Interferente publicistice intre Romania si Portugalia – Oana Marcela POPITIU

Publica cartea ta la Editura Stiintifica Lumen 81 Popitiu

INTERFERENTE PUBLICISTICE INTRE ROMANIA SI PORTUGALIA

Oana Marcela POPITIU

LUMEN – Copyright © 2008 – Colecția DIMENSIUNI CULTURALE

FORMAT: Tipărit         

PAGINI: 173         

LIMBA: Română

ISBN:  978-973-166-042-4

Publica cartea ta la Editura Stiintifica Lumen Fragment din volum 1

CUMPARA IN ROMANIA PRIN: Edituralumen.ro, Elefant.ro, Anticariat.net, Librarie.net, okazii.ro, librarie.net

CUMPARA IN STRAINATATE PRIN: Elefant.md

GO TO THE ENGLISH VERSION OF THIS PAGE


Descriere:

Prezenta lucrare este o sinteza a ceea ce reprezinta si a reprezentat spatiul lusofon pentru Romania. Ideea a survenit in urma unei experiente proprii in Portugalia, unde am locuit timp de sase luni, ca student rezident. Intamplarea a facut ca tocmai in perioada plecarii mele Sorin Alexandrescu publica Mircea Eliade dinspre Portugalia, opera pe care am avut ocazia sa o citesc in limba romana abia la reintoarcerea in tara. De altfel, tot aici am citit Jurnalul portughez al lui Eliade, care spunea intr-unul din articolele sale ca «Ar fi interesant sa se scrie intr-o zi istoria relatiilor culturale a celor doua tari latine cele mai indepartate una de alta: Portugalia si Romania». (Autoarea)


Domenii de interes:

  • studii culturale
  • istoriografie
  • istoria ideilor
  • antropologie

CUPRINS


PREFAŢĂ (pp. 7-10)

INTRODUCERE (pp. 11-16)

CAPITOLUL I (pp. 17-52) – Patrimoniul românesc în Portugalia

Similitudini şi diferenţe la nivel lingvistic: limba română şi limba portugheză; cultură şi civilizaţie: elemente comune între cele două popoare latine; Relaţiile româno-portugheze şi reflectarea acestora în presa naţională şi internaţională; Personalităţi culturale româneşti în Portugalia – de la Nicolae Iorga la Mircea Eliade.

CAPITOLUL II (pp. 53-92) – Primul lector de Limbă Română la Facultatea de Litere din Lisabona: Victor Buescu – viaţa şi opera

Victor Buescu în exil; Activitatea lectorului de limba română în Portugalia; Scurtă introducere la prefeţele semnate de Victor Buescu: Amintiri din copilărie, Noi povestiri româneşti şi Ciulinii Bărăganului; Omagiu lui Victor Buescu.

CAPITOLUL III (pp. 93-148) – Schimburi interculturale în contemporaneitate

Interviul ca gen jurnalistic; Presa românească în Portugalia; Deschiderea Institutului Cultural Român în Lisabona; Interviuri cu personalităţi de elită din Portugalia.

CONCLUZII (pp. 149-150)

ANEXE (pp. 151-172)

Anexa 1. Patrimoniul românesc în Portugalia; Anexa 2. Victor Buescu.

BIBLIOGRAFIE (p. 173)


DESPRE AUTOR


OANA MARCELA POPITIU (OMETA) este redactor online la un site național de știri, având o experiență de cincisprezece ani în acest domeniu. A fost cadru didactic asociat al Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, Departamentul de Jurnalism din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. A ocupat postul de editor al publicației „Adevărul Transilvania”, de redactor al publicațiilor „Adevărul de Transilvania”, „Ziua de Cluj”, „Român în Lume”, precum și de reporter la „Gazeta de Hunedoara” și „Bună ziua Ardeal”. În 2012 a obținut titlul de Doctor în Istorie în cadul Facultății de Istorie şi Filosofie, Universitatea Babeş-Bolyai Cluj-Napoca, cu teza „Condiţia ziaristului în epoca comunistă. Cercetare de istorie orală 1948-1989”. A publicat cărți, articole și recenzii în reviste de specialitate pe teme politice și istorice.

Vezi detalii…

Author: Editura Științifică LUMEN