Aspecte juridico-istorice ale succesiunii statelor în dreptul internațional public – Anca FILIPOVICI

Publica cartea ta la Editura Stiintifica Lumen aspecte

ASPECTE JURIDICO-ISTORICE ALE SUCCESIUNII STATELOR ÎN DREPTUL INTERNAŢIONAL PUBLIC

Anca FILIPOVICI

LUMEN – Copyright © 2010 – Colecția JURIDICA

FORMAT: Tipărit         PAGINI: 126          LIMBA: Română

ISBN:  978-973-166-231-2

Publica cartea ta la Editura Stiintifica Lumen Fragment din volum 1

CUMPĂRĂ PRIN: Edituralumen.ro, Librăria Virtuală LUMEN, Librarie.net, emag.ro, targulcartii.ro

CUMPĂRĂ ÎN STRĂINĂTATE PRIN: amazon.com, amazon.de, amazon.fr, amazon.es, amazon.it, amazon.co.uk, amazon.ca, amazon.ae, amazon.co.jp.

VIZUALIZEAZĂ CARTEA pe Google Books

GO TO THE ENGLISH VERSION OF THIS PAGE


Descriere:

Studiul de faţă prezintă în primă fază o trecere în revistă a reglementărilor în materie, susţinând cu exemple concrete, diferitele situaţii de succesiune şi regulile aplicabile acestora. Partea a doua a lucrării analizează situaţia de dezmembrare a Uniunii Sovietice în 1991, cu accent pe modul în care fostele state constituente au abordat şi soluţionat problemele ce au apărut în legătură cu succesiunea. La prima vedere, s-ar putea considera că tema succesiunii statelor în dreptul internaţional public şi-a pierdut din actualitate, în condiţiile în care secolul al XXI-lea este marcat mai ales de fenomenul globalizării şi mai puţin de dispariţii sau apariţii de noi state. Cu toate acestea, un demers în materia succesiunii este extrem de interesant, tocmai pentru că permite studierea raportului dintre practica statelor, pe de o parte, şi teoriile şi reglementările juridice, pe de altă parte, acest raport conferind succesiunii caracterul atât de controversat. (Autoarea)


Domenii de interes:

  • drept internaţional public
  • succesiunea statelor
  • succesiunea la tratate
  • Uniunea Sovietică

INTRODUCERE (pp. 7-10)

La  primă  vedere  s-ar  putea  considera  că  tema succesiunii  statelor  în  dreptul  internaţional  public  şi-a pierdut din actualitate, în condiţiile în care secolul XXI este marcat mai ales de fenomenul globalizării şi mai puţin de dispariţii  sau  apariţii  de  noi  state.  Cu  toate  acestea,  un demers în materia succesiunii este extrem de interesant tocmai pentru că permite studierea raportului dintre practica statelor, pe de o parte, şi teoriile şi reglementările juridice, pe de altă parte, acest raport conferind succesiunii caracterul atât de controversat. (Autoarea)

CAPITOLUL I (pp. 11-22) – Abordări conceptuale
Stat, statalitate, succesiune în dreptul internaţional.

CAPITOLUL II (pp. 23-40) – Succesiunea la tratate şi organizaţii internaţionale
Succesiunea la tratatele de drepturile omului; Succesiunea statelor la organizaţiile internaţionale.

CAPITOLUL III (pp. 41-54) – Succesiunea statelor la bunuri, arhive şi datorii
Aspecte generale; Problematica “datoriilor odioase”.

CAPITOLUL IV (pp. 55-80) – Situaţii de succesiune şi regulile aplicabile
Fuziune, dezmembrare, cesiune teritorială, decolonizare; Apariţia statelor de tip istoric diferit.

CAPITOLUL V (pp. 81-112) – Probleme de succesiune în contextul dezmembrării uniunii sovietice
Succesiunea la tratate a fostelor republici constituente; Succesiunea la poziţia ocupată de Uniunea Sovietică în cadrul ONU; Succesiunea republicilor la bunuri, datorii şi arhive ce au aparţinut URSS.

CONCLUZII (pp. 113-118)

BIBLIOGRAFIE (pp. 119-124)


EVENIMENTE


Publica cartea ta la Editura Stiintifica Lumen colectia juridica afis lansare colectie

Editura Științifică LUMEN are plăcerea de a anunţa lansarea Colecţiei JURIDICA, eveniment organizat în cadrul Târgului Internaţional de Carte, Artă şi Muzică ,,Primăvara cărţilor la Iaşi”, ediţia XXII. Data lansării colecţiei este 14 martie 2014, ora 15.00, în locaţia Palas Mall, Iaşi, zona Agora EX LIBRIS. În cea de a treia zi de târg, Editura Științifică LUMEN propune cititorilor săi să ia contact cu cărţile de excepţie publicate în cadrul Colecţiei JURIDICA, între care volumul Aspecte juridico-istorice ale succesiunii statelor în dreptul internațional public, scris de Anca FILIPOVICI.

Trecerea în revistă a volumelor considerate a fi cele mai importante ale colecţiei este un eveniment desfăşurat cu participarea Prof. univ. dr. Nadia ANIŢEI – Universitatea ,,Dunărea de Jos” din Galaţi, Conf. univ. dr. Roxana LAZĂR – Universitatea ,,Petre Andrei” din Iaşi, Prof. univ. dr. Antonio SANDU – Director Editura Științifică LUMEN şi Cerc. III dr. Ana Frunză – Departament PR Editura Științifică LUMEN.


DESPRE AUTOR


Publica cartea ta la Editura Stiintifica Lumen ANCA filipoviciDr. Anca FILIPOVICI este doctor în istorie, titlul fiindu-i acordat de Facultatea de Studii Europene a Universității Babes-Bolyai din Cluj-Napoca, România, cu o licență în relații internaționale și studii europene (2007) și una în drept (2009). A mai publicat studiul intitulat „Dileme românești la început de secol 20. Perspective ale progresului: naționalismul lui N. Iorga vs. sincronismul lui E. Lovinescu”, în „Revista Transilvania din Sibiu”, nr. 3/2010. În prezent este cercetător în cadrul Institutului pentru Studierea Problemelor Minorităţilor Naţionale.

Author: Editura Științifică LUMEN