Divortul in traditia evreiasca – Iulia Andreea MOLDOVAN

DIVORTUL IN TRADITIA EVREIASCA

Iulia Andreea MOLDOVAN

LUMENCopyright © 2008 – Colecția DIMENSIUNI CULTURALE

FORMAT: Tipărit         PAGINI: 120          LIMBA: Română

ISBN:  978-973-166-076-9

CUMPĂRĂ PRIN: Librăria Virtuală

GO TO THE ENGLISH VERSION OF THIS PAGE


Descriere:

Tema divorţului în tradiţia evreiască nu a atras în mod special atenţia cercetătorilor până în prezent. De aceea nu avem o varietate de surse care să trateze desfacerea căsătoriei la evrei şi aproape tot ce s-a scris până acum poartă semnătura autorilor de origine evreiască. Dacă îţi propui să faci o cercetare pe acest subiect în România o să ai surpriza neplăcută de a nu găsi prea multe informaţii, neputând vorbi de cărţi traduse în limba română sau autori români care scriu pe această temă. Desfacerea căsătoriei este o problemă de tradiţie, cultură şi reflectă mentalitatea poporului evreu care a evoluat şi a suferit unele transformări în contextul interacţiunii cu alte civilizaţii şi care a influenţat la rândul său popoarele cu care a intrat în contact. Am ales să tratez acest subiect pentru ca aduce în discuţie condiţia fragilă a femeii evreice dealungul istoriei şi imposibilitatea acestuia de a decide pentru propriai soarta în condiţiile existenţei actuale a unor reminiscente de acest gen. (Autoarea)


Domenii de interes:

  • studii culturale
  • istorie universala, moderna si contemporana
  • istoriografie
  • istorie sociala, politica si militara
  • antropologie
  • etnologie
  • mituri, ritualuri simbolice si studii religioase, filosofia religiei
  • patrimoniu cultural
  • sociologie juridica
  • dreptul familiei

EVENIMENTE ŞI RECENZII


RECENZIE 

PONEA, SIMONA. (2009). Divorțul într-o lume diferită-Recenzie la volumul “Divorțul în tradiția evreiască” al autoarei Iulia Andreea Moldovan, publicat la Editura Lumen din Iași.

Autoarea Iulia Andreea Moldovan, prin volumul sau, aduce un plus de lumina privind lumea enigmatica a poporului iudaic si ofera informatii ascunse despre problematica divortului in randul familiilor evreiesti. Asa cum afirma insasi autoarea, “desfacerea casatoriei la evrei este o problema de traditie, cultura si reflecta mentalitatea poporului evreu, care a evoluat si a suferit unele transformari in contextul interactiunii cu alte civilizatii si care a influentat la randul sau popoarele cu care a intrat in contact”. Volumul mentionat abordeaza multiple perspective, precum cele istorice, culturale, sociale, demografice, fara insa a se dori a fi o analiza legislativa a problematicii divortului iudaic.

VEZI PDF

Author: Editura LUMEN