Conceptualizarea abuzului si neglijarii copilului in familie – Mihai Bogdan IOVU

Publica cartea ta la Editura Stiintifica Lumen 59 Iovu

CONCEPTUALIZAREA ABUZULUI SI NEGLIJARII COPILULUI IN FAMILIE

Mihai Bogdan IOVU

LUMEN – Copyright © 2008 – Colecția DEZVOLTARE SOCIALĂ

FORMAT: Tipărit         

PAGINI: 117         

LIMBA: Română

ISBN:  978-973-166-086-8

Publica cartea ta la Editura Stiintifica Lumen Fragment din volum 1

CUMPARA IN ROMANIA PRIN: Edituralumen.roLibraria virtuala LUMEN, Elefant.roLibrarie.netLibrariaeminescu.roLibrariamea.netLibrarie.oceanus.ro

CUMPARA IN STRAINATATE PRIN: Elefant.mdmesageria.md

VIZUALIZEAZĂ CARTEA PE Google Books

GO TO THE ENGLISH VERSION OF THIS PAGE


Descriere:

Cu toate că 192 de state (excepţie făcând Somalia şi SUA) sunt semnatare ale Convenţiei Naţiunilor Unite privind Drepturile copiilor, milioane de copii rămân încă în pericol din cauza condiţiilor economice, sociale sau psihologice. Violenţa asupra copiilor ramâne în mare măsură ascunsă, din diferite motive. Unul dintre motive este teama: multor copii le este teamă să vorbească despre incidente care implică acte violenţă împotriva lor. În multe cazuri, părinţii, care ar trebui să să-şi protejeze copiii, păstrează tăcerea atunci când actul de violenţă a fost făcut de soţ/soţie sau de către alt membru al familiei, de către un membru mai puternic al societăţii, cum ar fi un angajator, un ofiţer de poliţie sau de către un lider al comunităţii respective. Teama există în special în locuri unde „onoarea” familiei este pusă mai presus de siguranţa şi bunăstarea copiilor. (Autorul)


Domenii de interes:

  • asistenta sociala
  • sociologie
  • abuz asupra copilului
  • violenta in familie

CUPRINS


CAPITOLUL I (pp. 7-18) – Considerente generale

Importanța şi relevanța temei; Scurt istoric al procupărilor privind abuzul şi neglijarea copilului; Situația abuzului şi neglijării copilului în România.

CAPITOLUL II (pp. 19-42) – Elemente pentru o definire a abuzului şi neglijării copilului

CAPITOLUL III (pp. 43-66) – Forme de abuz şi neglijare

Abuzul psihologic/emoțional; Abuzul fizic; Abuzul sexual; Neglijarea copilului; Efecte ale abuzului şi neglijării.

CAPITOLUL IV (pp. 67-80) – Maltratarea familială ca tip de maltratare socială

Definiții şi funcții ale familiei; Mediul familial ca mediu al abuzului şi neglijării.

CAPITOLUL V (pp. 81-110) – Modele explicative ale abuzului şi neglijării copilului în familie

BIBLIOGRAFIE (pp. 111-115)


DESPRE AUTOR


MIHAI BOGDAN IOVU este Conf. Univ. Dr. la Facultatea de Sociologie și Asistență Socială din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, desfășurând activități didactice și de cercetare. Printre materiile predate se numără: Drepturile copiilor și societatea, Protecția copilului, Asistența socială în domeniul sănătății mintale, Asistarea infractorilor cu probleme de sănătate mintală și Strategii de obținere de fonduri pentru organizațiile non-profit. A obținut titlul de Doctor în Sociologie în 2010, acordat de către Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, teza sa vizând abuzul și neglijarea copilului în familia românească. Deține Atestat de Abilitare în domeniile Asistență Socială și Sociologie. A fost implicat în proiecte vizând integrarea persoanelor vulnerabile în sistemul educațional și de muncă, precum și statutul copilului în familia românească. A publicat numeroase studii în reviste de specialitate, capitole și cărți pe teme aparținând sociologiei și asistenței sociale.

Vezi detalii

Author: Editura Științifică LUMEN