COMPETENTA JUDECATORULUI DE CAMERA PRELIMINARA
Denisa BARBU, Georgiana Marina NICULAE
LUMEN – Copyright © 2019 – Colecția JURIDICA
FORMAT: Tiparit PAGINI: 156 LIMBA: Română
ISBN: 9789731665184
Cumpara prin: Edituralumen.ro, librarie.net, librariadelfin.ro, ujmag.ro, elefant.ro, emag.ro
GO TO THE ENGLISH VERSION OF THIS PAGE
Descriere:
In procedura camerei preliminare, considerată de unii autori o fază a procesului penal, opinie la care ne raliem, iar de alţi autori o etapă a fazei de judecată, este verificată legalitatea activităţii desfăşurate în faza urmăririi penale de către judecătorul de cameră preliminară, legiuitorul oferindu-i acestuia o serie de atribuţii specifice de natură a aduce la îndeplinire scopul acestei etape. (Autorarele)
Domenii de interes:
- drept procesual penal
- competenta judecatoreasca
- procedura camerei preliminare
CUPRINS
LISTĂ DE ABREVIERI (pp. 5-8)
CUVÂNT ÎNAINTE (pp. 9-10)
CAPITOLUL I (pp. 11-22) – Rolul judecătorului în procesul penal
Consideraţii preliminare. Competenţa funcţională; Evoluţia sistemului procedural românesc; Reglementarea actuală privind separarea funcţiilor judiciare.
CAPITOLUL II (pp. 23-52) – Plângerea adresată judecătorului de cameră preliminară împotriva soluţiilor procurorului de neurmărire sau de netrimitere în judecată
Titularii şi obiectul plângerii; Competenţa de soluţionare a plângerii; Soluţii care pot fi dispuse indiferent dacă acţiunea penală a fost sau nu pusă în mişcare; Soluţii care pot fi dispuse numai dacă acţiunea penală a fost pusă în mişcare; Contestaţia ca şi cale de atac.
CAPITOLUL III (pp. 53-82) – Măsurile preventive dispuse de către judecătorul de cameră preliminară
Luarea măsurilor preventive de către judecătorul de cameră preliminară; Verificarea măsurilor preventive în procedura de cameră preliminară; Încetarea de drept a măsurilor preventive în camera preliminară.
CAPITOLUL IV (pp. 83-94) – Dispunerea măsurilor de siguranţă cu caracter medical şi a măsurilor asiguratorii de către judecătorul de cameră preliminară
Preliminarii; Procedura luării măsurilor de siguranţă cu caracter medical de către judecătorul de cameră preliminară; Ridicarea măsurii internării medicale provizorii sau înlocuirea cu tratamentul medical; Competenţa judecătorului de cameră preliminară cu privire la măsurile asiguratorii.
CAPITOLUL V (pp. 95-146) – Competenţa judecătorului de cameră preliminară conform art. 342-347 c.p.p.
Obiectul camerei preliminare; Procedura în camera preliminară; Soluţiile ce pot fi date de judecătorul de cameră preliminară; Calea de atac împotriva soluţiilor date.
CONCLUZII ŞI PROPUNERI DE LEGE FERENDA (pp. 147-148)
BIBLIOGRAFIE (pp. 149-154)
EVENIMENTE ŞI RECENZII
RECENZIE
HUIDU, ALEXANDRA. (2019). Review of the volume „Competenţa judecătorului de cameră preliminară”, authored by Denisa Barbu and Georgiana Marina Niculae, published by LUMEN Publishing House, 2019. Logos Universality Mentality Education Novelty: Law, 7(1), 85-88.
Orice lucrare de drept procesual penal este incontestabil o lucrare utilă, care se adresează tuturor juriştilor, teoreticieni, practicieni, studenţi etc. Dar nu orice lucrare care vizează instituţiile de bază ale procesului penal este în acelaşi timp şi meritorie. În cazul lucrării ,,Competenţa judecătorului de cameră preliminară” (Barbu & Niculae, 2019), remarcăm îndeplinirea acestei din urmă condiţii. Fireşte că faţă de tema abordată şi noutatea acestei instituţii, a judecătorului de cameră preliminară, în dreptul românesc, cartea s-ar încadra mai degrabă în categoria instrumentelor de lucru pentru practicieni şi a instrumentelor de informare pentru cei care doresc să acceadă în profesiile juridice. Modul didactic de scriere se îmbină cu stilul înalt academic, noţiunile fundamentale sunt explicate pentru uzul tuturor juriştilor, dar sunt completate cu teorii şi discuţii de doctrină de o complexitate ridicată.
ACEASTA CARTE POATE FI CITITA IN URMATOARELE BIBLIOTECI:
Biblioteci universitare:
ACEASTA CARTE A FOST CITATA IN URMATOARELE LUCRARI:
HUIDU, ALEXANDRA. (2019). Review of the volume „Competenţa judecătorului de cameră preliminară”, authored by Denisa Barbu and Georgiana Marina Niculae, published by LUMEN Publishing House, 2019. Logos Universality Mentality Education Novelty: Law, 7(1), 85-88.
DESPRE AUTORI
LECT. UNIV. DR. DENISA BARBU este absolventă a Facultăţii de Drept a Universităţii din București, deţine un master în administrație publică europeană, obţinut la Universitatea “Valahia” din Târgoviște, şi este doctor în drept, Magna cum Laude, la Institutul de Cercetări Juridice ,,Acad. Andrei Rădulescu ” al Academiei Române. Autoarea este cadru didactic la Universitatea ,,Valahia” din Târgoviște, Facultatea de Drept și Științe Administrative, avocat în Baroul Dambovita, membru al Asociației Române de Științe Penale, membru al Societății Române de Drept European şi a publicat peste 50 de articole în domeniul dreptului penal internațional, litigiilor internaționale, procesului penal.