Mic dicţionar de toponimie geografică dâmboviţeană, ediţia a II-a, revăzută şi adăugită – Teodor SIMION, Maria SIMION

Suntem in vacanta! Vă mulțumim pentru interesul acordat editurii noastre! Echipa responsabila cu distribuția de carte este în vacanță până la sfârșitul lunii septembrie! Va așteptăm după 1 august!

53,24 lei

18 în stoc

SKU: 662 Categorie:

Descriere

MIC DICŢIONAR DE TOPONIMIE GEOGRAFICĂ DÂMBOVIŢEANĂ, EDIŢIA A II-A, REVĂZUTĂ ŞI ADĂUGITĂ

Teodor SIMION, Maria SIMION

LUMEN – Copyright © 2022 – Colecția DIMENSIUNI CULTURALE

FORMAT: Tipărit         PAGINI: 308         LIMBA: Română

ISBN: 978-973-166-605-1

Publica cartea ta la Editura Stiintifica Lumen Fragment din volum 1


Descriere:

Am regândit acest „Dicţionar” dincolo de tematica intrinsecă (toponimie geografică cu o anumită adresabilitate), ca un instrument de lucru, pentru o largă categorie de cititori tineri, dar şi pentru edili şi planificatori locali şi judeţeni, investitori, etc. Astfel, am realizat o analiză atentă a primei ediţii (aducând retuşurile necesare), am reactualizat datele statistice, graţie Direcţiei de Statistică Dâmboviţa (la nivelul anului 2018), mai ales în condiţiile gravului declin demografic. Am consemnat modificările survenite în rețeaua urbană (2 municipii: Târgovişte şi Moreni şi 5 oraşe- din care menţionam noul oraş Răcari- cel mai tânăr şi mic oraş din judeţ), dar şi în reţeaua rurală (de la 75 de comune, s-a ajuns la 82 comune) în ciuda declinului demografic evident. La toate acestea, am adăugat un capitol nou, care explică mutaţiile politice, economice, sociale, demografice, etc., întitulat sugestiv „Cronica unei tranziţii eşuate”, dar şi măsurile adecvate realităţilor dâmboviţene (Autorii).


Domenii de interes:

  • toponimie
  • antropologie
  • istorie colectiva

CUPRINS


Introducere la Ediţia I (pp. 9-14)
Notă la ediţia a II-a (pp. 15-16)
Capitolul I. (pp. 17-126)- MIC DICŢIONAR DE TOPONIMIE GEOGRAFICĂ DÂMBOVIŢEANĂ
Capitolul II. (pp. 127-181)-TOPONIME GEOGRAFICE FUNDAMENTALE ŞI FENOMENE ANTROPOGEOGRAFICE DÂMBOVIŢENE
TOPONIME GEOGRAFICE FUNDAMENTALE; TOPONIME DERIVATE DIN VEGETAŢIE (FITONIME); TOPONIME DERIVATE DIN HIDROLOGIE (HIDRONIME); TOPONIME GENERATE DE RELIEF, PETROGRAFIE (ORONIME); TOPONIME DERIVATE DIN ELEMENTE FAUNISTICE (ZOONIME); TOPONIME DERIVATE DIN NUME DE OAMENI (ANTROPONIME); FENOMENE ANTROPOGEOGRAFICE REFLECTATE ÎN TOPONIMIE; SATELE MOŞNENEŞTI; SATELE DE UNGURENI; ROIREA SATELOR; SATE AMINTIND DE TEHNICI DE DEFRIŞARE; EVOLUŢIA NUMELOR DE SATE; PROBLEMA SATELOR DISPĂRUTE; SATE MĂNĂSTIREŞTI; SATELE DOMNEŞTI; SATELE DE ÎMPROPRIETĂRIŢI; SATELE DE BEJENIE; SATELE SLOBOZII; SATELE CU STRĂINI.
Capitolul III. (pp. 183-285)- COMUNELE ŞI ORAŞELE DÂMBOVIŢENE ÎN DATE ŞI CIFRE ESENŢIALE
AŞEZĂRILE RURALE DÂMBOVIŢENE; AŞEZĂRILE URBANE DÂMBOVIŢENE.
Capitolul IV. (pp. 287-301)- CRONICA UNEI TRANZIŢII EŞUATE. STUDIU DE CAZ: JUDEŢUL DÂMBOVIŢA
DECLINUL DEMOGRAFIC; TRANZIŢIA ECONOMICĂ ÎN VARIANTĂ DÂMBOVIŢEANĂ; DEZVOLTAREA SUSTENABILĂ A DÂMBOVIŢEI, ÎN ZECE MĂSURI PRIORITARE
BIBLIOGRAFIE SELECTIVĂ (pp. 303-308)

Author: Editura Științifică LUMEN