Evoluţia construcţiei europene de la Comunitatea Economică a Cărbunelui şi Oţelului la Tratatul de la Lisabona – Oana Elena GĂLĂŢEANU

35,00 lei

EVOLUŢIA CONSTRUCŢIEI EUROPENE DE LA COMUNITATEA ECONOMICĂ A CĂRBUNELUI ŞI OŢELULUI LA TRATATUL DE LA LISABONA
Oana Elena GĂLĂŢEANU

LUMEN – Copyright © 2016 – Colecția JURIDICA

FORMAT: Tipărit

3 în stoc

SKU: 592 Categorie:

Descriere

EVOLUŢIA CONSTRUCŢIEI EUROPENE DE LA COMUNITATEA ECONOMICĂ A CĂRBUNELUI ŞI OŢELULUI LA TRATATUL DE LA LISABONA

Oana Elena GĂLĂŢEANU

LUMEN – Copyright © 2016 – Colecția JURIDICA

FORMAT: Tipărit         PAGINI: 118           LIMBA: Română

ISBN: 978-973-166-433-0

Publica cartea ta la Editura Stiintifica Lumen Fragment din volum 1


Descriere:

Ideea de unitate pe continentul european este una veche, ce datează din antichitate, dacă avem în vedere asocierile cetăţilor-stat greceşti, şi care a continuat şi în perioada medievalî, şi în cea modernă. Preocuparea pentru formarea unei uniuni a statelor europene s-a conturat în timpul lui Carol cel Mare (768 – 814), când Sfântul Imperiu Roman se extindea aproape asupra întregii suprafeţe a statelor fondatoare a Comunităţilor Europene. Prin crearea Imperiului lui Carol cel Mare se urmărea ca ţel principal constituirea şi protejarea unui spaţiu creştin. (Autoarea)


Domenii de interes:

  • drept european
  • contrucţie europeană
  • Comunitatea Economică a Cărbunelui şi Oţelului
  • Tratatul de la Lisabona

CUPRINS


CAPITOLUL I (pp. 7-16) – Ideea de unitate europeană
Apariţia ideii de unitate la nivel european şi evoluţia acesteia; Aspecte metodologice de formare a unei Unităţi Europene.

CAPITOLUL II (pp. 17-34) – Crearea Comunităţilor Europene
Comunitatea Europeană a cărbunelui şi oţelului (CECO); Comunitatea Economică Europeană (CEE) şi Comunitatea Europeană a Energiei Atomice (CEEA/EURATOM).

CAPITOLUL III (pp. 35-48) – Apariţia Uniunii Europene
Aspecte privind modul de evoluţie a Comunităţilor Europene- extinderea lor şi unificarea instituţiilor; Actul Unic European (AUE); Tratatul de la Maastricht, „actul de naştere al Uniunii Europene”.

CAPITOLUL IV (pp. 49-114) – Tratatele de reformă ulterioare constituirii Uniunii Europene
Tratatul de la Amserdam; Carta fundamentală a Uniunii Europene; Tratatul de la Nisa; Tratatul privind o Constituţie pentru Europa; Tratatul de la Lisabona.

BIBLIOGRAFIE SELECTIVĂ (pp. 115-118)


DESPRE AUTOR


Publica cartea ta la Editura Stiintifica Lumen poza autorLECT. UNIV. DR. OANA ELENA GĂLĂŢEANU este cadru didactic în cadrul Facultăţii de Ştiinţe Juridice, Sociale şi Politice din cadrul Universităţii „ Dunărea de Jos” din Galaţi. Este membru al Uniunii Colegiilor Consilierilor Juridici din România – Colegiul Consilierilor Juridici Galaţi şi al Centrului de Cercetări Juridice, Administrative, Sociale şi Politice al Universităţii „Dunărea de Jos” din Galaţi. A publicat numeroase studii şi articole apărute în reviste de specialitate recunoscute în plan naţional şi incluse în baze de date internaţionale; deasemenea e autoare a cărţilor: Procedura plângerii prealabile în procesul penal român (Editura Științifică Fundaţiei Universitare “Dunărea de Jos”, Galaţi, 2008), Teme de drept penal general, volumele I – II (Editura Științifică Pro Universitaria, Bucureşti, 2015), Dreptul concurenţei comerciale. Teste grilă (Editura Științifică Fundaţiei Universitare “Dunărea de Jos”, Galaţi, 2010).

Vezi detalii…

Author: Editura Științifică LUMEN