Elemente de logica si teoria argumentarii – Sorin Tudor MAXIM, Marius Costel ESI

Publica cartea ta la Editura Stiintifica Lumen 67 Maxim

ELEMENTE DE LOGICA SI TEORIA ARGUMENTARII

Sorin Tudor MAXIMMarius Costel ESI

LUMEN – Copyright © 2015 – Colecția DIMENSIUNI CULTURALE

FORMAT: Tipărit         PAGINI: 360         LIMBA: Română

ISBN:  978-973-166-387-6

Publica cartea ta la Editura Stiintifica Lumen Fragment din volum 1

CUMPARA IN ROMANIA PRIN: Edituralumen.ro, Emag.ro, Libraria virtuala LUMEN, Anticariat-unu.ro

CUMPARA IN STRAINATATE PRIN: Amazon.com, Amazon.co.uk, Amazon.ca, Amazon.es, Amazon.de, Amazon.it, Amazon.in, Abebooks.com

GO TO THE ENGLISH VERSION OF THIS PAGE


Descriere:

Demersul initiat in aceasta lucrare isi propune sa expliciteze mecanismele gandirii in analiza logico-formala. Antrenata intr-un astfel de proces gandirea isi asuma atributul transmiterii multiplelor interpretari asupra realitatii. Or, realitatea, oricare ar fi ea, ,,tradeaza” apartenenta la o forma proprie de limbaj, adic? la ceea ce in logica este cunoscut sub numele de principiul tolerantei (intalnit, de altfel, la Rudolf Carnap), conform caruia oricine isi poate construi o logica dupa propriile convingeri. Altfel spus, ,,nonmoralitatea” in logica este acceptata in masura in care logica insasi constituie un demers rational care trebuie sa tina seama si de o rationalitate a trairilor interioare (este o logic? in care emotia descoperirii lumilor posibile genereaza grade de adevar specifice realitatii in sine). Mai mult, acest demers rational este binevenit in conditiile in care isi dovedeste pragmatismul la nivelul oricarui nivel de realitate. Ca urmare, rationalitatea trimite la ideea unei realitati ce poate fi descrisa printr-un formalism logic. (Autorii)


Domenii de interes:

 • filosofie
 • logica
 • teoria argumentarii

CUPRINS


CAPITOLUL I (pp. 19-34) – Obiectul şi importanţa logicii

Gândirea – fenomen specific uman; Gândirea ca obiect al logicii; Sinteză; Teste de autoevaluare.

CAPITOLUL II (pp. 35-60) – Logică, argumentare şi comunicare

Argumentarea şi contraargumentarea; Argumentul. Caracterizare generală; Sinteza; Teste de autoevaluare.

CAPITOLUL III (pp. 61-82) – Principiile logicii

Principiul identităţii; Principiul noncontradicţiei (non-contradicţiei); Principiul terţului exclus; Principiul raţiunii suficiente; Sinteza; Teste de autoevaluare.

CAPITOLUL IV (pp. 83-102) – Logica termenilor (sau logica noţiunilor)

Caracterizare generală; Raportul dintre conţinutul (intensiunea) şi sfera (extensiunea) unui termen (noţiuni); Clasificarea termenilor (noţiunilor); Raporturi logice între termeni (noţiuni); Sinteza; Teste de autoevaluare.

CAPITOLUL V (pp. 103-132) – Logica operaţiilor în care sunt utilizaţi termenii (noţiunile). Definiţia, clasificarea, diviziunea şi dezmembrarea.

Definiţia; Clasificarea şi diviziunea; Dezmembrarea; Sinteza; Teste de autoevaluare.

CAPITOLUL VI (pp. 133-202) – Logica propoziţiilor compuse

Caracterizare generală; Operaţii logice importante; Raporturi specifice pătratului logic; Inferenţe ipotetice; Inferenţe disjunctive; Inferenţe ipotetico disjunctive (dileme); Metode de verificare a inferenţelor cu propoziţii compuse; Sinteza; Teste de autoevaluare.

CAPITOLUL VII (pp. 203-316) – Logica propoziţiilor categorice

Caracterizare generală a propoziţiilor categorice; Structura propoziţiilor categorice; Clasificarea propoziţiilor categorice; Formalizarea logicii propoziţiilor categorice; Distribuţia termenilor în propoziţiile categorice; Inferenţe imediate; Inferenţe mediate; Metode de verificare a inferenţelor cu propoziţii categorice; Sinteza; Teste de autoevaluare.

CAPITOLUL VIII (pp. 317-340) – Logica propoziţiilor complexe (logica predicatelor)

Caracterizare generală a logicii propoziţiilor complexe (a logicii predicatelor); Simbolismul predicatelor; Formule predicaţionale cu prefix; Transcrierea propoziţiilor categorice în logica predicatelor; Metode de verificare a inferenţelor cu propoziţii complexe (cu propoziţii specifice logicii predicatelor); Sinteza; Teste de autoevaluare.

