Alăptatul la sân în public. Între normalitate și imoralitate- Maria Susana POPA

Publica cartea ta la Editura Stiintifica Lumen C1 cover Alaptatul la san POPA 2022 A5 curves

ALĂPTATUL LA SÂN ÎN PUBLIC. ÎNTRE NORMALITATE ȘI IMORALITATE

Maria Susana POPA

LUMEN – Copyright © 2022Colecția DEZVOLTARE SOCIALĂ

FORMAT: Tipărit         PAGINI: 161         LIMBA: Română

ISBN: 978-973-166-609-9

Publica cartea ta la Editura Stiintifica Lumen Fragment din volum 1

CUMPĂRĂ PRIN: Edituralumen.ro

GO TO THE ENGLISH VERSION OF THIS PAGE


Descriere:

Lucrarea de față a avut ca obiectiv principal analiza percepției sociale cu privire la alăptatul în public în România, precum și factorii care influențează decizia de a alăpta sau a nu alăpta în public. Strategia de căutare și revizuire a literaturii de specialitate a fost dezvoltată pentru a viza în mod specific cercetarea calitativă realizata în partea a doua a studiului. O temă generală care a apărut pe parcursul anchetei sociologice este cea legată de legătura mamă-copil. Răspunsurile primite pe parcursul interviurilor au arătat că nu există niciun curs de acțiune nu ar funcționa la fel pentru toate femeile și bebelușii lor. Călătoria pe care o inițiază femeile prin primele luni de alăptare și maternitate în societatea occidentală modernă este adesea complexă și provocatoare. După cum remarcă Grassley și Nelms (2008), femeile: „s-au confruntat cu experiențele lor în moduri diferite și, în final, au trebuit să-și găsească propriul drum” (Grassley și Nelm,2008). Aceasta este o constatare importantă atunci când se ia în considerare contextul sistemului de sănătate în care există tendința de a dezvolta procese și programe unice pentru toate dimensiunile, care nu țin cont de multe dintre chestiunile legate de experiențele mamă-copil. Principalele bariere pentru alăptarea la nivel mamă-sugar pot fi grupate în cinci mari categorii după cum urmează: Atitudini, credințe și cunoștințe despre alăptare: noțiunea idealizată de alăptare care nu se potrivește cu experiențele din lumea reală, unele femei sunt respinse de ideea alăptării, dezaprobarea alăptării în public; Dificultăți de hrănire fizică: copil care respinge sânul, alimentare insuficientă de lapte, probleme fizice și dureri ale sfârcurilor; Dificultăți de pompare: consumul de timp, lipsa accesului la pompe eficiente pentru sân, găsirea locurilor pentru pompare la serviciu / școală; Altele: lipsa de încredere și autoeficacitate, alăptarea este percepută ca consumatoare de timp, oboseală, epuizare, alăptarea ca fiind incomoda la ieșirea din casă, scurgerea laptelui din sâni; Sănătatea mamei: fumatul sau alte vicii, dieta, recuperarea după o operație de cezariană etc.; Sănătatea sugarului: imposibilitatea de a lua în greutate, dietă etc. Deși alăptarea poate fi o problemă de sănătate, este, de asemenea, una socială. Majoritatea participanții la studiu și în special bărbații nu au vazut-o ca o problemă socială, pentru că societatea românească este presărată de probleme sociale mai apăsătoare. Profesioniștii din domeniul sănătății care lucrează direct cu femeile și partenerii lor pentru a-i sprijini în deciziile de hrănire a sugarului, iar profesioniștii din domeniul sănătății publice care lucrează la inițiative pentru creșterea ratelor de alăptare devin preocupați de vizualizarea alăptării în acest context mai larg (Autoarea).


Domenii de interes:

  • sociologie
  • interventie sociala

CUPRINS


Cuvânt înainte (pp. 1-7)
Introducere (pp. 8-11)
Capitolul I (pp. 12-28) – Considerente generale privind alăptatul în public
Scurtă istorie a hrănirii copiilor; Alăptatul în public şi legalitatea; Legile din România în concordanţă cu alăptarea în public.
Capitolul II (pp. 29-38)- Aspecte sociologice ale alăptării la sân
Problematica alăptării la sân – aspecte sociologice şi date statistice; Alăptarea şi cancerul la sân.
Capitolul III (pp. 39-70)- Imaginea de sine a femeii care alăptează
Imaginea corporală şi sarcina; Alăptatul la sân ca atribut al feminităţii şi în curentul feminismului; Sânii şi sexualizarea lor; Provocări în abordările feministe ale alăptării la sân; Studii asupra percepţiei imaginii corporale a femeilor; Mass-media şi campania de acceptare a alăptatului la sân; Repoziţionarea alăptatului la sân; Alăptarea la sân în contextul COVID-19.
Capitolul IV (pp. 71-132)- Analiza diferenţelor de gen cu privire la tema alăptatului în public în România
Studii similare asupra alăptatului în public; Percepţia despre alăptatul la sân în România; Alăptatul în public – opinii sociale; Alăptatul în public – între dezirabil şi indezirabil; Alăptatul în public – opinii masculine; Alăptatul în public – opinii feminine; Alăptatul în public – polemica de gen.
Concluzii (pp. 133-144)
Bibliografie (pp. 145-161)

Author: Editura Științifică LUMEN