Politica, propaganda si razboi. Societatea romaneasca in anii 1940-1944 – Cristian SANDACHE

Publica cartea ta la Editura Stiintifica Lumen 92 Sandache

POLITICA, PROPAGANDA SI RAZBOI. SOCIETATEA ROMANEASCA IN ANII 1940-1944

Cristian SANDACHE

LUMEN – Copyright © 2016 – Colecția DIMENSIUNI CULTURALE

FORMAT: Tipărit         

PAGINI: 212         

LIMBA: Română

ISBN:  978-973-166-421-7

Publica cartea ta la Editura Stiintifica Lumen Fragment din volum 1

CUMPARA IN ROMANIA PRIN: Edituralumen.ro, Libraria virtuala LUMEN, Librarie.net,librarie.net, emag.rookazii.ro,

CUMPARA IN STRAINATATE PRIN: Mesageria.md

VIZUALIZEAZĂ CARTEA PE Google Books

GO TO THE ENGLISH VERSION OF THIS PAGE


Descriere:

Volumul este rezultatul proiectului de cercetare initiat in cadrul Centrului de Istorie si Civilizatie Europeana- din cadrul filialei Iasi a Academiei Romane si isi propune o analiza a societatii romanesti in timpul guvernarii legionare si antonesciene, cu un accent special pe dimensiunea educativ-propagandistica, aceasta fiind subordonata conceptului de ”nationalism”, dominant in perioada 1940-1944. Vom avea in vedere mecanismele propagandei oficiale, sistemul educational, unele initiative culturale. (Autorul)


Domenii de interes:

  • istorie universala, moderna si contemporana
  • istoriografie
  • istorie sociala, politica si militara

CUPRINS


ARGUMENT (pp. 7-8)

CAPITOLUL I (pp. 9-156) – Naţionalismul şi anticomunismul – teme centrale ale propagandei statului român în perioada 6 septembrie 1940 – 23 august 1944

CAPITOLUL II (pp. 157-200) – Şcoala românească în perioada 14 septembrie 1940-23 august 1944. Aspecte politico-legislative şi sociale

CAPITOLUL III (pp. 201-204) – Consideraţii finale

BIBLIOGRAFIE (pp. 205-210)


EVENIMENTE ŞI RECENZII


RECENZIE 

CARANFILOF, BOGDAN. (2017, August 18). „Politică, propagandă și război. Societatea românească în anii 1940-1944” de Cristian Sandache. Book Hub.

Această perioadă, cuprinsă între anii 1940-1944 face obiectul lucrării lui Cristian Sandache, „Politică, propagandă și război. Societatea românească în anii 1940-1944”, apărută la Editura Științifică Lumen, în anul 2016. Autorul, istoric de formație, specializat în istoria interbelicului românesc și analiza mișcării legionare (a publicat, printre altele, cărți precum „Radiografia Dreptei românești, 1927-1941”, „Îngerii căzuți. O istorie a Extremei Drepte din România” sau „Istorie și biografie: cazul Corneliu Zelea Codreanu”) face un pas mai departe și încearcă să investigheze perioada dictaturii antonesciene, mai ales din perspectiva fenomenului propagandistic, care a însoțit-o în permanență sau a organizării sistemului educațional. Propaganda intensivă, de masă și dusă prin mijloace modernă era un fenomen relativ nou, dar care s-a insinuat rapid, ca un instrument mai mult decât util pentru regimurile totalitare, ce urmăreau subordonarea opiniei publice. În mod normal, așa cum consideră Călin Hintea, propaganda poate avea valențe pozitive, dar asocierea sa cu excesele presupuse de anumite perioade sau regimuri o transformă într-un instrument abil de manipulare, distorsionare sau inducere a unor stări de spirit ce contrastează frapant cu realitatea cotidiană. În mod cert, acesta este cazul regimului antonescian, la fel cum a fost cazul regimului comunist, în special în perioada de după 1965.

VEZI PDF


PUTETI CITI ACEASTA CARTE IN URMATOARELE BILIOTECI


Biblioteci indexate Worldcat / KVK:

Bayerische Staatsbibliothek 


ACEASTA CARTE A FOST CITATA IN URMATOARELE LUCRARI:


CARANFILOF, BOGDAN. (2017, August 18). „Politică, propagandă și război. Societatea românească în anii 1940-1944” de Cristian Sandache. Book Hub.


DESPRE AUTOR


Publica cartea ta la Editura Stiintifica Lumen Cristian Sandache photo 2020Cristian Sandache  a obținut titlul științific de doctor în istorie, in 2001,  specialitatea Istoria Relațiilor Internaționale, la Universitatea din Craiova, sub coordonarea prof.univ.dr. Valeriu Florin Dobrinescu (1943-2003). Din anul 1999 este cadru didactic la Facultatea de Drept a Universității “Mihail Kogălniceanu” din Iași, actualmente fiind conf.univ.dr. și rector al acestei universități. Susține cursurile: Istoria Statului și Dreptului Românesc, Istoria Politică a Lumii Moderne, Alianțe Politico-Militare Contemporane, Regimuri Totalitare și Autoritare în secolul XX, Istoria Europei Centrale și de Est. A publicat 11 volume de specialitate (10 ca unic autor și unul în colaborare), precum și 95 de studii, articole și recenzii în volume și reviste de specialitate, ori în reviste de cultură. Domenii de interes: istoria contemporană a românilor și universală, extrema-dreaptă europeană interbelică, istoria statului și dreptului românesc, istoria relațiilor internaționale, regimuri autoritare și totalitare în secolul XX, critică și istorie literară.

Vezi detalii

Author: Editura Științifică LUMEN