CAPITOLUL IX (pp. 341-349) – Logica relaţiilor

Caracterizare generală; Structura unei relaţii; Tipuri de relaţii; Proprietăţi formale ale relaţiilor; Inferenţe (silogisme) de relaţie; Operaţii cu relaţii; Sinteză; Teste de autoevaluare.

BIBLIOGRAFIE (pp. 350-358)


EVENIMENTE ŞI RECENZII


RECENZIE 

SANDU, ANTONIO. (2015). The Actuality of Logic. Book review: Elemente de logică şi teoria argumentării, authors Professor PhD Sorin–Tudor MAXIM, Lecturer PhD Marius-Costel EŞI. Iaşi, România: Lumen Publishing House. Revista Romaneasca pentru Educatie Multidimensionala, 7(1), 235-239.

Tocmai datorită ubicuității logicii în activitatea umană, domeniul a constituit o ispită pentru cercetătorii din domeniul matematicii, ciberneticii și chiar inteligenței artificiale, câmpuri care preiau treptat logica din mâinile filozofilor, articulând-o ca o nouă forma a științei, în încercarea sa de a oficializa și chiar digitaliza realul. Acest exil al logicii în spațiul digitalizării plasează real logica filozofică într-un con de obscuritate nemeritată. Prin urmare, este o reparație necesară adusă prestigiului logicii, fiecare carte care restabilește logica în orizontul filozofiei și argumentării, ca și în volumul actual. Abordarea inițiată de autori este aceea de a explica mecanismele gândirii prin instrumente logico-formale – asta – asigură Sorin Tudor Maxim și Marius Costel Esi – antrenează gândirea într-un proces de interpretare a realității sau, cu alte cuvinte, in stabilirea sensului.

VEZI PDF


MASS MEDIA SI SOCIAL MEDIA


LOGICĂ ȘI ARGUMENTARE

Video-recenzie realizata de Prof. Dr. Antonio Sandu la volumul „Elemente de logica si teoria argumentarii”, autorat de Sorin-Tudor Maxim si Marius-Costel Esi, aparut la Editura Științifică Lumen in anul 2015.


PUTETI CITI ACEASTA CARTE IN URMATOARELE BILIOTECI


 1. Biblioteca Centrală Universitară “Lucian Blaga”, Cluj-Napoca, România 
 2. Biblioteca Centrală Universitară „Eugen Todoran” din Timişoara 
 3. Biblioteca Centrală Universitară “Mihai Eminescu” Iași 
 4. Biblioteca Centrală Universitară „Carol I” din Bucureşti 
 5. Biblioteca Metropolitană București 
 6. Biblioteca Județeană  Lucian Blaga Alba 
 7. Biblioteca Județeană  „George Coşbuc” Bistriţa Năsăud 
 8. Biblioteca Județeană “Alexandru Odobescu” Calarasi 
 9. Biblioteca Județeană  Ioan N. Roman Constanta 
 10. Biblioteca Județeană  Alexandru si Aristia Aman Dolj 
 11. Biblioteca Județeană  I. A. Bassarabescu Giurgiu 
 12. Biblioteca Județeană Ovid Densusianu Hunedoara 
 13. Biblioteca Județeană  Ionita Scipione Badescu” Sălaj 
 14. Biblioteca Județeană “Astra” Sibiu 
 15. Biblioteca Județeană Sorin Titel” Timiș 
 16. Biblioteca Județeană „Panait Cerna” Tulcea  
 17. Biblioteca Județeană “Antim Ivireanu”  Vâlcea 
 18. Biblioteca Județeană „Nicolae Milescu Spătarul” Vaslui 

DESPRE AUTORI


Marius Costel ESI este Lector Univ. Dr la Facultatea de Stiinţe ale Educaţiei din cadrul Universității ,,Stefan cel Mare” din Suceava, susținând cursuri și seminarii de Didactica specialității, Didactica domeniului și didactici de specialitate și Managementul organizației școlare în cadrul Departamentului de Specialitate cu Profil Psihopedagogic.

Vezi detalii…

PROF. UNIV. DR. SORIN TUDOR MAXIMCadru didactic titular al Universitatii Stefan cel Mare din Suceava, Romania, unde preda disciplinele Filosofie   morală,   Deontologia   profesiei   de   asistent   social, Politologie,  Introducere în  studii  europene. Sorin Tudor Maxim este membru al Centrului de Cercetări pentru Problemele Tineretului (CCPT), vicepreşedinte şi secretar ştiinţific până în 1989, Filiala Suceava, membru fondator al Fundaţiei Internaţionale Ştiinţifice şi Culturale “Ştefan Lupaşcu”…

Vezi detalii….

Author: Editura Științifică LUMEN