O lume diferita, o lume la fel. Integrarea sociala a persoanelor cu dizabilitati locomotorii – Simonea PONEA

Publica cartea ta la Editura Stiintifica Lumen 52 Ponea

O LUME DIFERITA, O LUME LA FEL. INTEGRAREA PERSOANELOR CU DIZABILITATI LOCOMOTORII

Simona PONEA

LUMEN – Copyright © 2009 – Colecția DEZVOLTARE SOCIALĂ

FORMAT: Tipărit       

PAGINI: 183         

LIMBA: Română

ISBN:  978-973-166-181-0

Publica cartea ta la Editura Stiintifica Lumen Fragment din volum 1

CUMPĂRĂ  ÎN ROMÂNIA PRIN: Edituralumen.ro, Libraria virtuala LUMEN, Librarie.net, Anticariat-unu.ro, Librariaeminescu.ro

CUMPĂRĂ ÎN STRĂINĂTATE PRIN: amazon.com, amazon.de, amazon.fr, amazon.es, amazon.it, amazon.co.uk, amazon.ca, amazon.sg, amazon.ae

VIZUALIZEAZĂ CARTEA PE Google Books:

GO TO THE ENGLISH VERSION OF THIS PAGE


Descriere:

Volumul “O lume diferită, o lume la fel. Integrarea socială a persoanelor cu dizabilităţi locomotorii”, pornind de la dimensiunea ştiinţifică asupra problematicii dizabilităţii şi valorificând teoriile sociologice de ultimă oră, precum teoria reţelelor sau modelele social şi individual abordate în problematica dizabilităţii, scoate în evidenţă o lume marcată de fenomene negativiste, o lume, care privită deseori prin ochii compasiunii şi a milei, pare a fi inferioară “lumii majorităţii”. Propunem astfel abordarea unei paralele între cultura populaţiei majoritare şi “cultura persoanelor cu dizabilităţi”. Sunt reliefate aspecte care accentuează promovarea incluziunii şi a integrării sociale a persoanelor cu dizabilităţi locomotorii. Fiecare dintre noi trebuie să reţinem că avem sau am putea avea, într-un anumit moment al vieţii, o dizabilitate, fapt care ne obligă să reflectăm asupra propriului comportament în prezenţa persoanelor cu deficienţă. (Autoarea)


CUPRINS


ARGUMENT (pp. 11-14)

CAPITOLUL I (pp. 15-30) – Persoane cu nevoi speciale

Definiri conceptuale; Deficienţă, dizabilitate, handicap; Cauzele deficienţelor şi incapacităţilor fizice; Clasificarea deficienţelor fizice; Integrarea socială.

CAPITOLUL II (pp. 31-48) – Teorii, modele, perspective, principii

Teorii sociologice asupra dizabilităţii ca problemă socială; Modele în abordarea problematicii dizabilităţii; Perspective de raportare la problematica dizabilităţii; Principii fundamentale de protecţie socială a persoanelor cu nevoi speciale.

CAPITOLUL III (pp. 49-622) – Drepturile persoanelor cu dizabilităţi

Legislaţie internaţională; Legislaţie naţională; Nevoile persoanelor cu dizabilitate fizică; Prestaţii, gratuităţi şi scutiri pentru persoanele cu nevoi speciale; Concluzii în ceea ce priveşte protecţia legală a drepturilor persoanelor cu dizabilităţi locomotorii.

CAPITOLUL IV (pp. 63-88) – Integrarea / excluderea persoanelor cu dizabilităţi locomotorii

Marginalizarea persoanelor cu nevoi speciale; Excluderea persoanelor cu dizabilităţi locomotorii; Efectele marginalizării şi excluderii; Discriminarea persoanelor cu nevoi speciale; Integrarea socială a persoanelor cu dizabilităţi locomotorii; Cum şi unde are loc integrarea socială a persoanelor cu dizabilităţi locomotorii!?

CAPITOLUL V (pp. 89-90) – Integrarea persoanelor cu dizabilităţi locomotorii de la teorie la practica socială

CAPITOLUL VI (pp. 91-102) – Metodologia cercetării fenomenului de excludere a persoanelor cu dizabilităţi locomotorii

Scopul cercetării; Ipotezele cercetării; Obiectivele cercetării; Metodologia cercetării: metode, tehnici şi instrumente; Descrierea lotului investigat.

CAPITOLUL VII (pp. 103-144) – Analiza statistică şi interpretarea rezultatelor cercetării fenomenului de excludere a persoanelor cu dizabilităţi locomotorii

Gradul de cunoaştere a persoanelor şi drepturilor persoanelor cu nevoi speciale; Persoanele cu nevoi speciale înconjurate de discriminare: acţiuni discriminatorii, instituţii în care se discriminează; Spunem că acceptăm şi dorim integrare: între perspectiva cetăţenilor şi perspectiva instituţiilor; Schimbarea mentalităţii: o necesiatate sau o falsă problemă?; Integrarea persoanelor cu dizabilităţi locomotorii: din perspectiva elevilor, persoanelor cu dizabilităţi şi specialiştilor; Concluziile cercetării: Confirmarea/Infirmarea ipotezelor.

CAPITOLUL VIII (pp. 145-160) – Integrarea socială a persoanelor cu dizabilităţi din perspectiva metodelor apreciative grupul de socializare apreciativ – modelul BACH

Grupul de socializare apreciativ – model BACH; Designul metodologic grupul de suport aprecitiv modelul BACH. Protocolul de aplicare; Model de desfăşurător „Dimineaţa la cafea” Obiectiv – Lărgirea grupului de prieteni; Concluzii.

CONCLUZII FINALE ŞI PROPUNERI DE ACŢIUNE (pp. 161-166)

ANEXE (pp. 167-176)

BIBLIOGRAFIE (pp. 177-181)


Domenii de interes:

  • asistenta sociala
  • interventie sociala
  • dizabilitati locomotorii
  • integrarea persoanelor cu dizabilitati

ACEASTA CARTE A FOST CITATA IN URMATOARELE LUCRARIDESPRE AUTOR


SIMONA PONEA este asistent social, asistent de recrutare și a desfășurat activități de volunariat în cadrul asociațiilor cu specific umanitar. Deține diplomă de Master în cadrul Facultății de Filosofie și Științe Social-Politice și de licență, specializarea Asistență Socială, ambele acordate în cadrul Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași. Deține certificat de formator, având competențe în formarea adulților, analizare nevoii de formare și metodologia formării adulților. A publicat numeroase capitole, articole și recenzii în volume și reviste cu specific socio-uman.

Vezi detalii…

Author: Editura Științifică LUMEN