
SPECIFICITATEA REGLEMENTARII DIFERENDELOR IN CADRUL ORGANIZATIILOR ECONOMICE
LUMEN – Copyright © 2020 – Colecția JURIDICA
FORMAT: Tiparit PAGINI: 178 LIMBA: Română
ISBN: 978-973-166-565-8
CUMPARA PRIN: Edituralumen.ro, emag.ro, librarie.net, ujmag.ro, elefant.ro
GO TO THE ENGLISH VERSION OF THIS PAGE
Descriere:
Prezenta lucrare reprezintă un demers în direcţia surprinderii specificităţii mecanismelor de soluţionare a diferendelor de natură economică dintre state prin intermediul organizaţiilor internaţionale menite să faciliteze cooperarea economică dintre acestea. Organizaţiile internaţionale reprezintă forme instituţionalizate ale cooperării economice dintre state. În prezent în condiţiile crizei economice generate de către pandemia de COVID 19, credem că aceste mecanisme din cadrul organizaţiilor dar şi al tratatelor bilaterale în domeniu vor fi din ce în ce mai solicitate, importanţa crescându-le exponenţial. Pe acest fundal, anumite diferende preexistente (precum cel dintre S.U.A şi China) este posibil să se agraveze, existând deja declaraţii politice la nivel înalt cu privire la tragerea la răspundere a Chinei pentru prejudiciile economice ale crizei sanitare. (Autorul)
Domenii de interes:
- dreptul comertului international
- organizatii economice
- diferende economice
CUPRINS
INTRODUCERE (pp. 9-12)
CAPITOLUL I (pp. 13-46) – Cooperarea economică componentă importantă a relaţiilor internaţionale
Noţiuni introductive; Cooperarea economică – aplicaţie a principiului fundamental al cooperării internaţionale:Rolul diplomaţiei pentru realizarea cooperării în domeniul economic; Organizaţiile internaţionale economice – forme instituţionalizate ale cooperării economice. Rolul O.N.U şi al instituţiilor specializate; Impactul fenomenului de globalizare asupra suveranităţii naţionale.
CAPITOLUL II (pp. 47-60) – Metodele politico-diplomatice utilizate în cadrul organizaţiilor economice. Aspecte generale
Negocierile diplomatice; Bunele-oficii; Medierea; Concilierea.
CAPITOLUL III (pp. 61-152) – Specificitatea rezolvării diferendelor în cadrul dreptului internaţional economic
Diferendul economic – formă a diferendului internaţional; Sistemul de rezolvare a diferendelor din cadrul unor organizaţii şi acorduri economice.
CAPITOLUL IV (pp. 153-156) – Concluzii
ANEXE (pp. 157-166)
BIBLIOGRAFIE (pp. 167-178)
EVENIMENTE SI RECENZII
Lansare de carte “Specificitatea reglementării diferendelor în cadrul organizaţiilor economice”, autor: Dan Alexandru Gună, Editura Lumen, 2020
Evenimentul a avut loc in cadrul Târgului GAUDEAMUS Radio România (16-22 noiembrie 2020).
Invitaţi:
Lect. Univ. Dr. Dan Alexandru Gună (autor)
Prof. Univ. Dr. Antonio Sandu (directorul Editurii Lumen)
Av. Drd. Alexandra Huidu (moderator)
O discuţie interactivă despre un volum care reprezintă un demers în direcţia surprinderii specificităţii mecanismelor de soluţionare a diferendelor de natură economică dintre state prin intermediul organizaţiilor internaţionale menite să faciliteze cooperarea economică dintre acestea. În present, în condiţiile crizei economice generate de către pandemia de COVID-19, aceste mecanisme din cadrul organizaţiilor dar şi al tratatelor bilaterale în domeniu vor fi din ce în ce mai solicitate, importanţa crescându-le exponenţial.
DESPRE AUTOR
LECT. UNIV. DR. DAN ALEXANDRU GUNĂ este cadru didactic la Facultatea de Drept și Științe Administrative din cadrul Universității Valahia din Târșoviște, România. Absolvent al programului de masterat în administrația publică europeană și cu titlul de Doctorat al Academiei Române – Institutul de Cercetări Juridice “Academician Andrei Rădulescu”, autorul a fost interesat de mai multe domenii ale dreptului, inclusiv dreptul internațional public, drept civil și dreptul mediului, discipline pe care le-a învățat, de asemenea, ca profesor universitar.