50,61 lei
PREFECTUL ŞI INSTITUŢIA PREFECTULUI ÎN SISTEMUL ADMINISTRAŢIEI PUBLICE DIN ROMÂNIA
Romeo Paul POSTELNICU
LUMEN – Copyright © 2010 – Colecția JURIDICA
FORMAT: Tipărit PAGINI: 170
4 în stoc
Descriere
PREFECTUL ŞI INSTITUŢIA PREFECTULUI ÎN SISTEMUL ADMINISTRAŢIEI PUBLICE DIN ROMÂNIA
LUMEN – Copyright © 2009 – Colecția JURIDICA
FORMAT: Tipărit PAGINI: 170 LIMBA: Română
ISBN: 978-973-166-192-6
Descriere:
Unii specialişti din domeniul dreptului administrativ susţin că originea instituţiei prefectului se regăseşte în Roma antică unde noţiunea de prefect desemna fie funcţii oficial civile, militare sau economice, fie unităţi administrative. Prefectul oraşului Roma era denumit „prefectus urbis”. Alţii consideră că termenul în discuţie aparţine epocii napoleoniene. După cum susţinea prof. M. Waline, „prefectul este o creaţie napoleoniană şi a fost creată in anul al-VIII-lea de la Marea Revoluţie Franceză; până la modificarea Constituţiei Franţei din anul 1958, prefectul era reprezentantul Guvernului şi şeful administraţiei departamentului în care funcţiona”. După 1958, „prefectul este reprezentantul statului, al intereselor naţionale; reprezentantul Guvernului; organ de administraţie generală; organ de coordonare a serviciilor statului din departament”. (J.Rivero) Încercând o corespondenţă între atribuţiile administrative a prefectului din zilele noastre şi atribuţiile administrative a conducătorilor unităţilor administrativ-teritoriale din trecut, se poate afirma că în ţara noastră, evoluţia funcţiei de prefect este într-o strânsă concordanţă cu evoluţia unităţilor administrativ-teritoriale. (Fragment din volum)
Domenii de interes:
- drept administrativ
- istoria dreptului administrativ
- drept constituţional-administrativ
- drept administrativ comparat
- instituţia prefectului
CUPRINS
CAPIOLUL I (pp. 9-22) – Scurt istoric al funcţiei de prefect
Administraţia prefectului în perioada 1859-1989.
CAPITOLUL II (pp. 23-72) – Bazele legale şi constituţionale ale funcţiei de prefect
Prefectul judeţului şi al municipiului Bucureşti; Numirea şi eliberarea din funcţie a prefectului ; Incompatibilităţi ale funcţiei de prefect; Depolitizarea şi profesionalizarea funcţiei de prefect; Drepturile şi îndatoririle prefecţilor şi subprefecţilor; Activitatea prefectului; Drept comparat.
CAPITOLUL III (pp. 73-118) – Rolul şi atribuţiile prefectului şi subprefecţilor
Rolul şi atribuţiile prefectului ; Raporturile prefectului cu Guvernul şi conducătorii administraţiei centrale de specialitate; Raporturile prefectului cu autorităţile autonome locale; Atribuţiile subprefecţilor; Actele prefectului.
CAPITOLUL IV (pp. 119-158) – Instituţia prefectului
Organizarea şi funcţionarea instituţiei prefectului; Atribuţiile structurilor de specialitate ale instituţiei prefectului; Cancelaria prefectului şi oficiile prefecturale; Colegiul prefectural.
CAPITOLUL V (pp. 159-164) – Caz de studiu privind nelegalitatea unui ordin al prefectului
BIBLIOGRAFIE (pp- 165-168)
EVENIMENTE
Editura Științifică LUMEN are plăcerea de a anunţa lansarea Colecţiei JURIDICA, eveniment organizat în cadrul Târgului Internaţional de Carte, Artă şi Muzică ,,Primăvara cărţilor la Iaşi”, ediţia XXII. Data lansării colecţiei este 14 martie 2014, ora 15.00, în locaţia Palas Mall, Iaşi, zona Agora EX LIBRIS. În cea de a treia zi de târg, Editura Științifică LUMEN propune cititorilor săi să ia contact cu cărţile de excepţie publicate în cadrul Colecţiei JURIDICA, între care volumul Prefectul și instituția prefectului în sistemul administrației publice din România, scris de Romeo Paul POSTELNICU.
Trecerea în revistă a volumelor considerate a fi cele mai importante ale colecţiei este un eveniment desfăşurat cu participarea Prof. univ. dr. Nadia ANIŢEI – Universitatea ,,Dunărea de Jos” din Galaţi, Conf. univ. dr. Roxana LAZĂR – Universitatea ,,Petre Andrei” din Iaşi, Prof. univ. dr. Antonio SANDU – Director Editura Științifică LUMEN şi Cerc. III dr. Ana Frunză – Departament PR Editura Științifică LUMEN.
DESPRE AUTOR
ROMEO PAUL POSTELNICU s-a născut la data de 15 septembrie 1955 și este conferențiar doctor la Facultatea de Drept din cadrul Universității „Petre Andrei” din Iași. A obținut titlul de doctor în cadrul Academiei de Studii Economice București. A lucrat în administrația publică ca secretar de comună, de oraș, de județ, prefect, secretar de stat în cadrul Ministerului Administrației și Internelor și a fost președinte al Agenției Naționale a Funcționarilor Publici. Este autor a mai multe lucrări în domeniul dreptului administrativ, între care enumerăm: „Statutul funcționarilor publici”, „Prefectul și instituția prefectului în sistemul administrației publice din România”, „Actele administrative jurisdicționale și controlul de legalitate al acestora”.