Tehnologia identificării biometrice – Maria Liliana COSTIN

Publica cartea ta la Editura Stiintifica Lumen tehnologia

TEHNOLOGIA IDENTIFICĂRII BIOMETRICE

Maria Liliana COSTIN

LUMEN – Copyright © 2013Colecția JURIDICA

FORMAT: Tipărit         PAGINI: 156          LIMBA: Română

ISBN:  978-973-166-363-0

Publica cartea ta la Editura Stiintifica Lumen Fragment din volum 1

CUMPĂRĂ  ÎN ROMÂNIA PRIN: Edituralumen.ro, Librăria Virtuală LUMEN, Librarie.net, newbooks.ro, elefant.ro, portokal.ro, okazii.ro

CUMPĂRĂ ÎN STRĂINĂTATE PRIN: amazon.com, amazon.de, amazon.fr, amazon.es, amazon.it, amazon.co.uk, amazon.ca, amazon.in, amazon.sg, amazon.ae, barnesandnoble.com, bol.com

VIZUALIZEAZĂ CARTEA pe Google Books

GO TO THE ENGLISH VERSION OF THIS PAGE


Descriere:

Prezenta lucrare își propune să realizeze o sinteză a celor mai importante metode biometrice, cu atât mai mult cu cât în prezent în literatura de limba română există un număr restrâns de lucrări care tratează metodele biometrice, iar aplicabilitatea propusă pentru fiecare dintre acestea este adaptată în funcție de mai multe criterii, cum sunt: riscurile pe care le implică, precedentul pe care îl creează, adevărata lor performanță, rata de eroare cu care funcționează și, nu în ultimul rând, considerentele morale și de etică.

După numeroase progrese și ani de cercetări, domeniul biometriei rămâne la fel de interesant și se îmbogățește cu fiecare nouă tehnologie care apare. Aplicațiile biometriei se regăsesc atât în sectorul guvernamental, cât și în cel privat, în domenii precum lupta împotriva terorismului sau combaterea fraudelor prin furtul identității. Sistemele biometrice se situează la granița dintre om și mașină și includ: suport hardware (computere, echipamente de rețea), politici și proceduri aplicate, iar toate acestea la un loc trebuie să contribuie la îmbunătățirea proceselor economico-sociale în slujba cărora au fost realizate.

Utilizarea pe scară din ce în ce mai largă a metodelor biometrice de identificare în lume, dar și perspectiva imediată a introducerii documentelor de identificare cu componente biometrice în România reprezintă principalele elemente care au condus la elaborarea prezentei cercetări. La nivel mondial, aplicațiile metodelor de identificare bazate pe metode de recunoaștere biometrice sunt în special în domeniile: controlul frontierelor, controlul vamal, accesul în zone securizate sau în aplicații ale instituțiilor guvernamentale, sub forma bazelor de date cu amprente digitale. În România există deja cadrul legislativ pentru eliberarea pașapoartelor biometrice, dar și a altor documente, cum ar fi cartea de identitate, iar în viitor permisul auto. Utilizarea metodelor biometrice s-ar putea extinde în viitor asupra comerțului electronic și mai ales a operațiunilor cu carduri bancare. În afara programelor naționale de implementare a metodelor biometrice, sectorul guvernamental poate folosi astfel de metode și în alte instituții, aziluri sau penitenciare, iar în aceste cazuri metodele de recunoaștere clasice se pot completa cu recunoașterea pe baza amprentei digitale, a irisului sau ale altora mult mai aproape de percepția umană, cum sunt recunoașterea facială sau a vocii.

Dacă adoptarea biometriei ca parte componentă a vieții cotidiene este controversată și prezintă riscuri, folosirea acestor metode în cadru mai restrâns, la nivel de instituție, respectiv metoda complementara de recunoaștere este de dorit și de un real folos. Trebuie doar să ne imaginăm ce revoluție tehnologică ar însemna dacă, spre exemplu, computerul personal ar putea să scrie după dictare în limba română. Deși astfel de încercări există, în special pentru limba engleza, totuși performanțele unui astfel de software pot fi mult îmbunătățite. Același lucru putem afirma și despre recunoașterea facială, care nu are performanțele dorite din foarte multe motive legate de condițiile de mediu, de schimbarea fizionomiei feței sau de algoritmii folosiți. (Autoarea)


Domenii de interes:

  • criminalistică
  • identificare biometrică
  • amprente digitale
  • recunoașterea irisului
  • recunoașterea vocii
  • recunoașterea facială

CUPRINS:


INTRODUCERE (pp. 7-9)

După numeroase progrese şi ani de cercetări, domeniul biometriei rămâne la  fel de  interesant şi  se  îmbogăţeşte cu fiecare nouă tehnologie care apare.  Sistemele biometrice se situează la graniţa dintre om şi maşină şi includ: suport hardware(computere, echipamente de reţea), politici şi proceduri aplicate, iar toate acestea la un loc trebuie să contribuie la îmbunătăţirea proceselor economico- sociale în slujba cărora au fost realizate. (Autoarea)

CAPITOLUL I (pp. 10-14) – Biometria – componentă a sistemelor de autentificare
Biometria la intersecţia dintre om, tehnologie și credință; Modelul unui sistem biometric; Clasificarea tehnologiilor biometrice.

