57,43 lei
RĂSPUNDEREA PERSOANEI FIZICE ÎN DREPTUL INTERNAŢIONAL PENAL
LUMEN – Copyright © 2015 – Colecția JURIDICA
FORMAT: Tipărit PAGINI: 340 LIMBA: Română
ISBN: 978-973-166-392-0
5 în stoc
Descriere
RĂSPUNDEREA PERSOANEI FIZICE ÎN DREPTUL INTERNAŢIONAL PENAL
LUMEN – Copyright © 2015 – Colecția JURIDICA
FORMAT: Tipărit PAGINI: 340 LIMBA: Română
ISBN: 978-973-166-392-0
Descriere:
Într-o lume în care statele se întrec în aplicarea de sancțiuni unele împotriva altora, iar unii dintre marii oameni de stat, care conduc lumea, întreprind „la lumina zilei” acțiuni de încălcare grosolană a celor mai importante norme de drept internațional, anexând o parte din teritoriul unui stat suveran și independent și provocând moartea a peste 2000 de oameni nevinovați, la care se adaugă luptele din Irak, Siria și altele, publicarea unei lucrări referitoare la „Răspunderea persoanei fizice în dreptul internațional penal” este de bun augur, fiind de natură a trezi conștiința și atenția celor care comit astfel de fărădelegi că, nu numai ca există o justiție internațională penală, dar ea este și funcțională. Prin urmare, „atenție!”, mâna justiției internaționale penale este lungă și feroce, ajungând din urmă pe oricare dintre persoanele vinovate. (Autoarea)
Domenii de interes:
- drept penal
- drept internaţional public
- răspunderea persoanei fizice
- criminalitate transfrontalieră
CUPRINS
ABREVIERI (p. 9)
CUVÂNT ÎNAINTE (pp. 13-16)
Este meritul autoarei de a analiza crimele la care ne referim, adică genocidul, crimele contra umanităţii şi cele de război şi de a evidenţia locul şi rolul României în cadrul CPI, unde este relevată valoroasa contribuţie a juristului român, de renume mondial, Vespasian V. Pella la elaborarea proiectelor interbelice de creare a unei Curţi Penale Internaţionale şi de a face ca lucrarea să se distingă şi printr-un volum considerabil de date şi informaţii în domeniu, autoarea punându-şi o serie de întrebări la care oferă răspunsul şi soluţii întemeiate. (Prof. univ. dr. Dumitra Popescu – Doctor Honoris Causa, Cercetător ştiinţific emerit la Institutul de Cercetări juridice „Acad. Andrei Rădulescu” al Academiei Române)
INTRODUCERE (pp. 17-28)
CAPITOLUL I (pp. 29-54) – Scurt istoric al justiţiei penaleinternaţionale
Înfiinţarea primelor tribunale internaţionale penale; Proiecte interbelice de creare a unei Curţi Penale Internaţionale; Importanţa tribunalelor militare internaţionale de la Nürnberg şi Tokio.
CAPITOLUL II (pp. 55-92) – Necesitatea înfiinţării unor tribunale penale internaţionale ad-hoc
Tribunalul Penal Internaţional pentru fosta Iugoslavie (1993 – şi în prezent); Tribunalul Penal Internaţional pentru Rwanda (1994 – şi în prezent); Mecanismul Rezidual Internaţional de Tribunale Penale Internaţionale (2012 – şi în prezent); Curtea Specială pentru Sierra Leone (2002 – şi în prezent); Camerele Extraordinare de Judecată din Cambogia (2003 – şi în prezent; Judecarea persoanelor vinovate de săvârşirea de crime împotriva umanităţii în Timorul de Est; Înfiinţarea Tribunalului Penal Internaţional din Liban (2009 – şi în prezent).
CAPITOLUL III (pp. 93-160) – De la tribunalele ad-hoc la jurisdicţia penală internaţională permanentă – Curtea Penală Internaţională
Statutul de la Roma – actul constitutiv al Curţii Penale Internaţionale. Atitudinea marilor puteri faţă de semnarea Statutului Curţii Penale Internaţionale; Natura juridică a CPI – modul de constituire a unei structuri internaţionale; Rolul Curţii Penale Internaţionale în asigurarea păcii şi securităţii internaţionale.
CAPITOLUL IV (pp. 161-220) – Organizarea şi funcţionarea Curţii Penale Internaţionale
Principiile generale de drept penal de care Curtea Penală Internaţională trebuie să ţină seama; Organizarea Curţii. Statutul membrilor; Procedura jurisdicţională în faţa Curţii Penale Internaţionale.
CAPITOLUL V (pp. 221-296) – Cooperarea Curţii Penale Internaţionale cu instanţele naţionale ale statelor părţi
Complementaritatea jurisdicţiei Curţii faţă de jurisdicţiile naţionale; Cooperarea jurisdicţiilor naţionale cu Curtea Penală Internaţională pentru pedepsirea crimelor internaţionale; Locul şi rolul României în cadrul Curţii Penale Internaţionale; Propuneri de lege ferenda.
ANEXE (pp. 297-310)
BIBLIOGRAFIE (pp. 311-339)
EVENIMENTE
LANSARE DE CARTE
ORGANIZATORI: Editura Științifică LUMEN
INVITAȚI: prof. univ. dr. Dumitra POPESCU – Academia Română, Institutul de Cercetări Juridice ,,Academician Andrei Rădulescu”; prof. univ. dr. Sache NECULĂESCU – Universitatea „Valahia” din Târgovişte, Facultatea de Drept şi Ştiinţe Administrative; Lect. univ. dr. Denisa BARBU – autor.
MODERATOR: prof. univ. dr. Antonio SANDU – directorul Editurii LUMEN
VENUE: Agora EX LIBRIS I – Sala Mozart, Palas Mall, Iaşi, în cadrul Târgului Internaţional de Carte Librex, 14 martie 2015, la ora 12:00
DESPRE AUTOR
LECT. UNIV. DR. DENISA BARBU este absolventă a Facultăţii de Drept a Universităţii din București, deţine un master în administrație publică europeană, obţinut la Universitatea “Valahia” din Târgoviște, şi este doctor în drept, Magna cum Laude, la Institutul de Cercetări Juridice ,,Acad. Andrei Rădulescu ” al Academiei Române. Autoarea este cadru didactic la Universitatea ,,Valahia” din Târgoviște, Facultatea de Drept și Științe Administrative, avocat în Baroul Dambovita, membru al Asociației Române de Științe Penale, membru al Societății Române de Drept European şi a publicat peste 50 de articole în domeniul dreptului penal internațional, litigiilor internaționale, procesului penal.
Informații suplimentare
Greutate | 0,5 kg |
---|