Drepturile omului în Uniunea Europeană – Alice Mariana APETREI

69,51 lei

DREPTURILE OMULUI ÎN UNIUNEA EUROPEANĂ
Alice Mariana APETREI

LUMEN – Copyright © 2010 – Colecția JURIDICA

FORMAT: Tipărit         PAGINI: 432         LIMBA: Română

ISBN:  978-973-166-222-0

4 în stoc

Descriere

DREPTURILE OMULUI ÎN UNIUNEA EUROPEANĂ

Alice Mariana APETREI

LUMEN – Copyright © 2010 – Colecția JURIDICA

FORMAT: Tipărit         PAGINI: 432         LIMBA: Română

ISBN:  978-973-166-222-0

Publica cartea ta la Editura Stiintifica Lumen Fragment din volum 1


Descriere:

Lucrarea de faţă oferă o analiză notabilă a Cartei drepturilor fundamentale a Uniunii Europene, urmărind istoria acesteia şi prezentând drepturile fundamentale conţinute de acest document emblematic pentru Uniunea Europeană. Lucrarea debutează cu o trecere în revistă a emergenţei drepturilor fundamentale la nivelul Uniunii Europene, începând cu prezentarea deciziilor revoluţionare pronunţate de Curtea de Justiţie în cauze precum Internationale Handelsgesellschaft, Nold, Rutili, Hoechst etc, şi ajungând până la o analiză detaliată a Cartei drepturilor fundamentale. Astfel, drepturile fundamentale inserate în Cartă sunt analizate evolutiv şi comparativ cu prevederile Convenţiei Europene a Drepturilor Omului. Corelaţia cu acest instrument cu tradiţie în privinţa protejării drepturilor omului în Europa se dovedeşte interesantă, pentru a încerca o preconizare a relaţiilor viitoare dintre Uniunea Europeană şi Consiliul Europei în materia drepturilor fundamentale. În final, lucrarea abordează mecanismele de protecţie a drepturilor omului dezvoltate la nivel comunitar, precum şi rolul instituţiilor comunitare şi al altor organisme comunitare care au fost constituite pentru a promova şi a garanta protecţia drepturilor fundamentale. (Fragment din prefață)


Domenii de interes:

  • drepturile omului
  • drept european
  • Carta Europeană a Drepturilor Omului
  • Convenţia Europeană a Drepturilor Omului

CUPRINS

PREAMBUL (pp. 13-14)

Riguros documentată, lucrarea se adresează deopotrivă studenţilor şi cercetătorilor preocupaţi de construcţia europeană, constituind o încercare reuşită de abordare a Uniunii Europene dintr-o altă pespectivă, respectiv cea a unei comunităţi de valori, din ce în ce mai preocupată de asigurarea şi promovarea solidarităţii, libertăţii şi drepturilor fundamentale. (Lect. dr. Mogârzan Emanuel Corneliu, Universitatea ,,Al. I. Cuza” din Iaşi, Facultatea de Drept)

CAPITOLUL I (pp. 15-60) – Afirmarea drepturilor fundamentale la nivelul Uniunii Europene
Emergenţa drepturilor omului în Uniunea Europeană: etapa jurisprudenţială, etapa prevederilor scrise, evoluţii recente.

CAPITOLUL II (pp. 61-112) – Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene
Noţiuni generale despre Cartă; Cuprinsul Cartei; Drepturi fundamentale versus libertăţi fundamentale; Drepturi fundamentale versus principii.

CAPITOLUL III (pp.113-192) – Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene versus Convenţia Europeană a Drepturilor Omului
Consiliul Europei, ca apărător al drepturilor fundamentale în Europa; Diferenţe şi asemănările dintre cele două instrumente juridice; Aderarea Uniunii Europene la Convenţia Europeană a Drepturilor Omului; Dreptul comunitar în viziunea Curţii de la Strasbourg; Drepturile civile şi politice în jurisprudenţa Curţii de Justiţie.

CAPITOLUL IV (pp. 193-312) – Diferitele categorii de drepturi reunite în Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene
Drepturile şi libertăţile cetăţenilor europeni; Drepturile sociale; Inovaţii în materie de drepturi; Drepturi pentru categorii defavorizate de persoane; Drepturi conferite graţie specificului Uniunii Europene; Drepturi noi.

CAPITOLUL V (pp. 313-381) – Protecţia drepturilor fundamentale în cadrul Uniunii Europene
Protecţia juridică; Protecţia oferită de instituţiile comunitare; Alte organisme comunitare cu rol în protecţia drepturilor fundamentale; Promovarea drepturilor fundamentale în statele terţe.

CONCLUZII ŞI PREVIZIUNI DESPRE VIITOR (pp. 381-384)

BIBLIOGRAFIE (pp. 385-391)

ANEXE (pp. 391-431)


EVENIMENTE


Publica cartea ta la Editura Stiintifica Lumen colectia juridica afis lansare colectie

Editura Științifică LUMEN are plăcerea de a anunţa lansarea Colecţiei JURIDICA, eveniment organizat în cadrul Târgului Internaţional de Carte, Artă şi Muzică ,,Primăvara cărţilor la Iaşi”, ediţia XXII. Data lansării colecţiei este 14 martie 2014, ora 15.00, în locaţia Palas Mall, Iaşi, zona Agora EX LIBRIS. În cea de a treia zi de târg, Editura Științifică LUMEN propune cititorilor săi să ia contact cu cărţile de excepţie publicate în cadrul Colecţiei JURIDICA, între care volumul Drepturile omului în Uniunea Europeană, scris de Alice Mariana APETREI.

Trecerea în revistă a volumelor considerate a fi cele mai importante ale colecţiei este un eveniment desfăşurat cu participarea Prof. univ. dr. Nadia ANIŢEI – Universitatea ,,Dunărea de Jos” din Galaţi, Conf. univ. dr. Roxana LAZĂR – Universitatea ,,Petre Andrei” din Iaşi, Prof. univ. dr. Antonio SANDU – Director Editura Științifică LUMEN şi Cerc. III dr. Ana Frunză – Departament PR Editura Științifică LUMEN.


DESPRE AUTOR


Publica cartea ta la Editura Stiintifica Lumen poza autor 2

ALICE MARIANA APETREI este absolventă a Facultăţii de Drept a Universităţii ,,Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi şi a absolvit un master în specializarea dreptul afacerilor, de asemenea la Universitatea ,,Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi. A fost de-a lungul timpului colaborator la unele dintre cele mai importante firme de avocatură din România, iar în prezent este avocat în cadrul propriului cabinet individual.

Vezi detalii…

Author: Editura Științifică LUMEN