
INTERFERENTE PUBLICISTICE INTRE ROMANIA SI PORTUGALIA
LUMEN – Copyright © 2008 – Colecția DIMENSIUNI CULTURALE
FORMAT: Tipărit PAGINI: 173 LIMBA: Română
ISBN: 978-973-166-042-4
CUMPARA IN ROMANIA PRIN: Edituralumen.ro, Elefant.ro, Anticariat.net, Librarie.net
CUMPARA IN STRAINATATE PRIN: Elefant.md
GO TO THE ENGLISH VERSION OF THIS PAGE
Descriere:
Prezenta lucrare este o sinteza a ceea ce reprezinta si a reprezentat spatiul lusofon pentru Romania. Ideea a survenit in urma unei experiente proprii in Portugalia, unde am locuit timp de sase luni, ca student rezident. Intamplarea a facut ca tocmai in perioada plecarii mele Sorin Alexandrescu publica Mircea Eliade dinspre Portugalia, opera pe care am avut ocazia sa o citesc in limba romana abia la reintoarcerea in tara. De altfel, tot aici am citit Jurnalul portughez al lui Eliade, care spunea intr-unul din articolele sale ca «Ar fi interesant sa se scrie intr-o zi istoria relatiilor culturale a celor doua tari latine cele mai indepartate una de alta: Portugalia si Romania». (Autoarea)
Domenii de interes:
- studii culturale
- istoriografie
- istoria ideilor
- antropologie
CUPRINS
PREFAŢĂ (pp. 7-10)
INTRODUCERE (pp. 11-16)
CAPITOLUL I (pp. 17-52) – Patrimoniul românesc în Portugalia
Similitudini şi diferenţe la nivel lingvistic: limba română şi limba portugheză; cultură şi civilizaţie: elemente comune între cele două popoare latine; Relaţiile româno-portugheze şi reflectarea acestora în presa naţională şi internaţională; Personalităţi culturale româneşti în Portugalia – de la Nicolae Iorga la Mircea Eliade.
CAPITOLUL II (pp. 53-92) – Primul lector de Limbă Română la Facultatea de Litere din Lisabona: Victor Buescu – viaţa şi opera
Victor Buescu în exil; Activitatea lectorului de limba română în Portugalia; Scurtă introducere la prefeţele semnate de Victor Buescu: Amintiri din copilărie, Noi povestiri româneşti şi Ciulinii Bărăganului; Omagiu lui Victor Buescu.
CAPITOLUL III (pp. 93-148) – Schimburi interculturale în contemporaneitate
Interviul ca gen jurnalistic; Presa românească în Portugalia; Deschiderea Institutului Cultural Român în Lisabona; Interviuri cu personalităţi de elită din Portugalia.
CONCLUZII (pp. 149-150)
ANEXE (pp. 151-172)
Anexa 1. Patrimoniul românesc în Portugalia; Anexa 2. Victor Buescu.
BIBLIOGRAFIE (p. 173)