Consilierea filosofica apreciativa – Antonio SANDU

CONSILIEREA FILOSOFICA APRECIATIVA

Antonio SANDU

LUMENCopyright © 2019 – Colecția HANDBOOK OF RESEARCH

FORMAT: Tipărit         PAGINI: 248          LIMBA: Română

ISBN: 978-973-166-446-0

CUMPĂRĂ PRIN: Emag

GO TO THE ENGLISH VERSION OF THIS PAGE


Descriere:

Dominanta preocuparilor gandirii teoretice a acestui sfarsit/inceput de mileniu este problematica responsabilitatii. Atat de des invocata si din ce in ce mai mult valorizata de specialisti din domenii dintre cele mai diferite: oameni de stiinta, medici, economisti, juristi, educatori, oameni de afaceri, oameni politici si, desigur, moralisti si filosofi, totusi, in mod paradoxal, ideea de responsabilitate nu se reflecta cu aceeasi intensitate si in planul modal-actional. Ca responsabilitatea trebuie sa devina “cheia de bolta a intregului edificiu moral”, cum aprecia Kant, este o afirmatie ce trebuie inca probata in planul actiunii sociale.

O legitima intrebare ramane deschisa: daca responsabilitatea este atat de explicit prezenta in constiinta teoretica a timpului nostru, atunci unde ne sunt totusi responsabilii; responsabilii, de o maniera concreta, care actioneaza distinct in situatii ce solicita solutii diferite, asumandu-si datoria de a fi Om, adica fiinta morala, preocupata de destinul omului si a umanitatii?  (Autorul)


Domenii de interes:

  • filosofie
  • consiliere filosofica
  • etica apreciativa

EVENIMENTE ŞI RECENZII


RECENZIE 

FRUNZA, SANDU. (2019). On the Communication and Practice of Philosophical Counselling and Philosophical Practices. Logos Universality Mentality Education Novelty: Philosophy & Humanistic Sciences, 7(2), 73-77. 

Este inevitabil faptul că practicile filozofice vor deveni o preocupare semnificativă în spațiul cultural românesc. Urmând exemplul practicilor de consiliere occidentale, gânditorii români au început să teoretizeze și să exerseze diferite forme de filosofie aplicată și consiliere filosofică. Una dintre cele mai productive și mai creative voci din domeniul filosofiei aplicate este profesorul Antonio Sandu. Volumul Consilierea filosofică apreciativă, împreună cu alte lucrări publicate sub semnătura autorului, reprezintă o contribuție majoră la dezvoltarea și implementarea consilierii filozofice. Textele lui Antonio Sandu pot fi utilizate ca punct de plecare pentru constructia teoretica, pentru exercițiile practicienilor, dar și pentru cei care doresc un sprijin instituțional in construirea programelor de instruire în domeniul practicii filosofice și consilierii filosofice.

VEZI PDF


DESPRE AUTOR


PROF UNIV. DR. HABIL. ANTONIO SANDU este cercetător coordonator al Centrului de Cercetări Socio-Umane LUMEN, cadru didactic în cadrul Facultății de Drept și Științe Administrative a Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava, coordonator de doctorate în cadrul Școlii Doctorale de Sociologie a Universității din Oradea, directorul Editurii LUMEN şi preşedintele Asociaţiei LUMEN, autor, coautor sau coordonator a peste 40 de volume şi autor sau coautor a peste 150 de articole ştiinţifice în domeniul sociologiei, filosofiei, justiției restaurative, eticii aplicate, asistenței sociale etc. Contribuția originală a activității științifice a autorului pornește de la construcția socială a realității și construcționismului social, așa cum se prezintă acestea din perspectivă semiologică. Prof. Antonio Sandu analizează construcția socială a realității dezvoltând propria versiune a construcționismului social, care operează la intersecția dintre paradigma constructivistă și teoria acțiunii comunicative.

Vezi detalii…

Author: Editura LUMEN