Vasile PĂVĂLEANU

PROF. UNIV. DR. VASILE PĂVĂLEANU este cadru didactic al Universităţii ,,Ştefan cel Mare” din Suceava şi membru al Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România. A fost, pe rând, procuror al Procuraturii Locale Suceava, începând cu anul 1971, apoi a devenit procuror-şef al acestei instituţii, în anul 1990, apoi a fost procuror la Procuratura Judeţeană Suceava şi pe urmă prim-procuror al Parchetului de pe lângăTribunalul Suceava începând cu anul 2001. Din anul 2010 a dobândit grad de procuror al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Suceava. În anul 1979 dobândeşte titlul de procuror gradul I cu lucrarea ,,Concepţii şi măsuri noi de reeducare a minorilor şi tinerilor infractori”, iar în anul 1985 devine doctor în drept al Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii ,,Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, cu teza ,,Relaţiile dintre părinţi şi copii în dreptul internaţional privat”. Este autor a zeci de monografii şi articole de specialitate în domeniul dreptului penal.

A publicat la Editura Lumen:

  • Drept penal european (editia a II-a). Editura Lumen. (Domenii de interes: Drept european, Drept penal special, Drept procesual penal, Drepturile omului şi biodrept)
  • Drept penal european (editia I). Editura Lumen. (Domenii de interes: Drept european, Drept penal special, Drept procesual penal, Drepturile omului şi biodrept)
  • Drept penal special. Editura Lumen. (Domenii de interes: Drept penal special)
  • Parchetul European. Editura Lumen. (Domenii de interes: Drept european, Ştiinţe politice)