Introducere în sociologie – Antonio SANDU

Publica cartea ta la Editura Stiintifica Lumen 69 Sandu

INTRODUCERE IN SOCIOLOGIE

Antonio SANDU

LUMEN – Copyright © 2016 – Colecția DEZVOLTARE SOCIALĂ

FORMAT: Tipărit         

PAGINI: 182         

LIMBA: Română

ISBN:  9789731664262

Publica cartea ta la Editura Stiintifica Lumen Fragment din volum 1

CUMPĂRĂ  ÎN ROMÂNIA PRIN: emag.ro, elefant.ro, Librărie.net

CUMPĂRĂ ÎN STRĂINĂTATE PRIN: amazon.com, amazon.de, amazon.fr, amazon.es, amazon.it, amazon.co.uk, amazon.ca, amazon.in, amazon.sg, amazon.ae, amazon.co.jp, mesageria.md

VIZUALIZEAZĂ CARTEA PE Google Books

GO TO THE ENGLISH VERSION OF THIS PAGE


Descriere:

Volumul de fata se doreste a fi o introducere in cunoasterea socialului dintr-o perspectiva transdisciplinara. Vom aduce in atentia cititorului in principal o perspectiva sociologica si sociojuridica, asupra unor fenomene precum: institutiile sociale, procesul de socializare, dinamica status-rol, grupurile sociale si calitatea vietii. Intentia acestui volum este una didactica. In cuprinsul volumului au fost sintetizate o serie de prelegeri din domeniul sociologiei generale, sociologiei juridice, filosofiei sociale, sociologiei medicale, predate de autorul volumului in cadrul Universitatii “Stefan cel Mare” din Suceava, a Universitatii de Medicina si Farmacie “Grigore T. Popa” din Iasi, precum si a Universitatii “Mihail Kogalniceanu”din Iasi. Au fost de asemenea incluse o serie de rezultate ale cercetarilor sociale ale autorului, mai ales partea teoretica a acestora, precum si sinteza unor rezultate semnificative ale respectivelor cercetari. Acestea au fost incluse atât ca exemple metodologice, cât si ca sustineri empirice ale unor paradigme teoretice prezentate in cuprinsul volumului. (Autorul)


Domenii de interes:

  • sociologie
  • sociologia grupurilor
  • procesul de socializare
  • sociologia deviantei

CUPRINS


CAPITOLUL I (pp. 7-31) – O introducere în cunoaşterea socialului

Elemente de sociologie; Relaţia dintre sociologie şi ştiinţele sociale; Ramuri ale sociologiei; Auguste Comte şi geneza sociologiei ca ştiinţă; Sociologia comprehensivă; Instituţii sociale; Tipuri de instituţii; Instituţii sociale totale.

CAPITOLUL II (pp. 32-50) – Puterea

Construcţia socială a realităţii; O abordare social construcţionistă a teoriei contractului social; Normativitatea juridică şi morală. O abordare postpozitivistă.

CAPITOLUL III (pp. 51-74) – Societatea

Structuralismul; Structuri sociale; Dinamica status-rol; Funcţii sociale; Încrederea şi societatea de risc.

CAPITOLUL IV (pp. 75-90) – Procesul de socializare

Ereditatea ca premisă a proceselor socializante; Socializarea primară; Socializarea secundară.

CAPITOLUL V (pp. 91-96) – Elemente de sociologia grupurilor

CAPITOLUL VI (pp. 97-118) – Elemente de sociologia devianţei şi marginalizare

Marginalizare şi excludere; Devianţa; Delincvenţa; Teorii explicative ale comportamentului deviant; Sancţiunea.

CAPITOLUL VII (pp. 119-136) – Calitatea vieţii şi construcţia politicilor publice

Politicilor publice şi calitatea vieţii; Calitatea vieţii şi bunăstarea subiectivă; Determinanţi sociali ai calităţii vieţii; Educaţia ca determinant social al stării de sănătate; Vulnerabilitatea socială şi calitatea vieţii; Instrumente de măsurare a calităţii vieţii; Construcţia politicilor publice.

CAPITOLUL VIII (pp. 137-160) – Elemente de metodologia cercetării sociale

Metodologia cantitativă în ştiinţele sociale; Metodologia cercetării calitative.

BIBLIOGRAFIE (pp. 161-180)


ACEASTA CARTE POATE FI CITITA IN URMATOARELE BIBLIOTECI:


Biblioteci universitare:


DESPRE AUTOR


Publica cartea ta la Editura Stiintifica Lumen poza antonio sandu

PROF UNIV. DR. HABIL. ANTONIO SANDU este cercetător coordonator al Centrului de Cercetări Socio-Umane LUMEN, cadru didactic în cadrul Facultății de Drept și Științe Administrative a Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava, coordonator de doctorate în cadrul Școlii Doctorale de Sociologie a Universității din Oradea, directorul Editurii LUMEN şi preşedintele Asociaţiei LUMEN, autor, coautor sau coordonator a peste 40 de volume şi autor sau coautor a peste 150 de articole ştiinţifice în domeniul sociologiei, filosofiei, justiției restaurative, eticii aplicate, asistenței sociale etc. Contribuția originală a activității științifice a autorului pornește de la construcția socială a realității și construcționismului social, așa cum se prezintă acestea din perspectivă semiologică. Prof. Antonio Sandu analizează construcția socială a realității dezvoltând propria versiune a construcționismului social, care operează la intersecția dintre paradigma constructivistă și teoria acțiunii comunicative.

Vezi detalii…

Author: Editura Științifică LUMEN