științifică LUMEN.

 


DESPRE AUTOR:


Publica cartea ta la Editura Stiintifica Lumen poza cecilia popa

CECILIA POPA este licențiată în asistență socială, diplomă acordată de Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială din cadrul Universităţii Babeş Bolyai Cluj-Napoca (România), și deține un master in domeniul probațiunii, diploma fiindu-i acordată de Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială din cadrul Universităţii din Bucureşti (România). A absolvit o serie de cursuri de specialitate în domeniile educației non/formale, voluntariatului și drepturilor omului. Autoarea marchează în cariera sa coordonarea Proiectului PROBATION junior (revistă ştiinţifică virtuală în sfera justiţiei pentru tinerii cercetători), activitate de voluntariat în cadrul mai multor asociații și fundații și publicarea mai multor lucrări de specialitate în sfera justiției penal și a condițiilor de detenție.

Vezi detalii…

Informații suplimentare

Greutate0,5 kg

Author: Editura Științifică LUMEN