Libera circulație a persoanelor în Uniunea Europeană. Despre condițiile imigranților români în Europa după aderare – Daniela Petronela FERARU

Publica cartea ta la Editura Stiintifica Lumen libera

LIBERA CIRCULAȚIE A PERSOANELOR ÎN UNIUNEA EUROPEANĂ. DESPRE CONDIȚIILE IMIGRANȚILOR ROMÂNI ÎN EUROPA DUPĂ ADERARE

Daniela Petronela FERARU

LUMEN – Copyright © 2008 – Colecția JURIDICA

FORMAT: Tipărit         

PAGINI: 225          

LIMBA: Română

ISBN:  978-973-166-051-6

Publica cartea ta la Editura Stiintifica Lumen Fragment din volum 1

CUMPĂRĂ  ÎN ROMÂNIA PRIN: Edituralumen.ro, Librăria Virtuală, librarie.net, emag.ro, okazii.ro

GO TO THE ENGLISH VERSION OF THIS PAGE


Descriere:

Lucrarea analizează fenomenul migraţiei externe din Europa celor 27 de state membre, pornind de la principiul liberei circulaţii şi al stabilirii cetăţenilor europeni. Ultima extindere a Uniunii Europene a creat milioane de noi cetăţeni europeni, iar piaţa europeană a forţei de muncă a fost supusă unor noi provocări. Acest studiu vine după anul 2006, an care a fost declarat Anul European al mobilităţii Forţei de Muncă. Probabil unul dintre cele mai mari beneficii pentru cetăţenii statelor membre este dreptul de a lucra liber în Uniunea Europeană, este o oportunitate unică pe plan profesional şi personal. Lucrarea de faţă este o încercare de a dezbate şi evalua problemele și provocările create recent pe piaţa europeană a forţei de muncă vizând în mod direct statele membre şi sistemele sociale aferente acestora. Trebuie amintit faptul că migraţia externă a forţei de muncă reprezintă la ora actuală un fenomen extrem de important şi într-o continuă ascensiune, mai ales după anul 1990. Fenomenul este important nu doar pentru individ şi societatea de origine/societatea de adopţie, cât mai ales pentru economia europeană. (Autoarea)


Domenii de interes:

  • Uniunea Europeană
  • libera circulatie a persoanelor
  • migrație
  • aderarea României la UE

CUPRINS


ARGUMENT (pp. 11-16)

Datele provin mai ales din proiectele dezvoltate personal pe aceeași temă, din investigații sociologice efectuate recent de specialiști din România, din articole din cele mai importante ziare locale, naționale și internaționale privind migrația forței de muncă. Metodele de bază folosite sunt documentația, selecția și compaţia. Tehnicile utilizate în proiect sunt analiza de observație și de conținut. Instrumentele folosite pentru a obține date cât mai exacte posibil sunt sondajele, interviurile și inventarul de probleme. (Autoarea)

CAPITOLUL I (pp. 17-42) – Libera circulație a persoanelor în Europa
Principiul nediscriminării; Reglementări şi funcționalitate (măsuri tranzitorii, restricții); Cum lucrează românii în Europa, după aderare.

CAPITOLUL II (pp. 43-68) – Migrația externă

Rolul migrației externe în construcția europeană; Despre migraţia forţei de muncă din Europa: efecte şi evoluție.

CAPITOLUL III (pp.69-100) – Situația migranților români din Europa în momentul şi după aderare

Securitatea socială a românilor din Europa; Integrarea migranților români în Europa, adaptarea şi asimilarea acestora; Abordări complementare asupra cauzelor/motivelor fenomenului migraționist.

CAPITOLUL IV (pp. 101-192) – Mutațiile produse de fenomenul migrației externe în România

Migrația internațională la nivel de regiune în România (cele opt regiuni de dezvoltare); Efectele migrației externe din România la nivel de familie. Relația migrant – familie; Migrația externă şi dezvoltarea economică. Aspecte economice cu privire la rolul remisiilor.

CAPITOLUL V (pp. 193-202) – Concluzii şi propuneri

BIBLIOGRAFIE (pp. 203-212)

ANEXE (pp. 213-225)


EVENIMENTE


Publica cartea ta la Editura Stiintifica Lumen colectia juridica afis lansare colectie

Editura Științifică LUMEN are plăcerea de a anunţa lansarea Colecţiei JURIDICA, eveniment organizat în cadrul Târgului Internaţional de Carte, Artă şi Muzică ,,Primăvara cărţilor la Iaşi”, ediţia XXII. Data lansării colecţiei este 14 martie 2014, ora 15.00, în locaţia Palas Mall, Iaşi, zona Agora EX LIBRIS. În cea de a treia zi de târg, Editura Științifică LUMEN propune cititorilor săi să ia contact cu cărţile de excepţie publicate în cadrul Colecţiei JURIDICA, între care volumul Libera circulație a persoanelor în Uniunea Europeană. Despre condițiile imigranților români în Europa după aderare, scris de Dana Petronela FERARU.

Trecerea în revistă a volumelor considerate a fi cele mai importante ale colecţiei este un eveniment desfăşurat cu participarea Prof. univ. dr. Nadia ANIŢEI – Universitatea ,,Dunărea de Jos” din Galaţi, Conf. univ. dr. Roxana LAZĂR – Universitatea ,,Petre Andrei” din Iaşi, Prof. univ. dr. Antonio SANDU – Director Editura Științifică LUMEN şi Cerc. III dr. Ana Frunză – Departament PR Editura Științifică LUMEN.


DESPRE AUTOR


Publica cartea ta la Editura Stiintifica Lumen poza FERARU

PETRONELA DANIELA FERARU (n. 1974) este doctor in sociologie și a scris următoarele volume: Costuri sociale ale migraţiei externe din România (Editura Științifică Lumen, Iaşi, 2007), Condiţiile deţinuţilor din România înaintea aderării la Uniunea Europeană (Editura Științifică Lumen, Iaşi, 2008), Libera circulaţie a persoanelor în Uniunea Europeană. Despre condiţiile imigranţilor români în Europa după aderare (Editura Științifică Lumen, Iaşi, 2008), Migraţie şi dezvoltare. Aspecte socioeconomice şi tendinţe (Editura Științifică Lumen, Iaşi, 2011), Românii din Torino între integrare, dezintegrare şi reintegrare (Editura Științifică Lumen, Iaşi, 2011), Social costs of the external migration in Romania (Editura Științifică Lumen, Iaşi, 2011).

Vezi detalii…

Author: Editura Științifică LUMEN