Genocidul din Armenia. Ideologie si negare – Alexandra COTOFANA

Publica cartea ta la Editura Stiintifica Lumen 30 Cotofana

GENOCIDUL DIN ARMENIA. IDEOLOGIE SI NEGARE

Alexandra COTOFANA

LUMEN – Copyright © 2010 – Colecția DIMENSIUNI CULTURALE

FORMAT: Tipărit         

PAGINI: 154         

LIMBA: Română

ISBN:  978-973-166-196-4 

Publica cartea ta la Editura Stiintifica Lumen Fragment din volum 1

CUMPARA IN ROMANIA PRIN: Edituralumen.ro, Librariaeminescu.ro, Libraria virtuala LUMENokazii.ro, portokal.ro

CUMPARA IN STRAINATATE PRIN: Amazon.com, Amazon.co.uk, Amazon.ca, Amazon.es, Amazon.de, Amazon.itamazon.framazon.in, amazon.sg, eurobuch.com

VIZUALIZEAZĂ CARTEA PE Google Books

GO TO THE ENGLISH VERSION OF THIS PAGE


Descriere:

Genocidul armenesc se diferenţiază de toate celelalte din istorie prin faptul că a rămas nerecunoscut. Aceasta este caracteristica de care este urmărit de 94 de ani, indiferent cât de mari sunt eforturile comunităţii armeneşti de pretutindeni de a termina procesul negaţionist  pe  care  Turcia  l-a  ridicat  la  rangul  de politică naţională şi pe care îl foloseşte în relaţiile cu orice stat sau entitate care aduce în discuţie evenimentele declanşate în 1915.  (Autoarea)


Domenii de interes:

  • istorie universala, moderna si contemporana
  • istoriografie
  • istorie sociala, politica si militara

CUPRINS


CUVÂNT ÎNAINTE (pp. 13-14)

INTRODUCERE (pp. 15-18)

CAPITOLUL I (pp. 19-46) – Istoric armenesc în imperiul otoman

Cauzele genocidului; Situaţia armenilor în Imperiul Otoman; Raţiuni ale genocidului; Puterea în discurs; Panislamism. Panturcism. Panturanism; Revolte naţionaliste sau autoapărare? Influenţa conflictului ruso-turc; Genocidul alb; Operaţiunea Nemesis.

CAPITOLUL II (pp. 47-74) – Ceilalţi

Rolul celorlalţi înainte de război; Intervenţia Marilor Puteri-târzie şi nerealistă; Tăcerea Marilor Puteri; Armenia postbelică – mica republică vs. Marile Imperii; Şi vina…?; Neasumarea responsabilităţii.

CAPITOLUL III (pp. 75-120) – Negare şi susţinere. Ieri şi azi

Termenul de genocid. Istorie şi uz în instanţele internaţionale; Etape ale genocidului; Adevărul imuabil versus cel de culoare politică; Două variante ale poveştii; Forme ale cenzurii; Instituţii care lucrează în slujba negării; Intelectualii şi implicarea lor în procesul de negare; Putere versus adevăr; Negarea în timpul Războiului Rece; Negarea genocidului; Tactici de negare de-a lungul anilor; Importanţa recunoaşterii genocidului; Recunoaşterea armenocidului în instanţele internaţionale.

24 APRILIE (pp. 121-134)

ÎN LOC DE CONCLUZII (pp. 135-138)

BIBLIOGRAFIE (pp. 139-148)

Cărţi; Articole; Surse internet

ANEXE (pp. 149-152)


EVENIMENTE ŞI RECENZII


RECENZIE 

INDRECAN, VLAD. (2019 Iunie 11). Recenzie : ,,Genocidul din Armenia. Ideologie si negare ‘’- Alexandra Coțofană.

Lucrarea isi propune sa fie una atat descriptiva, cat si analitica, cu mai mult accent pe partea de analiza, mai exact, isi propune sa introduca problema armenocidului, cu intregul sau bagaj de date si probleme, analizand, totodata, cauzele care au determinat fenomenul acestui genocid, in toata unicitatea sa. Tema aleasa este un exemplu de cum nu ar trebui sa fie, avand un istoric teribil de complicat si un prezent care promite schimbarea, fara a reusi sa o aduca. Lucrarea analizeaza cum adevarul devine adevaruri, cum scrie autoarea, atragand, de fapt, atentia asupra unui tip de relativism istoric periculos deopotriva sub raport politic si etic. Radicalismul perspectivei sale transpare si din cifra victimelor pe care o avanseaza, trimitand catre ipoteza maximala.

VEZI PDF

RECENZIE

MANUK, CRISTINA. (2010). Un volum romanesc despre genocidul armenilor. Ararat, periodic al Uniunii Armenilor din Romania, nr. 11/2010.

Nu ştim ce va mai scrie de-aici înainte Alexandra Coţofană şi ce proiecte profesionale are. Volumul de faţă arată, în mod vădit, o autoare curajoasă, implicată şi informată, cu nerv analitic şi spirit sistematic. Să sperăm că pasiunea şi inteligenţa sa, puse în slujba investigării Genocidului din 1915 şi a mecanismelor negării acestuia vor fi valorificate şi mai departe pe aceeaşi linie.

VEZI PDF


ACEASTA CARTE A FOST CITATA IN URMATOARELE LUCRARI


Author: Editura Științifică LUMEN