Abuzul de drept – Camelia Maria Cezara IGNĂTESCU

Publica cartea ta la Editura Stiintifica Lumen C1 Abuzul de drept IGNATESCU 2019 A5 curves

Publica cartea ta la Editura Stiintifica Lumen abuzulABUZUL DE DREPT – Editia I

GO TO THE ENGLISH VERSION OF THIS PAGE

Camelia Maria Cezara IGNĂTESCU

LUMEN – Copyright © 2013Colecția JURIDICA

FORMAT: Tipărit         PAGINI: 236          LIMBA: Română

ISBN:  978-973-166-349-4


Publica cartea ta la Editura Stiintifica Lumen C1 Abuzul de drept IGNATESCU 2019 A5 curvesABUZUL DE DREPT – Editia a II-a

Camelia Maria Cezara IGNĂTESCU

LUMEN – Copyright © 2019 – Colecția JURIDICA

FORMAT: Tipărit         PAGINI: 237          LIMBA: Română

ISBN:  978-973-166-349-4

Publica cartea ta la Editura Stiintifica Lumen Fragment din volum 1

CUMPĂRĂ ÎN ROMÂNIA PRIN: Edituralumen.ro, Librăria Virtuală LUMEN, Amazon, Librarie.net, Emag

CUMPĂRĂ ÎN STRĂINĂTATE PRIN: amazon.com, amazon.de, amazon.fr, amazon.es, amazon.it, amazon.co.uk, amazon.ca, amazon.in, amazon.sg, amazon.ae, amazon.co.jp, abebooks.de

VIZUALIZEAZĂ CARTEA pe Google Books


Descriere: 

Teoria generală a dreptului reprezintă o vedere unitară și esențială asupra permanențelor dreptului care studiază conceptele, categoriile, principiile și noțiunile de bază ale acestuia. Schimbările radicale în plan politic și economico-social din România au generat și ample modificări ale sistemului juridic, iar cercetarea fenomenului juridic a impus reconsiderarea fundamentelor conceptuale în funcție de datele furnizate de științele juridice de ramură și de științele juridice istorice. Teoria dreptului, abordând regularitățile fenomenului juridic în complexitatea sa, nu poate ignora analiza structurală a acestui fenomen, modalitățile sale de exprimare particulară, care se regăsesc apoi în construcțiile pe care le realizează. În contextul sus descris, lucrarea de față își propune să analizeze abuzul de drept ca pe un concept specific teoriei generale a dreptului, care subsumează trăsăturile particulare ale abuzului de drept din fiecare ramură de drept (civil, administrativ, de dreptul muncii, de drept procesual etc.). (Autoarea)


Domenii de interes:

  • drept civil
  • drepturi subiective
  • abuz de drept
  • aparență în drept
  • tăcere în drept
  • abuz de putere

CUPRINS


CUVÂNT ÎNAINTE (pp. 7-84)

Importanţa abordării abuzului de drept  din perspectiva teoriei generale a dreptului este dată atât de faptul că oferă o vedere generală asupra abuzului de drept, cât şi de marcarea elementelor distincte, speciale, ale abuzului de drept din diferite ramuri. Dacă până în prezent s-au elaborat studii de specialitatea dedicate unei anume forme a abuzului de drept, lucrarea de faţă îşi propune analiza conceptului într-o altă abordare, urmărind o generalizare, o sinteză bazată pe studiul fenomenului juridic în discuţie. (Autoarea)

CAPITOLUL I (pp. 9-24) – Dreptul subiectiv şi dreptul obiectiv Corelaţia dintre dreptul obiectiv şi dreptul subiectiv. CAPITOLUL II (pp. 25-32) – Structura dreptului subiectiv Teoria interesului;Teoria voinţei; Teoria conjuncţiei între voinţă interes. CAPITOLUL III (pp. 33-48) – Clasificarea drepturilor subiective CAPITOLUL IV (pp. 49-58) – Sisteme de drepturi subiective Situaţiile juridice; Universalităţile juridice; Statutul. CAPITOLUL V (pp. 59-72) – Subiectele de drept şi personalitatea juridică CAPITOLUL VI (pp. 73-80) – Exerciţiul drepturilor subiective Exerciţiul dreptului subiectiv propriu; Exerciţiul dreptului altuia. CAPITOLUL VII (pp. 81-88) – Uzul dreptului subiectiv Uzul dreptului subiectiv propriu; Uzul dreptului altuia. CAPITOLUL VIII (pp. 89-110) – Definirea abuzului de drept Teoria negării existenţei abuzului de drept; Teoria subiectivă; Teoria obiectivă sau a scopului social; Teoria asimilării abuzului de drept cu răspunderea civilă delictuală şi cvasidelictuală; Repere contemporane ale definirii abuzului de drept. CAPITOLUL IX (pp. 111-128) – Condiţii ale răspunderii juridice pentru abuzul de drept CAPITOLUL X (pp. 129-146) – Formele abuzului de drept. Clasificare Criteriul calităţii titularului dreptului subiectiv; Criteriul tipului de conduită a titularului dreptului subiectiv; Criteriul naturii dreptului subiectiv. CAPITOLUL XI (pp. 147-212) – Interferenţe ale abuzului de drept Frauda la lege; Tăcerea în drept; Aparența în drept; Abuzul de drept. CONCLUZII (pp. 213-217) BIBLIOGRAFIE (pp. 217-235)


EVENIMENTE ȘI RECENZII


RECENZIE LA EDITIA I

PROF. UNIV. DR. AURORA CIUCĂ, Universitatea Ștefan cel Mare din Suceava – Book review: Abuzul de drept, Author: Ignătescu Camelia,Editura Științifică Lumen, Iaşi, 2013. Revista Românească pentru Educație Multidimensională, vol. 5, nr. 2/2013, pp. 137-139.

