Rememorari ale vieţii cotidiene din timpul comunismului intr-un oras provincial. Studiu de caz: Drobeta Turnu Severin – Corneliu DRAGOMIR

Publica cartea ta la Editura Stiintifica Lumen 37 Dragomir

REMEMORARI ALE VIEŢII COTIDIENE DIN TIMPUL COMUNISMULUI INTR-UN ORAS PROVINCIAL. STUDIU DE CAZ: DROBETA TURNU SEVERIN

Corneliu DRAGOMIR

LUMEN – Copyright © 2009 – Colecția DIMENSIUNI CULTURALE

FORMAT: Tipărit         PAGINI: 294          LIMBA: Română

ISBN:  978-973-166-080-6

Publica cartea ta la Editura Stiintifica Lumen Fragment din volum 1

CUMPARA IN ROMANIA PRIN: Edituralumen.ro, Elefant.ro, Librariaeminescu.ro, Libraria virtuala LUMEN, Teamdeals.ro

CUMPARA IN STRAINATATE PRIN: Amazon.com, Amazon.co.uk, Amazon.ca, Amazon.es, Amazon.de, Amazon.it, Amazon.fr, Elefant.md

GO TO THE ENGLISH VERSION OF THIS PAGE


Descriere:

Cartea semnată de Corneliu Dragomir nu şi-a propus să fie nici o lucrare de istorie a comunismului, nici să pună un regim totalitar la 2id, ci doar să reconstituie aspecte ale vieţii cotidiene din perioada comunismului dintr-un oraş românesc provincial prin cei care au trăit-o şi, totodată, să descopere legăturile dintre „experienţe individuale şi mizele colective”(Blanchet & Gotman, 1988:127). (Conf. univ. dr. Livia VASILUTA)


Domenii de interes:

  • istoriografie
  • istoria ideilor
  • istorie sociala, politica si militara
  • memorie colectiva
  • antropologie

CUPRINS


MULŢUMIRI (pp. 7-8)

PREFAŢĂ (pp. 9-10)

PARTEA I (pp. 11-76) – Studiu introductiv

Biografii sociale: viaţa cotidiană în comunism. Studiu de caz: Drobeta Turnu Severin; Rezumat; English abstract; Context; Introducere; Comunismul: sociologia politicului şi «etica politică» naţională; Comunismul, o perspectivă dualistă: între asumare şi disociere; Cadrele sociale, construcţia, deconstrucţia şi reconstrucţia realităţii trăite colectiv; Designul cercetării; O analiză calitativă a biografiilor sociale: axe tematice; Observaţii ale intervievatorului; Lista persoanelor a căror interviuri au fost selectate pentru prelucrare în studiul de faţă; Lista interviurilor realizate pentru culegerea datelor de pe teren; Bibliografie cadru.

PARTEA a II–a (pp. 77-292) – Interviuri- povestirea vieţii

„Of, of, of… câte lacrimi au curs din ochişori mei că mă şi mir de unde, de unde atâtea lacrimi or mai curge…. şi-acuma, singură, mai stau aşa, îngândurată […] şi mă tot gândesc la necazurile ce le-am trecut şi eu prin viaţa…”; Se găsea greu alimentele astea, pâinea…, da, păi totul se găsea greu şi atuncea ajungeai la mâna unui dobitoc, vânzător; …şi ne spunea „Ăstă-i tatăl vostru care vă dă vouă pâinea de toate zilele.” Asta zicea despre Stalin; „Doamne, că de bază, de nebază, toţi comuniştii se făceau dumnezei peste bieţii oameni; „Am pierdut libertatea de a fi liber…[…]… Eu cu sentimentul ăsta rămân…”; „Noi nu am mai putut sta cu familia noastră… am stat tot pe drumuri… serviciu servici… ore suplimentare… normă… muncă patriotică… da’ acasă nu mai ajungeam; Remember the times: album de familie… în comunism; Controlul social în comunism; Propaganda în comunism; Strategii de aprovizionare ca expresie a penuriei cronice de bunuri; Dinamica spaţiului socio-urban.


ACEASTA CARTE A FOST CITATA IN URMATOARELE LUCRARIDESPRE AUTOR


CORNELIU DRAGOMIR este profesor itinerant în cadrul Centrului Şcolar pentru Educaţie Incluzivă  „Paul Popescu – Neveanu” din Timişoara, având ca principale atribuții orientarea și consilierea elevilor cu cerințe educative speciale, a tuturilor legali ai acestora și a cadrelor didactice. Este licențiat în Psihologie în cadrul Universității „Aurel Vlaicu” din Arad și în Sociologie la Universitatea de Vest din Timisoara. Deține atestat în domeniul Psihopedagogiei Speciale obținut la Facultatea de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei, Universitatea din București. Are o bogată activitate publicistică, incluzând participări la simpozioane și volume de autor, activitate recunoscută și premiată inclusiv cu o Diplomă acordată de Academia Olimpică Română şi de Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului.

Vezi detalii…

Author: Editura Științifică LUMEN