Razboiul din Afghanistan (1979 -1989). In memoria participantilor din RSS Moldoveneasca- Ion Valer XENOFONTOV – ediția a II-a

Suntem in vacanta! Vă mulțumim pentru interesul acordat editurii noastre! Echipa responsabila cu distribuția de carte este în vacanță până la sfârșitul lunii septembrie! Va așteptăm după 1 august!

76,00 lei

LUMENCopyright © 2020 – Colecția DIMENSIUNI CULTURALE

FORMAT: Tipărit         PAGINI: 530          LIMBA: Română

ISBN:  978-973-166-571-9

2 în stoc

Descriere

RAZBOIUL DIN AFGHANISTAN (1979 -1989). IN MEMORIA PARTICIPANTILOR DIN RSS MOLDOVENEASCA

Publica cartea ta la Editura Stiintifica Lumen Untitled 1(ediția a II-a)

Ion Valer XENOFONTOV

LUMENCopyright © 2020 – Colecția DIMENSIUNI CULTURALE

FORMAT: Tipărit         PAGINI: 532          LIMBA: Română

ISBN:  978-973-166-571-9

Publica cartea ta la Editura Stiintifica Lumen Fragment din volum 1


Descriere:

Lucrarea se înscrie în dimensiunea istorico-hermeneutică, semnificativă în mod special pentru istoria timpului prezent, de a face din memorie o formă a justiţiei. Importanţa acestei teme este semnificativă şi graţie faptului că se efectuează, în exclusivitate pentru zona istoriei recente, o încercare de a aborda un subiect estompat prin prisma multidisciplinară, constituind o tendinţă de extindere, prin discutarea unor aspecte inedite şi chiar ,,neacademice”, a discursului istoric referitor la tema cercetată şi analizată. Afghanistanul, inclus în arcul instabilităţii şi al conflictelor de lungă durată, a fost transformat într-un mecanism militar, unde cultura războiului şi violenţele constituie şi actualmente principalele puncte de referinţă. Nu vom trece cu vederea nici impactul nefast pe care îl provoacă această tensiune asupra programelor de protecţie a naturii şi la accelerarea presiunii antropogene asupra mediului înconjurător. Afghanistanul este regiunea de pe Glob cu cele mai multe mine antipersonal – peste 10 mil. – îngropate în sol. Drept urmare a războiului din Afghanistan s-a activizat extremismul islamic, care a alimentat/alimentează terorismul internaţional. (Autorul)


Domenii de interes:

  • istorie universala, moderna si contemporana
  • istoriografie
  • istorie sociala, politica si militara
  • memorie colectiva

CUPRINS


PREFAŢĂ (pp. 8-10)

INTRODUCERE (pp. 11-16)

CAPITOLUL I (pp. 17-47) – Repere istoriografice şi metodologice de cercetare

Gradul de investigaţie ştiinţifică a temei; Obiective, metode şi surse.

CAPITOLUL II (48-82) – Contextul general al războiului din Afghanistan

Afghanistanul la sfârşitul deceniului opt al secolului al xx-lea. Privire de ansamblu; Situaţia internaţională din anii 1970; Relaţiile sovieto-afghane (1919–1979); Imixtiunea militară sovietică în Afghanistan (1979).

CAPITOLUL III (pp. 83-125) – Pregătirea combatanţilor din RSS Moldovenească pentru războiul din Afghanistan

Discursul ideologic despre războiul sovieto-afghan în percepţia participanţilor; Recrutarea şi instrucţia militară.

CAPITOLUL IV (pp. 126-327) – Războiul sovieto-afghan. Istorie trăită şi istorie narată

Imaginea alterităţii. Confruntări militare; Aspecte din viaţa cotidiană a combatanţilor sovietici.

CAPITOLUL V (pp. 328-400) – Impactul războiului din Afghanistan asupra vieţii participanţilor moldoveni

Morţi şi despre moarte în imaginarul social; Handicapuri fizice; Suiciduri şi automutilări; Prizonieri; Dispăruţi, dezertori; Foştii combatanţi ,,afghani” în societatea actuală din Republica Moldova.

CONCLUZII (pp. 401-407)

BIBLIOGRAFIE (pp. 408-464)

ABREVIERI GENERALE (pp. 465-466)

ANEXE (pp. 467-528)

Hărţi; Date statistice despre participanţii la războiul sovieto-afghan, originari din RSS Moldovenească; Lista martorilor; Propaganda sovietică; Propaganda afghană; Planul de acţiune al unităţilor de elită sovietice împotriva mujaheddinilor; Participarea combatanţilor sovietici la războiul din Afghanistan, reflectată în legitimaţii şi decoraţii; Corespondenţa combatanţilor din RSS Moldovenească la războiul sovieto-afghan; Prizonieri moldoveni în războiul sovieto-afghan; Banii sovieticilor în Afghanistan; Documente despre decesul combatanţilor, originari din RSS Moldovenească, în războiul din Afghanistan; Creaţiile foştilor combatanţi la războiul sovieto-afghan; Registru de termeni (lexiconul afghan, lexiconul militar, argouri, abrevieri, dialecte etc.); Războiul sovieto-afghan (1979–1989) în imagini.

ABSTRACT (pp. 529-542)

 

Author: Editura Științifică LUMEN