Este notabilă contribuția științifică a autoarei la clarificarea conceptuală, diferențele subtile din capitolul intitulat „Interferențe”, între abuzul de drept și frauda la lege, abuzul de putere și tăcerea în drept, între abuzul de drepturi și aparenta în drept, între abuzul de drept și abuzul de putere. Fără îndoială, autoarea Camelia Ignătescu a succedat o sinteză științifică valoroasă, care validează logica dintre planul general-abstract al teoriei generale a dreptului și teoria drepturilor în termenii temei-instituție a abuzului de drepturi.

VEZI PDF


RECENZIE LA EDITIA A II-A

HUIDU, ALEXANDRA. (2018). Review of the volume “Abuzul de drept”, author Camelia Ignatescu, published by LUMEN Publishing House. Logos Universality Mentality Education Novelty: Social Sciences, 7(1), 48-51.

Volumul de analizat este o lucrare care a fost ceruta în doctrina românească (în sensul de a dedica acest subiect o monografie care sa trateze tema pe larg) de mulți ani, intrucat abuzul de drept este încă o instituție care nu este reglementata suficient de legislația românească. Adesea există confuzie în practică între abuzul de drept și alte instituții juridice, precum frauda la lege, aparenta în drept, tăcerea, iar lucrarea examinează cu exactitate aceste probleme. Din acest punct de vedere, prezintă un rezumat al celor mai relevante texte de legislație și doctrină în domeniu, atât la nivel național, cât și în dreptul comparat, pentru a completa lipsurile din legislația română (puținele legi privind abuzul de lege sunt încă considerate de practicieni ca fiind insuficiente). De asemenea, lucrarea face sinteza jurisprudentei romane relevante printr-o analiza teoretica structurată, axată pe clarificarea conceptelor și circumstanțelor instituției abuzului de drept din punct de vedere al caracteristicilor sale.

VEZI PDF


LANSARE DE CARTE Publica cartea ta la Editura Stiintifica Lumen colectia juridica afis lansare colectie Editura Științifică LUMEN are plăcerea de a anunţa lansarea Colecţiei JURIDICA, eveniment organizat în cadrul Târgului Internaţional de Carte, Artă şi Muzică ,,Primăvara cărţilor la Iaşi”, ediţia XXII. Data lansării colecţiei este 14 martie 2014, ora 15.00, în locaţia Palas Mall, Iaşi, zona Agora EX LIBRIS. În cea de a treia zi de târg, Editura Științifică LUMEN propune cititorilor săi să ia contact cu cărţile de excepţie publicate în cadrul Colecţiei JURIDICA, între care volumul Abuzul de drept, scris de Camelia Maria Cezara IGNĂTESCU. Trecerea în revistă a volumelor considerate a fi cele mai importante ale colecţiei este un eveniment desfăşurat cu participarea Prof. univ. dr. Nadia ANIŢEI – Universitatea ,,Dunărea de Jos” din Galaţi, Conf. univ. dr. Roxana LAZĂR – Universitatea ,,Petre Andrei” din Iaşi, Prof. univ. dr. Antonio SANDU – Director Editura Științifică LUMEN şi Cerc. III dr. Ana Frunză – Departament PR Editura Științifică LUMEN.


MASS MEDIA SI SOCIAL MEDIA

ALEXANDRA HUIDU – VIDEO-RECENZIE LA VOLUMUL „ABUZUL DE DREPT”,AUTOR CAMELIA IGNATESCU, Editura Științifică LUMEN

Despre abuzul de drept din perspectiva dreptului constitutional, dreptului civil, dreptului penal si al dreptului administrativ. Abuzul de drept este corelat cu institutii juridice precum: frauda la lege, tacerea in drept, aparenta in drept, abuzul de putere etc.


ACEASTA CARTE A FOST CITATA IN URMATOARELE LUCRARIPUTETI CITI ACEASTA CARTE IN URMATOARELE BILIOTECI


Biblioteci indexate Worldcat / KVK:

  1. K10plus – Verbundkatalog von GBV und SWB

Biblioteci judetene:

  1. Biblioteca Județeană “Vasile Voiculescu” Buzău
  2. Biblioteca Universităţii „Ștefan cel Mare” din Suceava 

DESPRE AUTOR


Publica cartea ta la Editura Stiintifica Lumen poza camelia ignatescuCONF. UNIV. DR. CAMELIA MARIA CEZARA IGNĂTESCU – Faţă de aria multidisciplinară a specializărilor predate, am ales să suţin un doctorat în Teoria Generală a Dreptului, sub îndrumarea reputatului mentor, d-nul prof. univ. dr. Mihai Gheorghe, membru al Şcolii doctorale a Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii de Vest Timişoara. În anul 2010 am susţinut teza de doctorat „Abuzul de drept” dobândind titlul ştiinţific de Doctor în drept. Pe planul cercetării ştiinţifice am elaborat suporturi de curs şi articole conexe acestora. Recent, am publicat volumul Abuzul de drept (2013), cursul de Dreptul afacerilor partea I (Dreptul afacerilor. Raportul juridic de drept al afacerilor. Contractul – 2013), cursul de Teoria generală a dreptului (Lecţii de Teoria generală a dreptului – 2014) şi legislaţie de dreptul familiei adnotată (Dreptul familiei. Legislaţie adnotată şi legislaţie conexă – 2014). (Autobiografie)

Vezi detalii…

Author: Editura Științifică LUMEN