Uniunea Europeana, Imperiile Antice si Imperiile Medievale. Studiu comparativ – Madalina Virginia ANTONESCU

Publica cartea ta la Editura Stiintifica Lumen 3 Antonescu

UNIUNEA EUROPEANA, IMPERIILE ANTICE SI IMPERIILE MEDIEVALE. STUDIU COMPARATIV

Madalina Virginia ANTONESCU

LUMEN – Copyright © 2008 – Colecția DIMENSIUNI CULTURALE

FORMAT: Tipărit         PAGINI: 567          LIMBA: Română

ISBN:  978-973-166-090-5

Publica cartea ta la Editura Stiintifica Lumen Fragment din volum 1

CUMPĂRĂ PRIN:  Edituralumen.ro, Emag.ro, Libraria virtuala LUMENElefant.roLibrarie.net, okazii.ro

VIZUALIZEAZĂ CARTEA pe Google Books

GO TO THE ENGLISH VERSION OF THIS PAGE


Descriere:

Lucrarea de fata, in varianta sa imbogatita, reactualizata, care tine cont de evolutia UE din 1993 pana la momentul actual, in 2007, este prima parte dintr-un set de carti avand la baza o teorie personala referitoare la natura imperiala a UE. Obiectul acestei lucrari (care poate fi incadrata in categoria unui eseu politic, dar la fel de bine poate fi considerata si un studiu trans-istoric) il constituie o comparatie intre UE, ca tip de imperiu post-modern, original, contemporan noua si tipul clasic de imperii (in care am inclus imperiile din perioada antica si pe cele din perioada medievala). Desigur, nu este o comparatie intre UE si toate imperiile antice si medievale, din consideratii de spatiu dar si dat fiindca aceste imperii urmaresc, de regula, un anumit tipar (in ceea ce priveste modul de formare, principiul fondator, modul de organizare al puterilor, modul de extindere, cauzele de decadere) specific imperiilor martiale (intemeiate, extinse si prabusite prin folosirea metodelor militare). (Autoarea)


Domenii de interes:

  • istorie universala, moderna si contemporana
  • istoriografie
  • Uniunea Europeana
  • Imperii Antice
  • Imperii Medievale

CUPRINS


INTRODUCERE (pp. 21-32)

PARTEA I (pp. 33-100)

Definiția conceptului politic de „imperiu”; O caracterizare generală a imperiilor „clasice” (de tip vechi); Uniunea Europeană: o suprastructură imperială de tip clasic?; Raportul dintre suprastat şi imperiu în structura Uniunii Europene; Ideea supranațională europeană în tratatul de la Lisabona; Concluzii; Uniunea Europeană: marea ruptură dintre imperiile tradiționale şi cele postmoderne; Uniunea Europeană, un nou tip de imperiu: argumente pro; Trăsături imperiale ale Uniunii Europene; Caracterul non-imperial al Uniunii Europene.

PARTEA A II-A (pp. 101-544) – Studiu comparativ între Uniunea Europeană şi imperiile de tip clasic

CAPITOLUL I (pp. 105-422) – Antichitatea

Uniunea Europeană şi Imperiile Mesopotamiene; Uniunea Europeană şi Imperiul Egiptean; Uniunea Europeană şi Imperiul Hittit; Uniunea Europeană şi Imperiile Persiei Antice; Uniunea Europeană şi Imperiile Precolumbiene; Uniunea Europeană şi Imperiile Indiene; Uniunea Europeană şi Imperiile Africane; Uniunea Europeană, China Imperială şi Imperiul Mongol; Uniunea Europeană, Imperiul lui Alexandru Macedon şi Imperiile Greciei Antice; Uniunea Europeană şi Imperiul Roman.

CAPITOLUL II (pp. 423-544) – Epoca medievală

Uniunea Europeană şi Imperiul Bizantin; Uniunea Europeană şi Califatul Arab; Uniunea Europeană, Imperiul Carolingian şi Imperiul Ottonian; Uniunea Europeană, Imperiul Spaniol şi Sfântul Imperiu Roman.

CONCLUZII (pp. 545-548)

BIBLIOGRAFIE (pp. 549-569)

SURSE HĂRȚI (p. 570)


ACEASTA CARTE A FOST CITATA IN URMATOARELE LUCRARI



DESPRE AUTOR


Publica cartea ta la Editura Stiintifica Lumen poza madalina virginia antonescu

MĂDĂLINA VIRGINIA ANTONESCU este expert în relații internaționale și drept internațional la Institutul Român de Studii Internaționale „Nicolae Titulescu” din București. A absolvit Facultatea de Drept a Universității din București și Colegiul Juridic Româno-Francez de Studii Europene. A obținut diploma de master în specializarea relații internaționale și integrare europeană la Școala Națională de Studii Politice și Administrative din București, deține trei diplome de studii aprofundate în domeniile drept internațional, drept privat și instituții constituționale și politice, precum și diploma de doctor în drept internațional, specializarea drept european, obținută la Universitatea din București.

Vezi detalii…

Author: Editura Științifică LUMEN