CAPITOLUL II (pp. 15-41) – Tehnologia identificării prin amprente digitale
Sistemele manuale de stocare ale amprentelor; Regăsirea amprentelor; Începutul automatizării; Tehnologia; Aplicaţii ale identificării prin amprente digitale; Echipamente de recunoaştere prin amprenta digitală pe piaţa din România.

CAPITOLUL III (pp. 42-60) – Recunoaşterea irisului
Senzori; Localizarea irisului; Reprezentarea; Regăsirea semnăturilor; Direcţii pentru viitor; Aplicaţiile majore ale tehnologiei; Avantajele tehnologiei recunoaşterii pe baza irisului faţă de celelalte tehnologii biometrice.

CAPITOLUL IV (pp. 61-75) – Recunoașterea vocii
Modelarea caracteristicilor; Modele ale vorbirii; Metode adiţionale pentru managementul variabilelor; Măsurarea performanţei; Abordări alternative legate de recunoaşterea vorbirii; Aplicaţii ale recunoaşterii vocii.

CAPITOLUL V (pp. 76-84) – Recunoașterea facială
Implementarea metodei recunoaşterii faciale; Detecţia feţei; Recunoaşterea facială-reprezentare şi clasificare; Metode „kernel” şi 3D pentru recunoaşterea facială; Urmărirea evoluţiei (evolutionary persuit); Aplicaţii ale recunoaşterii faciale.

CAPITOLUL VI (pp. 85-108) – Biometria și cipurile RFID
De la codurile de bare la RFID; Metode de identificare a persoanelor; Motivele introducerii cip-ului RFID în actele de identitate; Avantajele cip-urilor RFID; Dezavantajele cip-ului RFID; Aspecte morale referitoare la utilizarea cipurilor RFID.

CAPITOLUL VII (pp. 109-134) – Studiu de caz – Recunoașterea trăsăturilor feței cu ajutorul ”Active contour”, ”PHP – image processing and GD grafic extension”

CONCLUZII (pp. 135-140)

ANEXA (pp. 141-153)

BIBLIOGRAFIE (pp. 154-155) – View PDF


EVENIMENTE:


Publica cartea ta la Editura Stiintifica Lumen colectia juridica afis lansare colectie

Editura Științifică LUMEN are plăcerea de a anunţa lansarea Colecţiei JURIDICA, eveniment organizat în cadrul Târgului Internaţional de Carte, Artă şi Muzică ,,Primăvara cărţilor la Iaşi”, ediţia XXII. Data lansării colecţiei este 14 martie 2014, ora 15.00, în locaţia Palas Mall, Iaşi, zona Agora EX LIBRIS. În cea de a treia zi de târg, Editura Științifică LUMEN propune cititorilor săi să ia contact cu cărţile de excepţie publicate în cadrul Colecţiei JURIDICA, între care volumul Tehnologia identificării biometrice, scris de Maria Liliana COSTIN.

Trecerea în revistă a volumelor considerate a fi cele mai importante ale colecţiei este un eveniment desfăşurat cu participarea Prof. univ. dr. Nadia ANIŢEI – Universitatea ,,Dunărea de Jos” din Galaţi, Conf. univ. dr. Roxana LAZĂR – Universitatea ,,Petre Andrei” din Iaşi, Prof. univ. dr. Antonio SANDU – Director Editura Științifică LUMEN şi Cerc. III dr. Ana Frunză – Departament PR Editura Științifică LUMEN.


DESPRE AUTOR:


Publica cartea ta la Editura Stiintifica Lumen poza liana costin

DR. MARIA LILIANA COSTIN este cercetător în cadrul studiilor post-doctorale la Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca, în domeniul științei calculatoarelor și doctor în filosofie a Academiei de Studii Economice din București. Este autor a mai multe lucrări în domeniul tehnologiei identificării biometrice, între care amintim ,,Recognizing Face Features Using Points of Active Contour, PHP – Image Processing and GD Grafic Extension” și ,,Preliminary Steps in the Process of Optimization Based on Fingerprint Identification”.

Vezi detalii…

Author: Editura Științifică LUMEN