72,07 lei
Editura Tritonic – Copyright © 2020
FORMAT: Tiparit PAGINI: 624 LIMBA: Română
ISBN: 978-606-749-494-5
4 în stoc
Descriere
ASISTENTA SOCIALA BAZATA PE EVIDENTE
Antonio SANDU, Elena UNGURU, Ana FRUNZA
Editura Tritonic – Copyright © 2020
FORMAT: Tiparit PAGINI: 624 LIMBA: Română
ISBN: 978-606-749-494-5
Descriere:
Practica socială bazată pe dovezi este definită ca o practică asistențială bazată pe facilitarea proceselor de luare de decizii în scopul eficientizării serviciilor sociale oferite și a rezultatelor obținute de beneficiari. Asistența socială bazată pe dovezi s-a dezvoltat în ultimii 20 de ani urmărindu-se o adecvare a practicii asistențiale bazate pe experiența și competențele profesionistului, pe specificul cazului aflat în lucru, dar mai ales pe rezultatele cercetărilor științifice în domeniu, concretizate în ghiduri și protocoale de practică, ce sunt realizate în conformitate cu cadrul normativ în vigoare și pe politicile publice agreate la nivelul comunității în care se prestează serviciile sociale în discuție. (Autorii)
Domenii de interes:
- asistenta sociala
- teorii sociologice privind calitatea vietii
- teoria ingrijirii interumane
- teoria atasamentului si identitatii
- asistenta sociala bazata pe valori
- asistenta sociala bazata pe punctele tari
- lucrul de caz in asistenta sociala
- supervizarea serviciilor sociale
DESPRE AUTORI
Antonio Sandu. Prof. Univ. Dr. Cadru didactic titular în cadrul Facultății de Drept și Științe Administrative a Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava, coordonator de doctorate în cadrul Școlii Doctorale de Sociologie a Universității din Oradea, cercetator coordonator in cadrul Centrului de Cercetări Socio-Umane LUMEN. Principalele sale domenii de interes includ etica, bioetica, asistența socială și filozofia socială. Contribuțiile originale ale activităților științifice ale prof. univ. dr. Antonio Sandu pornesc de la construcția socială a realității și construcționismul social, văzute dintr-o perspectivă semiologică. Autorul analizează construcția socială a realității, dezvoltând propria sa versiune a construcționismului social, care operează la intersecția dintre paradigma construcționistă și teoria acțiunii comunicative. Este autorul cărții: Construcția socială a realității ca acțiune comunicativă, publicată la Cambridge Scholar Publishing (2016), precum și a „Practicii de asistență socială: tehnici de cercetare și modele de intervenție: de la rezolvarea problemelor la anchetă apreciativă”, „Etică apreciativă”: O versiune construcționistă a eticii ”și„ Epistemologia social-construcționistă: o viziune transmodernă ”, toate trei publicate de Lap Lambert între 2012 și 2013. De asemenea, a scris mai mult de 20 de volume în limba română și engleză in domeniile filosofiei, sociologiei, sociologiei juridice, eticii, bioeticii.
Elena Unguru (Gafton). Doctor în sociologie, titlu obţinut în iulie 2019 cu teza “ Construcția socială a supervizării în asistența socială. Cercetare în instituții de protecție a copilului din regiunea de N-E a României”, sub conducerea Prof. Univ. Dr. Antonio SANDU. A obţinut diploma de master în Supervizare și Planificare socială (2010) Universitatea „Al. I. Cuza” Iaşi. Este licenţiată în Drept (2014) Universitatea “Ștefan cel Mare” Suceava. Este licenţiată în Asistenţă Socială (2008) Universitatea „Al. I. Cuza” Iaşi. Are diplome de Formator, Manager Proiect, Asistent în Relații Publice și Comunicare, Evaluator de Furnizori si Programe de Formare și Manager de formare atestate C.N.F.P.A. În prezent activează în calitate de consilier juridic în cadrul Asociaţiei Lumen din Iaşi, coordonator Centrul de Training și Consultanță Lumen, precum și cercetător în cadrul Centrului de Cercetări Socio-Umane Lumen. Domenii de interes: sociologie, drept, asistenţă socială, comunicare, anchetă apreciativă. Ca activitate de cercetare în cadrul Centrului de Cercetări Socio-Umane Lumen a participat la organizarea de conferinţe ale Asociaţiei Lumen, a participat la conferinţe sub afilierea Centrului de Cercetări Socio-Umane Lumen şi a publicat cărți și articole în jurnale de specialitate. Este membru în colectivul de redacţie sau referent la peste 8 jurnale internaționale indexate ISI sau BDI.
LECT. UNIV. DR. ASOCIAT Ana Frunză a obţinut titlul de doctor în filosofie în cadrul Universității Al. I. Cuza din Iaşi, România în anul 2014, cu teza “Către o nouă expertiză etică. Deconstruind valorile etice”. Este Cercetător ştiinţific III în cadrul Centrului de Cercetări Socio-Umane LUMEN din Iaşi, România. Principalele ei domenii de interes sunt etica aplicată, filosofia aplicată, asistenţa socială, supervizarea serviciilor sociale, etica cercetării științifice, bioetica şi expertiza etică. În calitate de cercetător bursier în cadrul unui Program avansat certificat în etica cercetării, desfășurat de către Union Graduate College Center for Bioethics și Clinical Leadership (Schenectady, New York) in parteneriat cu Departmentul de Istorie Medicală și Etică a Universității Vilnius (Vilnius, Lithuania) a absolvit cursuri în „International Bioethics”, „International Research Ethics”, „Research Ethics”. (2016). O parte semnificativă a cercetării sale științifice se orientează în jurul construcției unor cadre de dezvoltare a expertizei etice în sfera serviciilor sociale, urmărind printr-o metodologie bazată pe deconstructivism, originat în filosofia derridiană, dezvoltarea unui nou model de expertiză etică – supervizarea de etică. Cercetările întreprinse până în prezent au la bază pe lângă reflecția asupra expertizei etice în domeniul practicii serviciilor sociale, și încercarea de identificare a valorilor etice constitutive ale practicii sociale, în promovarea cărora expertiza etică, prin diferitele modele de aplicare, se antrenează.