Costuri sociale ale migratiei externe din Romania – Daniela Petronela FERARU

Publica cartea ta la Editura Stiintifica Lumen feraru site

COSTURI SOCIALE ALE MIGRATIEI EXTERNE DIN ROMANIA

Daniela Petronela FERARU

GO TO THE ENGLISH VERSION OF THIS PAGE

Publica cartea ta la Editura Stiintifica Lumen feraru site

Editia a II-a

LUMEN – Copyright © 2019 – Colecția DEZVOLTARE SOCIALA

FORMAT: Tipărit         

PAGINI: 236           

LIMBA: Română

ISBN: 978-973-166-543-6

Publica cartea ta la Editura Stiintifica Lumen Fragment din volum 1


Publica cartea ta la Editura Stiintifica Lumen costuri socialeEditia I

LUMEN – Copyright © 2007 – Colecția DEZVOLTARE SOCIALA

FORMAT: Tipărit         

PAGINI: 221           

LIMBA: Română

ISBN: 978-973-1703-92-3

 


CUMPĂRĂ  ÎN ROMÂNIA PRIN: Edituralumen.ro, emag.ro, elefant.ro, librarie.net, anticariat.net

CUMPĂRĂ ÎN STRĂINĂTATE PRIN:

VIZUALIZEAZĂ CARTEA PE Google Books


Descriere:

Cercetarea de faţă îşi propune abordarea în manieră explicativă a fenomenului migraţiei, în primul rând să testeze care sunt costurile sociale ale migraţiei externe din România. S-a încercat găsirea unor răspunsuri prin raportare la acest tip specific de migraţiune, mai exact migraţia externă sau internaţională circulatorie de tip dute-vino care a înregistrat o creştere constantă în România în ultimii ani. Deplasările pentru muncă în străinătate sunt parte a unei strategii de viaţă cu efecte majore asupra individului /gospodăriei. Are loc în acest sens, o evidenţiere a costurilor sociale ale fenomenului care capătă amploare, cu efecte la nivel naţional. Studiul de faţă are la bază întrebările: care sunt motivele care îi determină pe români să plece la muncă în străinătate, în ce condiţii pleacă legal sau ilegal, percepţia românilor despre situaţia de astăzi a României, percepţia acestora despre zona de emigrare, care sunt costurile, care sunt beneficiile şi pierderile migraţiei externe. În această lucrare fenomenul migraţiei este studiat dintr-o perspectivă mai largă, interesând atât indivizii în ipostaza imigrării (intrări) şi a emigrării (ieşiri), sunt luate în calcul ambele forme de migraţie întrucât orice act migratoriu este în acelaşi timp o migraţie şi o emigraţie.(Autoarea)


Domenii de interes:

  • sociologie
  • migratie externa

CUPRINS


ARGUMENT (pp. 7-10)

CAPITOLUL I (pp. 11-35) – Cadru teoretic

Aparat conceptual-operaţional.

CAPITOLUL II (pp. 36-68) – Teorii

Teorii „slabe”; Teorii “tari”.

CAPITOLUL III (pp. 69-82) – Cadrul metodologic

CAPITOLUL IV (pp. 83-148) – Cadru practic. Analiza şi interpretarea datelor

Analiza calitativă a datelor; Analiza cantitativă a datelor.

CONCLUZII (pp. 149-154)

PROPUNERI ŞI SOLUŢII (pp. 155-156)

BIBLIOGRAFIE (pp. 157-160)

ANEXĂ (pp. 161-234)

Ghid de interviu; Interviuri; Chestionar; Imagini de pe teren.


EVENIMENTE ŞI RECENZII


RECENZIE 

FRUNZA, ANA. (2019). Review on “Costuri sociale ale migraţiei externe din România”, authored by Daniela Petronela FERARU, LUMEN Publishing House. Logos Universality Mentality Education Novelty: Political Sciences and European Studies, 5(1), 59-61.

Volumul poate fi o lectură interesantă pentru cei interesați de dimensiunile migrației ca fenomen care afectează societatea românească, precum și costurile sale concrete. Volumul poate fi util atât pentru sociologi și politologi, cât și pentru specialiști sau studenți în domenii precum administrația publică, asistenta socială, științe economice, studii culturale și mai mult pentru cei interesați de politicile publice și programele care vizează politici sociale solide de recuperare a limbii române, a capitalui social și pentru a reduce costurile sociale pe care migrația le presupune pentru societatea românească contemporană.

VEZI PDF

VIDEORECENZIE

„Costuri sociale ale migraţiei externe din România” Autor: Daniela Petronela Feraru, Editura Lumen, 2019.

Video-recenzie realizata de Elisaveta Drăghici (Lect. Univ. Dr. Universitatea “Dunărea de Jos” din Galați | bibliotecar, Biblioteca Judeteana „Panait Istrati” din Brăila).


ACEASTA CARTE POATE FI CITITA IN URMATOARELE BIBLIOTECI:


Biblioteci universitare:


ACEASTA CARTE A FOST CITATA IN URMATOARELE LUCRARIDESPRE AUTOR


PETRONELA DANIELA FERARU (n. 1974) este doctor in sociologie și a scris următoarele volume: Costuri sociale ale migraţiei externe din România (Editura Științifică Lumen, Iaşi, 2007), Condiţiile deţinuţilor din România înaintea aderării la Uniunea Europeană (Editura Științifică Lumen, Iaşi, 2008), Libera circulaţie a persoanelor în Uniunea Europeană. Despre condiţiile imigranţilor români în Europa după aderare (Editura Științifică Lumen, Iaşi, 2008), Migraţie şi dezvoltare. Aspecte socioeconomice şi tendinţe (Editura Științifică Lumen, Iaşi, 2011), Românii din Torino între integrare, dezintegrare şi reintegrare (Editura Științifică Lumen, Iaşi, 2011), Social costs of the external migration in Romania (Editura Științifică Lumen, Iaşi, 2011).

Author: Editura Științifică LUMEN