Curs: Meditația ghidată în consilierea filosofică
Cursul ”Consilierea filosofică – formă de dezvoltare personală” prezinta o serie de elemente adaptate din Programarea Neurolingvistica (NLP) pentru a fi utilizate in practica filosofica.
Aceasta practica vizeaza, in opinia autorului acestui curs, prof. Univ. Dr. Antonio Sandu, un efort de cunoastere de sine si dezvoltare personala prin interogatii cu privire la propria persoana si situarea acesteia in lume. Consilierea filosofica este un model de filosofare specific societatii postmoderne care isi propune sa revitalizeze practicile interogative cu privire la sensul existentei si propria situare in lume a individului.
Consilierea filosofica reprezinta o practica interogativa in care un filosof urmareste sa-l impulsioneze pe celalalt (persoana consiliata) sa reflecteze despre sine si pozitia sa in lume.
In cadrul cursului sunt abordate o serie de practici meditative corelate cu asa-numita meditatie ghidata sau, mai corect spus, imagerie ghidata – in scopul aprofundarii reflectiei individului asupra propriului mod de a gandi si de a se situa in lume.
Aceste practici meditative sunt benefice pentru dezvoltarea personala reala, inteleasa de catre autor ca o forma de cunoastere de sine prin descoperirea sinelui profund al fiecaruia.
De asemenea, sunt prezentate o serie de tehnici ce pot fi utilizate in consilierea filosofica apreciativa cum ar fi: metoda complimentelor, transfigurarea filosofica si mandala aprecierii.
In ajutorul cursantilor, pentru o mai temeinica documentare cu privire la specificul consilierii filosofice, volumul … a fost pus la dispozitia cursantilor in format e-book in sectiunea de materiale suplimentare suplimentare a cursului, in cadrul lectiei nr. 2.
De asemenea au fost puse la dispozitia cursantilor o serie de linkuri externe catre resurse video suplimentare elaborate de autorul acestui curs pe tema consilierii filosofice apreciative si a meditatiei ghidate.
Sectiunea 1: Introducere in consilierea filosofica apreciativa
Lectia 1. – Introducere in consilierea filosofica
Consilierea filosofica reprezinta o practica interogativa in care un filosof urmareste sa-l impulsioneze pe celalalt (persoana consiliata) sa reflecteze despre sine si pozitia sa in lume.
Videoclipul incepe cu o prezentare a volumului ”Consilierea filosofica apreciativa” pe care l-am publicat la Editura Lumen – si care constituie un punct de plecare in abordarea prezentului curs.
Lectia contine cateva informatii cu privire la semnificatia termenului de consiliere filosofica, originile acestei practici, precum si modalitatea de abordare apreciativa dezvoltata de mine in acest curs.
Sectiunea 2: Consilierea filosofica apreciativa – Prelegeri
Lectia 2. – Metoda complimentelor
Prelegerea cuprinde o serie de explicatii cu privire la rolul aprecierii in practica filosofica, in contrapondere cu metoda gandirii critice. Este exemplificata metoda complimentelor ca strategie de comunicare in grup si ca practica apreciativa de relationare etica cu Celalalt.
Lectia 3. – Metoda mandalei aprecierii
Despre dezvoltarea personala prin metoda „mandala aprecierii”, ca forma de practica filosofica. Metoda consta in identificarea momentelor de succes din viata indivizilor grupurilor sau comunitatilor si gasirea unor modalitati de transfer a constructelor mentale ce au permis succesul catre alte situatii de viata fata de care individul se simte anxios.
Lectia 4. – Transfigurarea filosofica
Transfigurarea filosofica porneste de la intelegerea universalului prin particular si presupune identificarea calitatilor clientului si a arhetipurilor carora aceste calitati li se subsumeaza.
Lectia 5. – Consilierea filosofica existentiala. De la Zen la dezvoltare personala
Prelegerea vizeaza utilizarea in consilierea filosofica a unor tehnici de meditatie de inspiratie orientala recontextualizate din perspectiva dezvoltarii personale si adaptate clientului zilelor noastre.
Lectia 6. – Vecinatatea fiintiala intre om si Dumnezeu din perspectiva practicii filosofice
In cadrul acestei prelegeri sunt prezentate o serie de practici filosofice de inspiratie crestina, respectiv extrem-orientala, precum si o serie de particularitati de adaptare ale acestor sisteme filosofice la practica filosofica apreciativa.
Lectia 7. – Despre totalitate in consilierea filosofica
O abordare a practicilor filosofice din perspectiva intelegerii Totalitatii ca forma de intelegere a ideii de absolut – asa cum apare ea in metafizica hegeliana dar si in filosofiile orientale, in special in Shivaismul din Kashmir.
Sectiunea 3: Meditatia ghidata in consilierea filosofica si in dezvoltarea personala
Lectia 8. – Vizualizarea (meditatia) ghidata in consilierea filosofica
In cursul acestei prelegeri sunt formulate o serie de explicatii de natura filosofica si psihologica cu privire la imageria dirijata – supranumita meditatie ghidata – si care este in fapt o forma de transa usoara.
Lectia 9. – Meditatie ghidata – Arhetipurile sufletului
Sectiunea 3
Meditatia ghidata in consilierea filosofica si in dezvoltarea personala
Cursantii vor fi capabili sa proiecteze si sa puna in practica diverse forme de meditatie ghidata, in scopul atingerii unor obiective de dezvoltare personala.