O etica centrata pe valori in sfera publica – Antonio SANDU

O ETICA CENTRATA PE VALORI IN SFERA PUBLICA

Antonio SANDU

LUMENCopyright © 2017 – Colecția DIMENSIUNI CULTURALE

FORMAT: Tipărit         PAGINI: 248          LIMBA: Română

ISBN: 978-973-166-446-0

CUMPĂRĂ PRIN: Librăria Virtuală

GO TO THE ENGLISH VERSION OF THIS PAGE


Descriere:

Dominanta preocuparilor gandirii teoretice a acestui sfarsit/inceput de mileniu este problematica responsabilitatii. Atat de des invocata si din ce in ce mai mult valorizata de specialisti din domenii dintre cele mai diferite: oameni de stiinta, medici, economisti, juristi, educatori, oameni de afaceri, oameni politici si, desigur, moralisti si filosofi, totusi, in mod paradoxal, ideea de responsabilitate nu se reflecta cu aceeasi intensitate si in planul modal-actional. Ca responsabilitatea trebuie sa devina “cheia de bolta a intregului edificiu moral”, cum aprecia Kant, este o afirmatie ce trebuie inca probata in planul actiunii sociale.

O legitima intrebare ramane deschisa: daca responsabilitatea este atat de explicit prezenta in constiinta teoretica a timpului nostru, atunci unde ne sunt totusi responsabilii; responsabilii, de o maniera concreta, care actioneaza distinct in situatii ce solicita solutii diferite, asumandu-si datoria de a fi Om, adica fiinta morala, preocupata de destinul omului si a umanitatii?  (Autorul)


Domenii de interes:

  • filosofie
  • sociologie
  • administratie publica

EVENIMENTE ŞI RECENZII


RECENZIE 

UNGURU, ELENA. (2018). An Ethical and Anthropological View on Public Administration. Logos Universality Mentality Education Novelty, Section: Economy and Administrative Sciences, 3(1), 102-106.

În volumul O etică centrată pe valori în sfera publică, publicat la Editura Lumen, Iași, România, autorul susține importanța construirii unui set de etici bazate pe valori in activitatea referitoare la administrația publică. Etica valorilor considerate de autor ca fiind constitutive pentru administrația publică include valori cum ar fi binele public, dreptatea, integritatea, în timp ce valorile operaționale sunt deschiderea și transparența, respectul pentru demnitatea cetățenilor și consimțământul informat.

VEZI PDF


DESPRE AUTOR


PROF UNIV. DR. HABIL. ANTONIO SANDU este cercetător coordonator al Centrului de Cercetări Socio-Umane LUMEN, cadru didactic în cadrul Facultății de Drept și Științe Administrative a Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava, coordonator de doctorate în cadrul Școlii Doctorale de Sociologie a Universității din Oradea, directorul Editurii LUMEN şi preşedintele Asociaţiei LUMEN, autor, coautor sau coordonator a peste 40 de volume şi autor sau coautor a peste 150 de articole ştiinţifice în domeniul sociologiei, filosofiei, justiției restaurative, eticii aplicate, asistenței sociale etc. Contribuția originală a activității științifice a autorului pornește de la construcția socială a realității și construcționismului social, așa cum se prezintă acestea din perspectivă semiologică. Prof. Antonio Sandu analizează construcția socială a realității dezvoltând propria versiune a construcționismului social, care operează la intersecția dintre paradigma constructivistă și teoria acțiunii comunicative.

Vezi detalii…

Author: Editura LUMEN