Stiluri de viata in Romania Postcomunista. Ce modele comportamentale adoptam si de ce – Marian VASILE

Publica cartea ta la Editura Stiintifica Lumen 79 Vasile

STILURI DE VIATA IN ROMANIA POSTCOMUNISTA. CE MODELE COMPORTAMENTALE ADOPTAM SI DE CE

Marian VASILE

LUMEN – Copyright © 2010 – Colecția DEZVOLTARE SOCIALĂ

FORMAT: Tipărit         PAGINI: 231          LIMBA: Română

ISBN:  978-973-166-238-1

Publica cartea ta la Editura Stiintifica Lumen Fragment din volum 1

CUMPĂRĂ IN ROMANIA PRIN: Edituralumen.ro, elefant.ro, librarie.net, okazii.ro

CUMPĂRĂ ÎN STRĂINĂTATE PRIN: amazon.com, amazon.de, amazon.fr, amazon.es, amazon.it, amazon.co.uk, amazon.ca, amazon.in, amazon.ae

GO TO THE ENGLISH VERSION OF THIS PAGE


Descriere:

Ce este un stil de viata? Cum putem spune ca persoana A are stilul de viata X, iar persoana B are stilul de viata Y? Ce stiluri de viata au romanii astazi? Care sunt factorii care ii determina pe acestia sa opteze pentru stilul de viata respectiv? De fapt, putem spune ca romanii opteaza pentru un stil de viata sau, datorita conditiilor socioeconomice generale traiesc din inertie intr-un anumit mod? Ce impact au stilurile de viata asupra satisfactiei cu viata atunci cand controlam pentru resursele pe care acestia le detin, valorile la care adera si modul in care isi definesc situatia? Acestea sunt principalele intrebari la care incerc sa ofer un raspuns in aceasta lucrare. (Autorul)


Domenii de interes:

  • sociologie
  • stil de viata
  • modele comportamentale

CUPRINS


INTRODUCERE (pp. 9-22)

De la distincţii materiale la stilizarea vieţii; Prezentarea lucrării; Cui se adresează această lucrare; Mulţumiri.

PARTEA I – ABORDĂRI TEORETICO-METODOLOGICE ALE CONCEPTULUI „STIL DE VIAŢĂ”

CAPITOLUL I (pp. 23-76) – Conceptul „stil de viaţă”: perspective şi metode de lucru

Ce este stilul de viaţă: note introductive; Iniţiatorii conceptului „stil de viaţă”; Psihografie; Sistemul sociostilurilor; Tipuri şi lumi sociale; Stilurile de viaţă ca semnificaţii; Stil de viaţă sănătos; Stil de viaţă clasic şi alternativ; „Definiţii” date stilului de viaţă la simţul comun; Concluziile capitolului.

CAPITOLUL II (pp. 77-86) – Sfera conceptuală a stilului de viaţă

Mod de viaţă; Subcultură; Consum; Concluziile capitolului.

CAPITOLUL III (pp. 87-104) – Starea societăţii româneşti

O imagine de ansamblu; Concluziile capitolului.

CAPITOLUL IV (pp. 105-114) – Diversitate în România

Stilurile de viaţă ale anilor 2000; Concluziile capitolului.

PARTEA A II-A – FACTORI CARE CONTRIBUIE LA CONSTITUIREA ŞI ADOPTAREA UNUI STIL DE VIAŢĂ

CAPITOLUL V (pp. 115-156) – Cum se constituie un stil de viaţă şi care sunt factorii care influenţează adoptarea unuia

Nivelul I: individual; Nivelul II: comunitar; Nivelul III: societal; Alţi factor; Concluziile capitolului.

PARTEA A III-A – STILURILE DE VIAŢĂ ŞI CALITATEA VIEŢII

CAPITOLUL VI (pp. 157-164) – Impactul stilurilor de viaţă

Stilurile de viaţă şi diferenţe de gen; Stiluri de viaţă sustenabile.

CAPITOLUL VII (pp. 165-212) – Stiluri de viaţă în România: descriere, constituire şi impact

Stilul de viaţă, element în cadrul unui model complex al vieţii sociale; Schema operaţională a conceptului „stil de viaţă”; Stiluri de viaţă în România; Factori care explică adoptarea unui stil de viaţă şi predicţia satisfacţiei cu viaţa; Concluziile capitolului.

CONCLUZIILE LUCRĂRII (pp. 213-218)

De ce este util să cunoaştem stilurile de viaţă; Dificultăţi posibile în analiza stilurilor de viaţă; Cum arată România când analizăm stilurile de viaţă.

ANEXE (pp. 219-222)

Anexa 1. Zece modele de clase latente cu indicii de adecvare generală; Anexa 2. Dependenţe locale indicate de reziduurile bivariate între ndicatorii care constituie stilurile de viaţă (analiza cluster de clase latente); Anexa 3. Relaţia dintre stiluri de viaţă şi indicatorii care le constituie (coeficienţi beta).

BIBLIOGRAFIE (pp. 223-229)


EVENIMENTE ȘI RECENZII


RECENZIE

Croitoru, A. (2011). Marian Vasile, Stilurile de viaţă în România postcomunistă, Ce modele comportamentale adoptăm şi de ce, Editura Lumen, Iaşi, 2010. 

Lucrarea lui Marian Vasile propune o perspectivă interesantă şi documentată asupra principalelor diferenţe care s-au dezvoltat în societatea românească postcomunistă. Caracterul exploratoriu al abordării şi evitarea unei perspective normative sunt două caracteristici esenţiale ale acesteia. Astfel, atât modul sistematic în care cititorul este purtat prin teoriile relevante pentru analiza stilurilor de viaţă, cât şi permanenta grijă a autorului de a aplica acest cadru teoretic la realităţile româneşti şi europene conferă o valoare sporită acestei lucrări.

VEZI PDF

RECENZIE ȘI INTERVIU CU AUTORUL

Cărtărescu, I. (2011). Stiluri de viaţă în Romania postcomunistă. Ce modele de comportament adoptăm şi de ce. 

Unul dintre puţinele studii sistematice existente în acest moment pe piaţa românească pe o temă, în mod paradoxal, atât de des discutată precum stilurile de viaţă, lucrarea lui Marian Vasile vine în întâmpinarea a două tipuri de necesităţi: pe de o parte, nevoia de cunoaştere şi înţelegere a felului în care trăiesc românii în postcomunism, a factorilor care le influenţează comportamentele şi preferinţele, pentru a putea fi incorporaţi în politici de sustenabilitate, dar în acelaşi timp, o nevoie de o natură complet diferită: cea de a apropia scrierile sociologice de cititorul neavizat, pentru a-i servi în mod direct ca instrument de cunoaştere şi auto-cunoaştere.

VEZI PDF


ACEASTĂ CARTE A FOST CITATĂ ÎN URMĂTOARELE LUCRĂRIDESPRE AUTOR


Marian VASILE este Cercetător Știintific Gradul III în cadrul Institutului de Cercetare a Calității Vieții, Academia Română, desfășurând activități de elaborare a instrumentelor de cercetare, a design-urilor de cercetare, analiză de date și raportarea acestora. Ocupă funcția de Lector Univ. la Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, Universitatea din Bucureşti, în cadrul căreia predî următoarele discipline: Statistică în cercetarea socială, Cercetare de piață, Aplicații de măsurare socială, Metode și tehnici de cercetare socială, Paradigme ale sociologiei și Sociologie vizuală.

Vezi detalii…

Author: Editura Științifică LUMEN