Terapii familiale si asistenta sociala a familiei – Monica ZAPODEANU

Publica cartea ta la Editura Stiintifica Lumen 81 Zapodeanu

TERAPII FAMILIALE SI ASISTENTA SOCIALA A FAMILIEI

Monica ZAPODEANU

Editia I

LUMEN – Copyright © 2000 – Colecția DEZVOLTARE SOCIALĂ

FORMAT: Tipărit         

PAGINI: 118         

LIMBA: Română

ISBN:  973-85194-9-7

 

Editia a II-a

LUMEN – Copyright © 2008 – Colecția DEZVOLTARE SOCIALĂ

FORMAT: Tipărit       

PAGINI: 184         

LIMBA: Română

ISBN:  973-978-166-072-1

Publica cartea ta la Editura Stiintifica Lumen Fragment din volum 1

CUMPARA IN ROMANIA PRIN: Edituralumen.ro, Emag.ro, Elefant.ro, Libris.ro, Librarie.net, Libraria virtuala LUMEN, Biblios.ro, Librariamea.net,

okazii.ro

CUMPARA IN STRAINATATE PRIN: Elefant.md

GO TO THE ENGLISH VERSION OF THIS PAGE


Descriere:

Volumul de faţă îşi propune să analizeze schimbarea ca proces fundamental în practica de asistenţă socială, pornind de la concepţia că, indiferent în ce situaţie se află clientul (fie el individul, familia sau o comunitate), schimbarea, cel puţin a punctului de referinţă, poate duce la ameliorarea dacă nu rezolvarea problemei. Practica asistenţei sociale trebuie întotdeauna văzută ca un ajutor acordat oamenilor pentru a aduce schimbarea în relaţiile lor cu alţi indivizi, grupuri, organizaţii sau sisteme sociale. Mult timp asistenţa socială acordată familiei a fost cunoscută sub numele de “family cassework”. Aceasta terminologie era justificată de obiectivul servicilor sociale de a asigura protecţia şi bunăstarea familiei. Noua terminologie “family therapy” evidenţiază faptul că subiectul schimbării este familia însăşi ca întreg. Noua perspectivă a fost oferită de analiza cauzelor şi în acelaşi timp a consecinţelor dificultăţilor exprimate de diferiţi membri ai familiei. Fiecare familie se distinge prin reţeaua comunicativă şi structura raporturilor dintre subsisteme.


Domenii de interes:

  • asistenta sociala
  • interventie sociala
  • terapie familiala
  • persoane varstnice

CUPRINS:


CAPITOLUL I. (pp. 9-25) – Succintă introducere în domeniul asistenței sociale
Prezentarea domeniului de referință; Instituții, rețele, agenții de asistență socială; Serviciile oferite de asistența socială; Persoana în dificultate – clientul serviciilor de asistență socială; Principii de practică în asistența socială: Clientul ca sistem; Intervenția socială ca soluție a ecuației: nevoi-resurse.
CAPITOLUL II. (pp. 26-79) – Procesul de schimbare – Obiectiv al intervenției specifice asisten]ei sociale
Deprinderi utilizate în procesul de schimbare; Provocarea clientului; Reacțiile la ascultare; Răspunsuri la acțiune; Obstacole în calea procesului de schimbare – Rezistența la schimbare și reluctanța; Problema clientului – o perspectivă analitică.
CAPITOLUL III. (pp. 81-139) – Familia – Subiect al schimbării
Concepte de bază; Orientări actuale în terapia familială: Abordarea „rela]iei obiectuale”; Abordarea sistemică a familiei; Terapia structurală a familiei; Abordarea strategică; Psihoterapia : Teorii ale psihoterapiei. Modele pentru terapia familială: Modelul psihanalitic; Modelul structural; Modelul comportamental; Modelul strategic; Educația profamilială.
CAPITOLUL IV. (pp. 140-171) – Persoana de vârsta a III-a – subiect al schimbării
Modificări psihologice specifice vârstei a III-a; Modificări sociale specifice vârstei a III-a: Pensionarea; Modificări în statusul social; Stima de sine; Izolarea socială; Relația dintre generații; Maltratarea și neglijarea vârstnicului; Relații interpersonale. Aspecte specifice vârstei a III-a; Schimbarea – obiectivul intervenției specifice asistenței sociale la vârsta a III-a; Cercetare de teren.
Anexe (pp. 172-177)
Bibliografie (pp. 178-184)


EVENIMENTE ŞI RECENZII


RECENZIE 

PONEA, SIMONA. (2009). Secretul unei familii reuşite – Recenzie la volumul „Terapii familiale în asistenţa socială a familiei” a autoarei Monica Zăpodeanu, publicat la Editura Științifică Lumen din Iaşi.

Este important să reţinem că fiecare tip de proces întâlnit în domeniul asistenţei socială reprezintă un tip de schimbare. Clientul este totodată ajutat dar şi provocat să depăşească starea de nevoie, de problemă cu care se confruntă la un moment dat. Pentru ca procesul de schimbare să atingă obiectivul vizat, cel de dobândire a autonomiei, de traversare a unui moment critic din evoluţia sa, întreaga familie trebuie să participe direct sau indirect. Autoarea evidenţiază prin acest volum rolul esenţial al familiei exercitat atunci când unul dintre membrii ei se confruntă cu o situaţie nouă, cu o situaţie căreia nu îi poate oferi o soluţie viabilă fără a apela la un specialist.

VEZI PDF


MASS MEDIA SI SOCIAL MEDIA


ANTONIO SANDU – PUBLICAREA STIINTIFICA IN ASISTENTA SOCIALA

Prelegere sustinuta de Prof. Dr. Antonio Sandu in cadrul primei Editii a Scolii de Vara in Asistenta Sociala – Iasi, Manastirea Hadambu, 31 august – 1 septembrie 2018, organizatori: CNASR – sucursala teritoriala Iasi, Facultatea de Teologie – Asistenta Sociala Al. I . Cuza Iasi , parteneri: Editura Științifică Lumen Autorul opineaza ca asistenta sociala ca profesiune trans-disciplinara ar trebui sa fie inteleasa intr-o noua cheie epistemologica….


ACEASTA CARTE A FOST CITATA IN URMATOARELE LUCRARI


Author: Editura Științifică LUMEN