Parlamentul Romaniei între anii 1918-1930 – Lavinia Mihaela VLADILA

Publica cartea ta la Editura Stiintifica Lumen VLADILA Parlamentul Romaniei

PARLAMENTUL ROMANIEI INTRE ANII 1918-1930

Lavinia Mihaela VLADILA

LUMEN – Copyright © 2013 – Colecția DIMENSIUNI CULTURALE

FORMAT: Tipărit         PAGINI: 320          LIMBA: Română

ISBN:  978-973-166-367-8

Publica cartea ta la Editura Stiintifica Lumen Fragment din volum 1

CUMPĂRĂ ÎN ROMÂNIA PRIN: Edituralumen.ro, Librăria Virtuală LUMEN, emag.ro

CUMPĂRĂ ÎN STRĂINĂTATE PRIN: amazon.com, amazon.de, amazon.fr, amazon.es, amazon.it, amazon.co.uk, amazon.ca, amazon.co.jp.

VIZUALIZEAZĂ CARTEA pe Google Books

GO TO THE ENGLISH VERSION OF THIS PAGE


Descriere:

In baza studiului intreprins, se subliniaza ideea ca in noile conditii, politicul, compartiment in care poporul roman se dezvoltare timp indelungat in entitati politice diferite, era chemat sa actioneze ca factor de initiativa, de presiune, in vederea consolidarii unitatii politice, prin unificarea legislatiei, cu apropierea realitatilor din toate domeniile, nu ca o contopire mecanica, uniformizatoare, pripita sau brusca, ci prin una fireasca, evolutiva. Aceasta unificare avea si menirea de a contribui la eliminarea particularitatilor administrativ institutionale regionale si sa devina o parghie puternica, menita sa impulsioneze procesul imperios de refacere si dezvoltare economica a tarii, de modernizare a structurilor economice, politice si culturale ale Romaniei intregite. Lucrarea pune in lumina in analiza institutiilor politice din acesti primi ani de dupa Marea Unire si varietatea luarilor de pozitie cu privire la unificarea institutionala, mai ales in Parlament, el insusi exponent al Unirii, si in publicistica, cu practica mentinerii pentru un timp relativ scurt al unor legiuiri specifice doar unor regiuni care s-a interferat cu extinderea tacita sau expresa a unor legi din vechea Romanie spre noile provincii unite cu patria mama. (Autoarea)


Domenii de interes:

  • istorie universala, moderna si contemporana
  • istoriografie
  • istoria dreptului romanesc
  • drept constitutional

CUPRINS


UN ALTFEL DE ÎNCEPUT (pp. 11-12)

CAPITOLUL I (pp. 13-28) – Parlamentul României moderne

Tradiţie şi modernitate în crearea Parlamentului României la 1866; Reglementarea constituţională a puterii legiuitoare potrivit Constituţiei de la 1866.

CAPITOLUL II (pp. 29-140) – Unificarea legislativă în primii ani interbelici decembrie 1918-ianuarie 1922

Partidele politice în primii ani interbelici; Parlamentul României Mari, ca primă instituţie politică unică după 1918.

CAPITOLUL III (pp. 141-260) – Evoluţia legislativului în perioada martie 1922 – noiembrie 1928

Partidele politice în perioada 1922-1928; Parlamentul unificării legislative. Marea operă de legiferare liberală; Parlamentul între anii 1926-1927.

CAPITOLUL IV (pp. 261-288) – Schimbările intervenite în cadrul parlamentului între anii 1928-1930

Alegerile democratice din noiembrie 1928; Măsurile legislative ale primului Parlament dominat de o majoritate naţional-ţărănistă, adoptate până în iunie 1930.

CONCLUZII (pp. 289-296)

BIBLIOGRAFIE (pp. 297-318)


DESPRE AUTOR


Publica cartea ta la Editura Stiintifica Lumen poza vladila

LECT. UNIV. DR. LAVINIA MIHAELA VLĂDILĂ este cadru didactic la Facultatea de Drept şi Ştiinţe Administrative a Universităţii din Valahia, Târgovişte. Este licenţiată a Facultăţii de Drept a Universităţii din Bucureşti, deţine două masterate, unul în administrarea afacerilor şi al doilea în domeniul drepturi fundamentale şi libertăţi recunoscute, precum şi un doctorat în istorie modernă şi contemporană obţinut la Universitatea Valahia din Târgovişte, România. Este autoare a numeroase volume şi articole ştiinţifice în domeniul istoriei constituţionale, jurisdicţiilor internaţionale, drepturilor omului şi dreptului penal.

Vezi detalii…

Author: Editura Științifică LUMEN